This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Vien pieno negana

2011-02-25
Publish your own article

Turbūt ne vienas imtųsi tvirtinti, kad jeigu geri pieno ir valgai varškės, organizmui kalcio tikrai netrūks. Tačiau tai ne visai taip. Mitybos racionas, praturtintas kalciu, bus visiškai nenaudingas, jei šio mineralo organizmas nepasisavins arba pasisavins tik iš dalies. Kad kalcio pasisavinimo procesas vyktų sklandžiai, reikalingas vitaminas D, kuris, kaip žinia, gaminasi odoje veikiamas saulės.

Tačiau kiek gi tos saulės mes turime. Todėl dažnai kalcio mums ir trūksta. Su amžiumi situaciją blogina dar ir tai, kad smegenų ląstelės senėja ir nebepajėgia susidoroti su viena pagrindinių užduočių - hormoninių procesų reguliavimu. Todėl joms reikalinga pagalba - mikroelementai cinkas, selenas ir varis.

Ne ką svarbesni yra magnis, fosforas, varis, boras ir manganas, vitaminai B6, C ir K, taip pat folio rūgštis. Jie skatina kalcio pasisavinimą kauluose ir jungiamajame audinyje.

Todėl tinkama mityba, aprūpinanti organizmą kalciu, turi būti įvairi. Racione turėtų būti pakankamai žuvies, įvairių gūžinių daržovių (brokolių, žiedinių kopūstų ir t.t.)

Lengvai pasisavinamo kalcio plius naudingųjų medžiagų, padedančių jam patekti į organizmą, yra ankštinėse daržovėse, riešutuose, saulėgrąžų ir moliūgų sėklose. Daug vitamino D alyvuogių ir linų aliejuje, svieste.

www.lsveikata.lt informacija
Nuotraukos: inmagine.com

2011 02 23