This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Maisto priedai neigiamai veikia vaikų elgesį

2007-09-24
Publish your own article

Dirbtiniai maisto dažikliai ir kiti konservantai gali pabloginti vaikų nuo 3 iki 9 metų hiperaktyvumą. Tokią išvadą rugsėjo 11 paskelbė britų mokslininkai.

Southampton Universitete buvo atlikti tyrimai, kuriuose dalyvavo daugiau nei 300 vaikų. Buvo stebima vaikų elgsena prieš ir po gėrimų, su dirbtiniais dažikliais ir kitais konservantais, suvartojimo. Elgsenos pokyčiai buvo akivaizdūs.

Šie tyrimai parodė, kad neigiamas padidėjusio aktyvumo efektas gali pasireikšti ne tik vaikams, bet ir gali atsispindėti apskritai visoje populiacijoje, įvairiomis hiperaktyvumo apraiškomis.

Stevensono komanda, kuri tyrė maisto priedų poveikį vaikų elgesiui jau ilgus metus, šį kartą pasirinko dviejų amžiaus vaikų grupes: vienoje buvo 3 metų vaikai, kitą sudarė vaikai 8-9 metų.

Mokslininkai įdėjo saulėlydžio geltono atspalvio dažiklio, žinomo kaip E110, taip pat karmoisino, E122, tartrazino, E102, dar E124, konservantą E211, ir kitų atspalvių.

Vieno iš sumaišytų mėginių komponentai buvo panašūs į populiarių tarp vaikų Didžiojoje Britanijoje geriamų gėrimų. Jie tiksliai neapibrėžė į kuriuos maisto produktus ir gėrimus įeina šie dažikliai.

Abudu mišiniai reikšmingai paveikė vyresnius vaikus. 3 metų vaikus labiausiai paveikė mišinys, kuriame buvo labai panašus dažiklių kiekis į šio amžiaus vaikų vidutiniškai suvartojamą.

Mokslininkai pabrėžė, kad šio tyrimo rezultatų panaudojimas maisto priedų kontrolei ir reguliavimui galėtų būti labai svarbus.

Jau seniai vyko debatai dėl to ar maisto priedai gali paveikti vaikų elgseną, šie ginčai buvo labai kontraversiški.

Alergologas Benjaminas Feingoldas išleido knygą, kurioje paprieštaravo, kad ne tik dažikliai, dirbtiniai skonio priedai ir konservantai veikia vaikus, bet ir kai kurie natūralūs junginiai, randami vaisiuose ir daržovėse.

Keletas tyrimų paneigė šią versiją – Stevensono grupė pagamino keletą vaisinių gėrimų partijų ir įdėmiai stebėjo vaikus po jų išgėrimo. Kai kurie gėrimai neturėjo priedų.

Vaikai skirtingai reagavo, bet paėmus visumą, jų elgesys beveik nepasikeitė po kokteilių suvartojimo.

Galutinė mokslininkų išvada buvo ta, kad jie pastebėjo neigiamą maisto dažiklių ir konservantų efektą hiperaktyviam elgesiui 3 ir 8/9 metų amžiaus vaikams.

Vieni dietologai, komentavę šio tyrimo rezultatus, tiesiog pasakė, kad jis įrodė seną tiesą, jog maistas, kuriame gausu riebalų, druskos ir cukraus nėra optimalus vaikų sveikatai. Kiti vis tik teigė, kad šis tyrimas išreiškia tik kai kuriuos statistinius ryšius, bet nėra akivaizdus įrodymas.

Elena Germanovič
Parengta pagal interneto spaudą
Nuotr. eqc.ky.gov
Meniu.lt informacija