This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Vandens gerinimas buityje: būtinybė, ar žinių trūkumas?

2012-03-28
Publish your own article

Bet pagrindinė viešai tiekiamo geriamojo vandens problema – padidėję gamtinės kilmės geležies junginių kiekiai ir šiaurės vakarų Lietuvos vandeninguosiuose sluoksniuose aptinkami žmogaus sveikatai pavojingi ir didesni fluoro ir boro kiekiai. Kai kuriuose šalies regionuose geologinės sąlygos lemia, kad geriamajame vandenyje didoki sulfato ir chlorido kiekiai, nors ir nekenksmingi žmogaus sveikatai, bet vandeniui suteikiantys nemalonų skonį, praneša Lietuvos sveikatos apsaugos ministerija.

Jeigu viešojo vandens tiekimo įmonės sprendžia šias problemas modernizuodamos vandentiekį, įrengiant vandens gerinimo įrenginius, tai individualus geriamojo vandens vartotojas, dažnai dėl žinių trūkumo, pasikliauja įvairius vandens filtrus įsirengti siūlančiais „specialistais“.

Todėl, prieš priimant pasiūlymą įrengti vandens gerinimo įrenginį, patartina žinoti – ar jis tikrai yra reikalingas ir ar vandenyje yra kenksmingų cheminių medžiagų, kurias būtina pašalinti. Tam būtinai reikia nepagailėti keleto dešimčių litų ir atlikti vandens cheminį tyrimą. Jeigu vandenyje daug geležies ir mangano, tai matome iš būdingų nuosėdų kriauklėje ar vonioje, o jų pašalinimui skirti filtrai yra gera išeitis. Kai vandenyje daug kalcio ar magnio junginių – vanduo yra kietas, tai rodo ant virdulio sienelių nusėdusios apnašos. Vandenyje esantys nitratai skonio ir kvapo nekeičia.
Daugelis vandenį gerinančių filtrų gerokai pakeičia gamtinio vandens cheminę sudėtį. Todėl renkantis filtrus pravartu žinoti, kad labai suminkštinus gamtoje esantį vandenį, jame esantys kalcio, magnio, kalio jonai, kurie būtini žmogui, yra pakeičiami mažai naudingu natriu. Nors vanduo pasidaro labai minkštas, jis praktiškai virsta techniniu vandeniu.

Toks vanduo tinkamas skalbyklėms, vandens šildymo sistemoms užpildyti, bet visai nėra priimtinas maisto gamybai. Jungtinės karalystės mokslininkai, atlikę vandens tyrimus 253 miestuose, nustatė, kad minkšto geriamojo vandens paplitimo regionuose mirties atvejų nuo širdies ligų yra 10–15% daugiau, nei kietą vandenį vartojančiuose regionuose. Manoma, kad padidintas natrio kiekis geriamajame vandenyje gali įtakoti ir padidėjusį kraujo spaudimą.

Žmogui yra būtinas tam tikras mineralinių medžiagų kiekis, kurį jis privalo gauti su maistu ir gerdamas vandenį. Dažnai yra siūlomi vandens filtrai veikiantys atvirkštinės osmozės principu. Tokiais įrenginiais filtruotas vanduo tampa demineralizuotas, jame mineralinių medžiagų yra itin mažai.

Tokio vandens vartojimas gali „išplauti“ iš mūsų organizmo būtinas medžiagas. Nuolatinis tokio vandens vartojimas gali net perskirstyti organizmo mineralinių medžiagų ir skysčių dislokaciją, turėti poveikį sveikatai.

Parengta pagal Vmvt informaciją
Nuotrauka: Vmvt.lt