This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Kaip nenusipirkti kaitinto ar nekokybiško medaus

2012-01-15
Publish your own article

Kaitintas medus praranda savo savybes

Yra du medaus kaitinimo būdai: daugiau arba mažiau +40° C. Kaitinant medų iki +40° C jis lieka tirštas ir nepraranda savo pagrindinių savybių. Toks medus nesuskystėja, lieka tirštas. Tokį medų tiesiog patogiau išpilstyti į talpas. Tuo tarpu kaitinant medų aukštesnėje temperatūroje jis visiškai suskystėja, atrodo, kaip šviežias medus, tačiau nebeturi jokių gydomųjų savybių. Patikrinti ar medus kaitintas galima tik palaikius jį kurį laiką namuose. Jei medus nesikristalizuoja, jis buvo kaitintas aukštesnėje nei +40° C. Tokiame meduje bioaktyvios medžiagos ir fermentai būna žuvę. Tai tik angliavandenių – gliukozės, fruktozės ir sacharozės – mišinys. Tačiau perkaitintas ir nesubrendęs medus gali susisluoksniuoti. Tada jo paviršiuje atsiranda tamsus skystis, po juo – susikristalizavęs medus.

Pavasarinio sukimo medus kristalizuojasi itin greitai, tuo tarpu kol susikristalizuoja vasarinis medus gali užtrukti nuo mėnesio iki trijų. Tai priklauso tiek nuo medaus rūšies, tiek nuo laikymo sąlygų. Laikant medų aukštesnėje nei 25 ° C jis kristalizuojasi lėčiau ir dar viduržiemyje gali būti skystokas. Kitu atveju pirkdami skystą medų rizikuojate nusipirkti prastą produktą. Ilgiausiai kristalizuojasi lipčius, tamsus, aštroko skonio, medus gautas iš vabzdžių (Hemiptera) išskyrų, likusių ant augalų gyvųjų dalių arba iš augalų gyvųjų dalių.
Jeigu neturite galimybės ištirti medaus laboratorijoje

Jei turite galimybe, pirkite medų iš pažįstamų bitininkų arba reikalaukite sertifikato. Tačiau jei Jums nesvetima chemijos disciplina, nedidelį medaus tyrimą galite atlikti ir namuose. 

  • Nedidelį kiekį medaus patrinkite tarp pirštų, sušilęs medus lengvai įsigeria į odą ir nėra toks lipnus kaip medus su priedais ar dirbtinis medus;

  • Uždėkite nedidelį lašelį medaus ant popieriaus, net ir skystas natūralus medus ilgesnį laiką nepersigers per popierių, nes jame yra labai nedidelis vandens kiekis, priešingai nei dirbtiniame meduje;

  • Dubenyje sumaišykite kiaušinio trynį su medumi, tada gerai išplakite šakute, jei medus tikras, suplakus kiaušinio trynys bus panašus į virto kiaušinio trynį. Jei naudojamas dirbtinis medus arba cukraus sirupas, kiaušinio trynys nepasikeis;

  • Įdėkite šaukštelį medaus į stiklinę su vandeniu. Natūralus medus padengs stiklinės dugną, o dirbtinis medus ar cukraus sirupas ištirps;

  • Užtepus natūralaus medaus ant duonos riekės, jis greitai sukietėja. Jei ant duonos užtepsite medaus su priemaišomis ar cukraus tirpalo, jis duonos paviršių padarys drėgną. Taip nutinka dėl didesnio vandens kiekio medaus pakaitaluose;

  • Įmerkite į medų medinį pagaliuką ir uždekite, natūralus medus lengvai dega šviesia liepsna. Jei tą patį bandysite padaryti su dirbtiniu medumi, dėl jame esančios drėgmės jis nedegs;

  • Kaitinant 2-3 arbatinius šaukštelius medaus mikrobangų krosnelėje, jis greitai karamelizuojasi ir jį kaitinant jame nesimato burbulų (tokių kaip verdant vandeniui). O kaitinant medų su priemaišomis ar cukraus sirupą, pirmiausia matomi burbulai, o pats produktas nesikaramelizuoja.