This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Slyvos – dezinfekuoja?

2010-01-26
Publish your own article

Profesorius Daniel Fang iš Kanzaso universiteto atskleidė stebinančias juodųjų slyvų savybes. Kaip išaiškėjo, juodųjų slyvų ekstraktas iki 90 % užkertą kelią daugumai bakterijų, tame tarpe ir stafilokokų infekcijos, salmoneliozės sukelėjams.

Juodosios slyvos – itin vertingas produktas, turintis ne tik puikų skonį, bet ir labai naudingas organizmui. Slyvose gausu mineralų, vitaminų bei daug organizmui gyvybiškai reikalingų medžiagų. Juodosiomis slyvomis gardinami patiekalai bei gėrimai – salotos, įvairūs mėsos patiekalai, verdamos sriubos ir t.t. Slyvos mėsai padeda ilgiau išlikti šviežia ir net iki 90% sumažina salmonelių, stafilokokų ir žarnyno lazdelių vystymąsi. Mokslininkai išsiaiškino, kad juodosios slyvos turi dezinfekuojančių savybių: ypač naudinga įdėti į mėsos faršą. Minėtos slyvų savybės buvo patvirtintos ir Teksaso mokslininkų atliktais tyrimais. Nežiūrint į tai, jog panašiomis savybėmis pasižymi dauguma džiovintų vaisių, būtent slyvos, mėsai nesuteikia jokio pašalinio skonio. Be to, juodosios slyvos labai naudingos sveikatai, skirtingai nuo kitų priemonių, kurios naudojamos dezifekcijai...

Slyvose yra 87 % vandens, 9 % cukraus, 0,8 % pektinų, 0,8 % baltymų, 0,5 % ląstelienos, iš organinių rūgščių gaminasi 1,3 % obuolių rūgšties, vitaminų B1, B2, PP, C 10 mg %, provitamino A, o taip pat mineralinių medžiagų – natrio, kalio, magnio, fosforo, geležies 2,1 mg %. Džiovintos slyvos turtingos cukrumis (57,8 %), organinėmis rūgštimis 3,5 %, ląsteliena (1,6 %), mineralinėmis medžiagomis – natrio jose 104 mg %, kalio 864 mg %, kalcio — 80 mg %, fosforo — 83 mg %, geležies —15 mg%. Nemaža ir energetinė vertė - 264 (kCal). Juodosiose slyvose labai daug geležies ir kitų vitaminų, todėl jos itin naudingos esant avitaminozei ir anemijai.

Veikiant kaliui iš organizmo lengviau pasišalina šlapimas. Juodosiose slyvose esantys antioksidantai gerina imunitetą ir bendrą organizmo atsparumą pavojingiems aplinkos veiksniams. Šis produktas absorbuoja laisvuosius radikalus, kurie kenkia organizmui – tai itin svarbu.

Juodosios slyvos turi antibakterinių savybių, kuriomis nė kiek nenusileidžia medicininiams preparatams: šis produktas lėtina naikina bakterijas, atsirandančias burnos ertmėje. Taip pat veikia tonizuojančiai, atstato sumažėjusį darbingumą, gerina bendrą organizmo būklę. Be to, juodosios slyvos turi puikių kosmetinių savybių, todėl padeda gerinti odos paviršių ir bendrą būklę. Džiovintos slyvos rekomenduojamos kovojant su onkologinėmis ligomis. Jose gausu kalio, kuris skiriamas esant akmenligei, dalyvauja nervinių impulsų perdavimui susitraukiant raumenims, gerina širdies veiklą bei atstato rūgšties-šarmines pusiausvyras organizme.

Šiose uogose gausu skaidulų, todėl jos tiesiog būtinos virškinamajam traktui. Sergant skrandžio ligomis pakanka vos 5-6 uogų per dieną. Vartojant slyvas kasdien, organizmą ne tik atgaivinsite, bet ir atsisveikinsite su nereikalingais kilogramais, nes kaip žinia – šis produktas turi puikių dietinių savybių ir įtraukiamas į daugelį šiuolaikinių dietų. Juodosios slyvos rekomenduojamos užkietėjus viduriams, taip pat esant kepenų, inkstų bei širdies negalavimams, apetitui gerinti ir skrandžio sultims gaminti.

Raminta Skripkaitė
Šaltinis: dietolog.com
Nuotraukos: inmagine.com
Meniu.lt informacija