This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Daiginimo fenomenas: daugiau vitaminų nei subrendusiame augale

2011-02-09
Publish your own article

Kodėl daigai?  

Geriausias atsakymas į šį klausimą – moksliniai tyrimai. An Vigmore vadovaujanti Hipokrato sveikatos institutui teigia, jog daigai gerina žmogaus imuninę sistemą, padeda iš organizmo pašalinti laisvuosius radikalus. Šiame institute jau ne vienerius metus atliekami daigų tyrimai atskleidžiantys jų gydomąsias savybes:

Daiginimo proceso metu daiguose padidėja vitaminų kiekis, geriau įsisavinamos mineralinės medžiagos (daigintuose grūduose gausu vitamino C, E, B).
Dėl dygimo metu suaktyvėjusių enzimų pagerėja medžiagų apykaitos procesai.
Iš daigintų grūdų efektyviau pasisavinamos naudingos medžiagos nei iš grūdinių kultūrų, maistui vartojamų kitomis formomis. Taip pat daigai yra lengvai virškinami.
Daiguose daugiau nepakeičiamųjų riebalų rūgščių, kurių organizmas gali gauti tik su maistu.
Daigai turi itin mažai kalorijų, bet tuo pačiu itin didelį kiekį maistingųjų gyvybinių medžiagų.
Sudėtingi angliavandeniai dygimo momentu virsta medžiagomis, mažinančiomis produkto kaloringumą.
Daigintuose grūduose yra daug natūralios ląstelienos, kuri gerina virškinimą. Be to, jie valo kraują - pašalina toksinus.
Sudėtingi krakmolai dygimo metu pavirsta cukrumi, todėl daiginti ankštiniai yra pastebimai saldūs.

Daigų fenomenas

Grūdas, sėklos normalioje savo būsenoje yra tarsi „miegančios“, tereikia drėgmės ir visos grūde esančios vertingosios medžiagos atgyja. Šį procesą galima prilyginti sprogimui. Jo metu keleriopai padidėja vitaminų C, E, B, karotino kiekis. Subrendusiame grūde visi procesai vėl sulėtėja.

Kaip daiginti namuose?

Daigų galima įsigyti daugelyje maisto prekių parduotuvių, tačiau jie nėra pigūs. Nesudėtingai daigintais grūdais galima apsirūpinti ir namų sąlygomis. Galima daiginti ne vien grūdus bet ir: žirnius, pupeles, daržovių sėklas, riešutus, grikius, saulėgrąžas, pipirnes, ridikėlių, dobilų, raudonųjų kopūstų, garstyčių sėklas, sėmenis. Negalima daiginti pomidorų ir bulvių, nes jų daigai yra nuodingi.

Pirmiausia norimus daiginti grūdus reikia perrinkti, kad neliktų patamsėjusių, pažeistų. Atrinktus perplauti šaltame vandenyje, jei plaunant kai kurie grūdai iškyla į paviršių – pašalinkite ir juos, šie grūdai nesudygs.

Nuplautus grūdus supilkite į stiklainį, kuriame vandens būtų dvigubai daugiau nei grūdų. Stiklainį uždenkite marle ir užmaukite gumutę. Smulkioms sėkloms/grūdams užteks 5 val. didesniems - 8-12 val. Tuomet reikia nupilti vandenį ir du kartus per dieną perplauti vandeniu, kiekvieną kartą jį nupilant (kviečių perplauti nereikia). Daiginant nereikia grūdų visą laiką laikyti vandenyje, jie gali supūti, o ir dygsta jie ne vandenyje, o drėgnoje terpėje. Daiginant stiklainis turi būti apverstas dugnu į viršų ir pakreiptas 45 laipsnių kampu. Iki daigo laukti beliko porą dienų.

Galima daiginti ir bet kokiame emaliuotame, stikliniame inde paskleidus grūdus 2 cm sluoksniu. Ant grūdų uždedama marlė ir užpilamas virintas vanduo, po 8-12 val. vanduo nupilamas, o marlė nuolat palaikoma drėgna.

Pats netikėčiausias ir sveikiausias būdas pasipuikuoti kulinarine išmone

Sėklų daigus galima išauginti ir iki lapelių, kurie puikiai tinka įvairioms salotoms ruošti. Tokiu atveju sudygusias sėklas reikėtų supilti į dubenį su vandeniu ir palaukti tol, kol nuo daigelių atsiskirs sėklų lukštai. Švarius (be lukštų) daigus perkošus per sietelį reikia sudėti į stiklinį ar emaliuotą indą. Ant indo dugno įdėkite apverstą lėkštutę, kad daigai nemirktų nutekėjusiame vandenyje. Apdengus daigus marle ir pastačius šviesioje vietoje daigai sužaliuoja.

Pačius daigus taip pat galima naudoti įvairių patiekalų ruošimui, bet apie tai kituose straipsniuose.

 Genialu, kas paprasta

„Made in China“, daigai dar vienas produktas, kurį galėtume taip vadinti. Daugiau nei prieš 5000 metų kinai pastebėjo ryšį tarp daigų vartojimo ir sveikatos būklės gerėjimo. Taip daigai buvo pradėti vartoti, kaip maistas. Tiesa, daigų vartojimas, dėl skirtingų priežasčių, vis ateina ir išeina „iš mados“. Pavyzdžiui antrojo pasaulinio karo metais daigai suvaidino ypatingą vaidmenį JAV visuomenei ir...armijai. Kadangi tuo laikotarpiu vyravo mėsos stygius, dėl didelio proteinų ir vitaminų kiekio, visuomenė buvo skatinama mėsą keisti daigais. Dar įdomiau: JAV armija buvo aprūpinama daigintais grūdais, siekiant užtikrinti pakankamą vitaminų ir naudingų maistinių medžiagų kiekį.

Ką būtina žinoti apie daiginimą?

Kaip ir kiekvieną maisto produktą grūdus/sėklas daiginimui rinktis reikia atidžiai. Perkant pasidomėkite kaip jie buvo auginti, ar neapdoroti cheminiais preparatais. Daiginimui negalima naudoti aliuminio indų.

Nerekomenduojama vartoti termiškai neapdorotų: pupų, pupelių ir kitų šios grupės kultūrų daigų. Prieš valgant juos reikėtų bent 3 min. apvirti garuose. Tačiau daigintų grūdų termiškai apdoroti nereikia.

Daigintus grūdus geriausia suvartoti iš karto, tačiau šaldytuve juos galima laikyti 2 paras. Tokiu atveju geriausia juos sumaišyti su medumi arba citrinos sultimis.

MENIU.LT informacija
Parengė: Ieva Malaiškaitė
Nuotraukos: inmagine.com, localphilosophy.com

2011 02 09