This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Klaidos. Kodėl vegetariškas naminis maistas kartais neskanus?

2018-03-02
Publish your own article

Pradedantieji vegetarai dažnai skundžiasi, kad naminis maistas neskanus. Pasak jų, kavinėje labai gardu, bet pabandžius atkartoti receptą namuose, vos valgyti galima. Trūksta skonio, nepatinka konsistencija ar tiesiog įsivaizdavo gerokai kitaip. Taigi, kodėl pačiam gaminant vegetarišką maistą dažnai tenka nusivilti? Kokios dažniausios klaidos ir kaip jų išvengti?

Bijoma naudoti riebalų

Dažnai žmonės, kurie nusprendžia pakeisti mitybą ir pereiti prie vegetarizmo, taip pat nori pradėti gyventi sveikiau. Tai yra vengti alkoholio, cukraus ir riebalų. Tada pradeda viską gaminti be riebalų ir dėl to pradeda trūkti skonio skonio. Bulvytės keptos orkaitėje ne tokios traškios, daržovės keptuvėje apdegintos. Žinoma, nereikia piktnaudžiauti riebalais, tačiau jų visiškai atsisakyti irgi nereikia. Tikrai nepatartina skrudinti bulves aliejuje, tačiau jas apšlaksčiusi keliais lašeliai, kepti orkaitėje puikiai galima. Taip pat ir su daržovėmis. Jei nenorite jų kepti saulėgrąžų aliejuje, naudokite kokosų aliejų. Į keptuvę įdėkite gabalėlį aliejaus (dažniausiai kambario temperatūroje jis būna sukietėjęs) ir palaukus kol įkais, sudėkite produktus. Kokosų aliejus suteiks ypatingą aromatą  bet kuriam patiekalui.

Trūksta prieskonių

Prieskoniai labai svarbūs kiekviename patiekale. Nesvarbu ar tai tofu ar paprastos salotos. Jei ankščiau gaminote mėsą ir žuvį, tikriausiai žinojote kokių ir kiek prieskonių naudoti, kad jūsų skonio receptoriai būtų patenkinti. Deja, kai pakeičiate savo įprastus patiekalus naujais, reikia priprasti ir prie naujų prieskonių. Keletas jų: rozmarinas, kuminas, ciberžolė, mairūnai, šalavijai ir t.t...  Trūksta idėjų kokius prieskonius, kokiems patiekalams naudoti? Paieškokite informacijos internete ir apsižvalgykite parduotuvėje, tikrai rasite ką vertą išbandyti.

Bandote atkartoti mėsinius patiekalus

Gaminant reikia turėti realius tikslus. Jei kepate žiedinio kopūsto kepsnį, nereikia tikėtis, kad skonis bus kaip kiaulienos. Dažnai žmonės pasiilgsta mėsos skonio ir bando jį surasti vegetariškose patiekaluose. Tai didelė klaida. Tofu niekada nebus vištienos skonio, o soja ne tas pats kas jautiena. Jei gaminate vegetarišką patiekalą, neieškokite jame mėsos. Tačiau tikrai galima išgauti nors ir kitokį, bet tikrai ne ką prastesnį skonį.

Improvizuojame

Nesupraskite klaidingai, improvizuoti virtuvėje labai gerai ir netgi pagirtina, tačiau bent pradžioje, reikia išmokti pagrindus. Kelis kartus sekite receptus atidžiai ir naudokite visus reikiamus ingredientus. Po keleto bandymų jau galėsite ir kažką pakeisti. Kitu atveju, dažnai nusivylimas aplanko anksčiau nei teisingai pagaminamas patiekalas. Juk kartais ir maža smulkmena gali pakeisti skonį. Truputėlis ciberžolės suteikia puikų skonį  skrudintoms daržovėms ar jų troškiniams, česnakinė druska pagardina smidrus, o bulvėms puikiai tinka saldžioji paprika.

Netinkamai paruošiamos daržovės

Per ilgai keptos ar virtos daržovės tampa minkštos, sukrenta, praranda skonį ir išvaizdą. Reikia atsiminti, kad kai kurių daržovių paruošimas labai paprastas. Pavyzdžiui, brokolių net nereikia virti, užtenka sumesti gabaliukus į karštą vandenį ir palaikyti keletą minučių. Smidrai taip paruošiami vos minutę pavirus ar pakepus. Žinoma, kai kurios daržovės reikalauja ilgesnio paruošimo laiko, todėl reikia prieš ruošiant pasidomėti ir susiplanuoti laiką, kada kaisti bulves, o kada pradėti kepinti grybus. Taip išvengsite sumaišties.

***
Taigi, nors ir visiškai normalu, kad kartais pirmas blynas yra prisvilęs, tačiau visi norime išvengti klaidų. Juk nesmagu valandą praleidus virtuvėje iš jos išeiti tuščiu gurgiančiu skrandžiu. Todėl siūlome laikytis šių patarimų ir pradžiuginti save bei namiškius skaniais vegetariškais patiekalais. Tereikia truputėlio praktikos ir įgūdžių ir suprasite, kad namie gamintas maistas gali gerokai pralenkti jūsų lūkesčius bei sužadinti norą dar daugiau eksperimentuoti virtuvėje.

Radvilė Mikalčiūtė @Meniu.lt