This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Rekomenduojamos maistinių medžiagų poreikio normos

2011-02-23
Publish your own article

Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) paskelbė išvadas dėl rekomenduojamų maistinių medžiagų (angliavandenių, maistinių skaidulų, riebalų ir vandens) poreikio normų.
 
Maistinių medžiagų normos nurodo atskirų ingedientų poreikį, kad būtų užtikrinta sveikatinanti mityba. Minėtos normos paskaičiuotos, atsižvelgiant į žmonių amžių ir lytį.

Angliavandeniai, įskaitant ir angliavandenius iš krakmolingų maisto produktų (bulvės, makaronai), ir grynus angliavandenius, tokius, kaip cukrus, turi sudaryti 45-60 proc. vaikų ir suaugusiųjų su maistu gaunamos paros energinės vertės.

Išanalizavus informaciją nutarta, kad dažnas cukrų naudojimas didina dantų karieso tikimybę. Taip pat pateikiami duomenys, kad nustatytas priežastinis ryšys tarp cukraus turinčių gėrimų gausaus naudojimo ir svorio didėjimo. Specialistų grupė nutarė, jog nepakanka duomenų, kad galima būtų nustatyti didžiausią cukrų suvartojimo normą. Ši norma labai priklauso nuo individualių kiekvienos šalies maisto vartojimo įgūdžių. Taigi cukrų suvartojimo normų rekomendacijas kiekviena šalis gali parengti individualiai.

Kasdien suvartojant 25 g maistinių skaidulų, užtikrinamas normalus suaugusiųjų žmonių maisto pasišalinimo ciklas. Taip pat išvadose teigiama, kad gausus maistinių skaidulų vartojimas gali turėti teigiamos įtakos širdies ligų, 2 tipo diabeto, svorio mažinimo problemų sprendimui.

Riebalai turėtų sudaryti 20 – 30 proc. suaugusio žmogaus paros energinės vertės. Skirtingos normos nurodomos kūdikiams ir vaikams, atsižvelgiant į specialius organizmo vystymosi įpatumus. Taip pat pateikiama išvados, kad sočiosios riebiosios rūgštys ir trans – riebiosios rūgštys turi įtakos cholesterolio padidėjimui, kas gali sąlygoti širdies ligų vystymąsi. Todėl rekomenduojama riboti sočiųjų riebiųjų rūgščių ir trans- riebiųjų rūgščių naudojimą, pakeičiant jas mono- ir poli- nesočiomis rūgštimis.

Suaugusiam žmogui kasdien suvartojant 250 mg omega –3 riebiųjų rūgščių, sumažėja rizika susirgti širdies ligomis.

Nutarta, kad moterims rekomenduojama suvartoti 2 l, vyrams – 2,5 l vandens per parą. Bendras vandens suvartojimas – tai geriamojo vandens, įvairių gėrimų ir maiste esančių skysčių bendras suvartojimas. Maitinančioms moterims rekomenduojama suvartoti  700 ml vandens daugiau. Kūdikiams iki 6 mėn bendras vandens suvartojimo kiekis – 100- 190 ml/ kg kūno svorio. Kūdikiams nuo 6 iki 12 mėn rekomenduojama suvartoti 800- 1200 ml vandens per dieną. 14 metų paaugliams jau taikoma suaugusiųjų bendro vandens suvartojimo norma. Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad, priklausomai nuo išnaudojamo energijos kiekio, fizinio krūvio, gali keistis ir vandens suvartojimo poreikis.

MENIU.LT ir Nmvrvi.lt informacija
Nuotrauka: inmagine.com

2011 02 23