This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Skrebučiai pusryčiams, pietums, vakarienei...

2007-09-20
Publish your own article

Istoriniai šaltiniai byloja, kad skrebučius valgė dar senovės šumerai. Žinoma, jie nebuvo tokie, kokius mes dabar ragaujame. Skrudintuvų jie tuomet irgi neturėjo. Tad skrebučius šumerai pasiruošdavo iš plonų kvietinių arba miežinių paplotėlių, o prieš valgydami pamirkydavo piene ir pakepdavo virš ugnies.

Keptos skrudintos baltos ar juodos duonos riekelės, įtrintos česnaku bei pabarstytos druska, daugeliui turbūt patinka. Tokius skrebučius ragaujame prie alaus, o jei ant karštų riekelių dar ir fermentinio sūrio pabarstysite, bus puikus užkandis svečiui pavaišinti. Tokiomis duonos riekelėmis, įtrintomis česnaku, jau gardžiavosi Senovės Romos varguomenė. Aukštuomenė, vadinami patricijai, mėgavosi kur kas įmantresniais skrebučiais, pagamintais iš bandelių, ant kurių būdavo užtepamas sviestas ir žiupsnelis troškintų grybų skrandžiui pamaloninti.

Skrebučiai buvo mėgiami viduramžiais Prancūzijos bei Anglijos dvaruose. Baltos duonos skrebučius barbarų maistu laikė ir Prancūzijos karalius Liudvikas VI Storasis savo valdymo metais (1108-1137 m.). Šis juos valgė vietoj juodos duonos.

Manoma, kad šiandien populiarūs analogiški skrebučiai jau buvo ruošiami karalienės Elžbietos II laikais. Tuomet, vaišinantis vynu, būdavo patiekiami nedideli skrebučiai, įtrinti pipirais arba apelsinų žievelėmis.

Šiandien tikrai nestokojame nei galimybių, nei fantazijos, kaip ir su kuo pasiruošti skrebučius. Ką tik iš skrudintuvės ištrauktas baltas, aromatingas skrebutis, apteptas aviečių džemu bei papuoštas kivio riekele, su garuojančia mėtų arbata bus puikus pusrytis, o vis labiau vėstant orams, skrebutis su lydytu sūriu, rūkyta malta lašiša, šlakeliu alyvuogių aliejaus bei griežinėliu kietai virtų kiaušinių gali būti puikus vakarienės užkandis.

Skanaus!

Jolanta Bagurskienė (virtuves@meniu.lt)
Parengta pagal užsienio spaudą
Nuotr. www.sxc.hu
Meniu.lt informacija