This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Nuostabaus skonio fetos sūris

2007-10-14
Publish your own article

Feta – tai aštroko ir sūroko skonio gardėsis, nuostabus užkandis, puikus ingredientas salotoms. Su pomidorais, alyvuogėmis ir baziliku iš fetos sūrio galima pasiruošti itin skanių sumuštinių. 

Istorija
Manoma, kad feta atkeliavo dar iš Bizantijos laikų pavadinimu prosphatos, o vėliau pavadinimas buvo paimtas iš itališkojo fetta. Feta – tai naminis, apie 3 mėnesius sūryme brandintas sūris, kurio riebumas siekia 30-60 %. Klasikine šio skanėsto gimtine laikoma Graikija.

Kiekviena šalis turi savus fetos gamybos būdus. Vienur ji gaminama iš maišyto karvės ir ožkos, karvės ir avies, ožkos ir avies pieno ar tiesiog gryno pieno.

Tradiciškai Graikijoje jis gaminamas iš avies pieno, o Turkijoje – iš ožkos, arba gali būti maišomi abu.

Po ilgų diskusijų dėl sūrio pavadinimo buvo nuspręsta, kad tvirtinant sertifikatus fetos vardą gaus graikiškasis, o ne daniškasis sūris. Tad pagal Europos Sąjungos patvirtinimus, feta turi teisę vadintis tik graikų sūris, nors daugelis feta vadina ir danišką brinzą, kuris gaminamas iš karvės pieno.

Albanija – djath
Bulgarija – сирене
Serbija – сир
Turkija – beyaz peynir
Egiptas – gibna bayda
Rumunija - branza telemea
Rusija – брынза
Iranas – panir bulqari

Tradicinės graikiškos salotos su fetos sūriu
Šios salotos – tai kone nacionalinis graikų virtuvės simbolis. Tikrosios graikiškos salotos gaminamos iš fetos, pomidorų, agurkų, paprastų paprikų, raudonųjų svogūnų, paskaninama druska, juodaisiais pipirais, raudonėliu, kaparėliais, šlakeliu alyvuogių aliejaus, įmaišoma šiek tiek špinatų bei kalamata veislės alyvuogių. Kalamata yra stambios juodosios alyvuogės, auginamos Graikijos Kalamata regione.

A la „graikiškos salotos“ populiarios daugelyje pasaulio šalių, tik, aišku, jos ruošiamos jau iškraipant autentišką receptą. Štai amerikiečiai, tiksliau graikai, gyvenantys šioje šalyje, jas ruošia įmaišydami ridikėlių, o šios šalies Mičigano valstijoje į šias salotas įpjaustoma dar ir burokėlių.

Jolanta Bagurskienė (virtuves@meniu.lt)
Parengta pagal http://en.wikipedia
Nuotr. www.sxc.hu
Meniu.lt informacija