This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Kava kavai nelygu!

2011-04-29
Publish your own article
Paruošimas ir skonis

...Šiek tiek šokoladinis, gal riešutų, truputi vanilės skonis, gal kai kam net airiško grietinėlės likerio skonis... Lyg ir taip galima būtų apibūdinti gilių kavos skonį pirmą kartą, tačiau tai nėra visiškai tokie skoniai. Gilių kava turi savo savitą, įdomų ir pikantišką skonį. Pirmą kartą paragavus tokios kavos lieka malonus skonio patyrimas, prie kurio norisi kaskart „sugrįžti“. Tiesa, svarbu, kad gilių kava būtų skaniai paruošta, o tam reikia šiek tiek dėmesio.

Žinokite, kad gilių kava ruošiama kiek kitaip nei įprasta kavos pupelių kava. Gilių kavą reikia pavirinti (kavos žinovams – turkiškos kavos principu): į užvirusi puode (ne virdulyje) vandenį reikia įberti maltos gilių kavos miltelių ir pavirti 3-5 minutes. Kuo ilgiau verdate gilių kavą, tuo ji darosi šiek tiek intensyvesnė, bet labiau rūgštesnė, todėl nepersistenkite. Pavirus pirmas 3-5 minutes kavą rekomenduojame užbalinti pienu arba grietinėle (rekomenduojamas vandens ir pieno santykis – 1:2, t.y. pieno pilama du kartus daugiau nei yra vandens verdamoje kavoje, o rekomenduojamas vandens ir grietinėlės santykis – 1:1 arba 2:1, t.y. grietinėlės pilama tiek pat arba du kartus mažiau nei yra vandens). Beje, vietoj pieno ar grietinėlės galite pabandyti naudoti sojų, ryžių ar migdolų pieną, tačiau pradėkite nuo „klasikinio“ recepto, kadangi tai lengvesnis ir aiškesnis atskaitos taškas. Įpylus pieno ar grietinėlės pavirti dar 2-3min. ir patiekti nukošus arba su nuosėdomis. Be abejo, pagal skonį kavą gardinkite medumi arba cukrumi, dar galite paskaninti maltu imbieru, gvazdikėliais, kardamonu ar cikorijos žiupsneliu.

Vertinimai ir įspūdžiai

Daugumai užkietėjusių klasikinės kavos gėrėjų arba vyresnio amžiaus žmonių gilių kava tampa savotišku iššūkiu, nes jei tokie žmonės arba nėra ragavę gilių kavos, arba ją būna ragavę „kažkada“ ir nebūtinai tinkamai paruošta, jų skonio lūkesčiai gali būti kitokie nei galima tikėtis iš skanios gilių kavos. Tokiems žmonėms gilių kavą rekomenduojame pristatyti, kaip „natūralų gilių gėrimą“ ir būtinai gerai paruošti, kad ji būtų išties skani.

Su vaikais yra žymiai paprasčiau: anot medicininių ir sveikatos išvadų – gilių kavą galima drąsiai duoti vaikams, nes joje nėra kofeino bei kitų, kavai būdingų veikliųjų medžiagų. Patirtis parodė, kad vaikai su pasimėgavimu ragauja ir kartoja gilių kavos porcijas.

Kas gi gilių kavos „viduje“?

Vienintelio gilių kavos gamintojo, UAB „Rūta“, etiketėje nurodyta, kad gilėse yra visų maistinių komponentų: angliavandenių, baltymų, riebalų. Ąžuolo gilėse yra 40% krakmolo. Anot gamintojo - maistingumu jos nenusileidžia daržovėms: gilių kavos maistinė vertė: 100 g – 1124 kJ / 269 kcal, baltymų – 4 g, angliavandenių – 52 g, riebalų – 5 g.

Ąžuolo gilėse esantys taninai stabdo viduriavimą, didina apetitą, turi antibakterinį poveikį. Maža to - gilės geras kalcio, vitaminų A, C, B3, skaidulinių medžiagų. (angl. fiber), įvairių mikroelementų šaltinis. Įvairiuose literatūros šaltiniuose gilės apibūdinamos kaip vertingos, esant pilvo neramumams, taip pat šlapimo nelaikymui. Tibeto medicinos knygose ąžuolo vaisiai taip pat aprašyti, kaip vaistinė medžiaga, sulaikanti viduriavimą.

Gilės, kaip vaistinė medžiaga nuo seno gerai buvo žinoma ir lietuviams, kadangi ąžuolai buvo plačiai išplitę dabartinės Lietuvos teritorijoje. Jau senuosiuose Lietuvių liaudies medicinos receptuose randami duomenys, kad iš ąžuolų gilių buvo ruošiamas gėrimas – gilių kava, o rašytiniai šaltiniai teigia, kad gilių kava buvo naudojama ne tik Europoje, bet ir Meksikoje bei Turkijoje.

Senolių receptuose taip pat nurodyta, kad ąžuolo gilių kava geriama esant opoms žarnyne, skrandžio negalavimams bei šlapimo išsiskyrimui skatinti. Liaudies medicinos šaltiniuose siūloma gilių kavą gerti silpniems, mažakraujyste, rachitu sergantiems vaikams.

Kaip gaminama gilių kava?

Gilių kava yra darbštumo ir kruopštumo simbolis. Norint ją paruošti reikia nemažai kantrybės ir darbo. Prinokusios gilės renkamos rudenį. Norint gauti švelnaus skonio, nekarčią kavą, išlukštentos gilės užplikomos verdančiu vandeniu ir palaikomos 10-15 minučių arba užpiltos vandeniu pašutinamos orkaitėje. Labai skani kava yra tuomet, kai gilės užpilamos pienu ir šutinamos krosnyje, kol nelieka skysčio. Tada susmulkinamos, padeginamos iki rudos spalvos ir sumalamos iki miltelių. Kitas būdas – gilės sudžiovinamos, ir rankomis nutrynus luobelę, grūstuvėje rupiai sugrūdamos, apspraginamos keptuvėje, apibarstant cukrumi ir atšalusios sumalamos.

Pastaba:
Gilių apdorojimas yra sudėtingas procesas, ypač jei kalbame apie didesnį kavos kiekį, o gaunama kavos išeiga yra sąlyginai maža, todėl  žaliavos tiekimas Lietuvoje yra nemažas galvos skausmas UAB „Rūta“. Gilių Lietuvoje lyg it yra pakankamai, tačiau tiekėjų, siūlančių pirkti surinktų ir išdžiovintų gilių, nėra. Gal būt čia yra verslo galimybė ūkininkams ar veikliems žmonėms...Kreipkitės www.ruta.lt

Kitos ąžuolų gėrybės

Iš ąžuolo žievės gaminama arbata. Arbatą iš ąžuolo žievės patardavo gerti norintiems sustiprinti širdį, sulaikyti kraujuotą kosulį ir vėmimą krauju. Žievę lupdavo pavasarį, kol dar neišsprogę lapai. Nes tuo metu joje yra padidėjęs skysčių kiekis. Ąžuolinės vantos pirtininkams gerai pažįstamos – visas lapuose sukauptas mineralines ir veikliasias medžiagas pirtyje vanojimo metu perduoda odai. Ąžuolas yra puikiausias energinis donoras, tačiau reikia nepamiršti, jog ąžuolo aura labai galinga. Ir teigiamai reaguoja tik į sveikus žmones.

MENIU.LT informacija
Parengė: Andrius Kužulis
Nuotraukos: UAB „Rūta“ archyvas