Pats žodis „kisielius“ į lietuvių kalbą atėjo iš gudų (baltarusių) kalbos. Slavams šio patiekalo pavadinimo reikšmė tiesiogiai susijusi su senuoju gaminimo būdu – rauginimu. Slaviškasis „кисель“ kilo iš būdvardžio „кислый“ (rūgštus).
Ne tik skanu, bet ir sveika
Medikų teigimu, naminis avižų kisielius išvalo iš organizmo toksinus, stiprina sveikatą. Jei pradėtume vardinti viss vitaminus, amino rūgštis ir mineralines medžiagas, jų visvien neprisimimtumėt. Tačiau poveikis aktualus kiekvienam, o tai ir medžiagų apykaitos reguliavimas, ir cholesterolio kiekio mažinimas organizme, ir vandens bei druskų balanso palaikymas ir žarnyno darbo gerinimas.
Kisieliaus virimo gudrybės
Šiandien
dažniausiai mėgaujamės su krakmolu virtu kisieliumi. Tačiau ir čia yra
savų paslapčių. Štai į pieno ir migdolų kisielius labiau tinka kukurūzų
krakmolas, o į kitus – bulvių. Be to, kisielių galima virti tokio
tirštumo, kokio norite ir mėgstate:
• skystam kisieliui – 1 litrui vandens dedami 3 šaukštai krakmolo;
• vidutinio tirštumo kisieliui – 1 litrui vandens reikia 4 šaukštų krakmolo;
• tirštam kisieliui – 1 litrui vandens – 5 šaukštai krakmolo.
Kad vėsdamas kisielius neužsitrauktų plėvele, išvirusį kisielių
pabarstykite cukrumi.
Įdomūs kisielių receptai
Šokoladinis kisielius
Jums reikės:
20 g. kakavos;
50 g. krakmolo;
4 stiklinių pieno;
Šaukštelio vanilinio cukraus
Pasilikite puse stiklinės pieno, o likusį užvirinkite su cukrumi, kakava ir vaniliniu cukrumi. Krakmolą išmaišykite šaltame piene, maišant supilkite į verdantį pieną. Užvirinkite, kad sutirštėtų, leiskite atvėsti. Valgydami galite pridėti mėgstamų priedų.
Giros kisielius
Jums reikės:
2 šaukštų bulvių krakmolo;
3 stiklinių duonos giros;
0,5 l pieno;
Cinamono, vanilės, gvazdikėlių, cukraus – pagal skonį.
Dalį giros pavirinkite su priskoniais, iškoškite. Į girą supilkite kitoje dalyje giros išleistą bulvių krakmolą, užvirinkite. Į atvėsintą kisielių, prieš patiekdami galite įpilti saldintą pieną arba grietinėlę.
Kavos kisielius
Jums reikės:
3 stiklinių pieno;
1.5 šaukšto krakmolo;
1.5 maltos kavos;
2 šaukštų cukraus pudros;
4 šaukštų vandens;
Vanilės pagal skonį.
Kavą užplikykite verdančiu vandeniu ir iškoškite. Dalį pieno užvirinkite su cukraus pudra ir vanile. Kitą dalį sumaišykite su krakmolu ir supilkite į verdantį su vanile pieną. Užvirinkite ir sumaišykite su kava.
Avižų kisielius su svogūnais
Jums reikės:
300 g avižinių dribsnių;
1,2 l vandens;
2 svogūnai;
Aliejaus, druskos.
Avižinius
dribsnius užpilkite kambario temperatūros vandeniu. Laikykite šiltai
apie vieną parą, kol pradės putoti. Mėgstantieji rūgštesnį kisielių gali
parauginti ir dvi paras. Išmirkusius dribsnius pertrinkite per tankų
tinklelį arba išsunkite per marlę su visu skysčiu. Gautą tyrę supilkite į
puodą, įberkite truputį druskos ir kaitinkite ant nedidelės ugnies
nuolat maišydami, kol pradės tirštėti. Svogūnus susmulkinkite ir
pakepkite aliejuje. Į dubenėlius įdėkite svogūnų, įpilkite kisieliaus ir
atvėsinkite. Pakeptų svogūnų galima užpilti ir ant kisieliaus.
W.A.L. Zawadska „Lietuvos virėja“ kisielių receptai
Obuolių kisielius
Jums reikės: 8–10 obuolių, stiklinė cukraus, 1 stiklinė bulvių krakmolo, truputis cinamono.
Obuolius nulupti, supjaustyti, išvirti vandenyje, perkošti per sietą. Įberti cinamono ir cukraus, įpilti tiek vandens, kad bendras kiekis sudarytų šešias stiklines; dalyje jo išleisti stiklinę bulvių krakmolo, likusią dalį užvirti, supilti krakmolą ir keletą minučių virti maišant. Formą sudrėkinti vandeniu, pabarstyti cukrumi, supilti kisielių ir pastatyti šaltai.
Citrinų arba apelsinų kisielius
Jums reikės: 3 citrinos, 6 stiklinės vandens, 1 stiklinė smulkaus cukraus, 1 stiklinė bulvių krakmolo.
Ištirpinti stiklinę cukraus. Keletą gabaliukų cukraus patrinti į dviejų citrinų žieveles, išspausti sultis, perkošti ir supilti į vandenį su cukrumi. Išmaišyti, truputį vandens nupilti krakmolui išmaišyti ir užkaisti ant ugnies; kai užvirs, sudėti gabalinį cukrų, ištirpinti, maišant supilti išleistą krakmolą ir kaitinti, kol skystis pasidarys skaidrus, paskui supilti į sudrėkintą ir cukrumi pabarstytą formą ir atšaldyti. Apelsinų kisieliui reikia dviejų citrinų ir dviejų apelsinų, pilnesnės stiklinės bulvių krakmolo ir apelsinais aromatizuoto cukraus.
Agrastų sulčių kisielius
Pusantros stiklinės agrastų sulčių atskiesti vandeniu, suberti į citriną patrintą cukrų, kad išeitų šešios stiklinės puikaus limonado. Tolimesnė darbų eiga, kaip verdant kitus kisielius. Norint subtilesnio skonio, galima įpilti stiklinę agrastų sulčių ir stiklinę baltojo prancūziško vyno.
Šviežių serbentų, vyšnių arba aviečių kisielius
Jums reikės: ½ litro uogų, 1–1 ½ stiklinės cukraus, 1 stiklinė bulvių krakmolo.
Pusantro kilogramo uogų užpilti šaltu vandeniu, kad apsemtų, užvirinti, sutrinti, sultis perkošti per audeklą ir pasaldinti. Skysčio turi būti šešios stiklinės ir jaustis stiprus uogų skonis; tolimesnė darbų eiga tokia pati, kaip aprašyta anksčiau. Aviečių kisielių reikia virti perpus su serbentais, kitaip bus prėskas.
Pieninis arba migdolų kisielius
Jums reikės: 30 karčiųjų migdolų, 6 stiklinės grietinėlės, ¾ stiklinės cukraus, 1 stiklinė bulvių krakmolo.
Nuplikyti trisdešimt karčiųjų migdolų, sugrūsti, užpilti šešiomis stiklinėmis saldžios grietinėlės, uždengti, kad prisitrauktų, paskui perkošti per audeklą, gerai išspausti, pasaldinti ir užvirinti. Tolimesnė darbų eiga, kaip verdant visus kisielius. Kisielių galima virti iš migdolų pieno arba saldžiųjų migdolų išspaudų. Prie visų kisielių patiekiama grietinėlės, migdolų pieno arba aguonpienio.