This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Brangiausi pasaulio grybai – triufeliai

2006-01-07
Publish your own article

Triufelių – pačių brangiausių grybų pasaulyje – rasti nėra lengva. Apie tai, kaip yra ieškoma žymiųjų aukšliagrybių šeimos grybų, skaitykite šiame straipsnyje.

Perigoro miestelio (pietvakarių Prancūzija) gyventojai, besiruošiantys eiti ieškoti triufelių, nesikelia anksti – dėl ryto vėsos mažiau jaučiami kvapai. O ieškant triufelių, jausti grybų kvapą itin svarbu. Ne veltui prancūzai kartais triufelius vadina „Užsispyrusiais princais“. Jautrūs žmonės nuo triufelių kvapo netgi alpsta, o suprantantys šio grybo vertę moka beprotiškus pinigus.

Atsitiktinių žemės plotų Perigore nėra, todėl kiekvienas grybautojas eina į savo sklypą. Spygliuota viela, kuria teka elektros srovė, skiria savą teritoriją nuo svetimos. Mat žiemą, kuomet triufeliai prinoksta, atsiranda labai daug žmonių, norinčių pasisavinti svetimą derlių.

Požeminiai Prancūzijos lobiai – tai maži, murzini gumulėliai, kainuojantys šimtus eurų. O juk už šių grybų atradimą prancūzai turėtų būti dėkingi kiaulėms, nes būtent jos atrado triufelius. Kiaulės jaučia net už kilometro esančio triufelio kvapą, todėl ankščiau prancūzai grybauti vesdavosi ir kiaules. Tačiau vos radusios, kiaulės šį brangų produktą suėsdavo, tad šiandien į pagalbą grybautojai pasitelkia šunis. Jie triufeliams abejingi. Tiesa, darbuotis šunys gali tik pusvalandį, nes įtemtas, daug dėmesio reikalaujantis darbas gyvūnus greitai nuvargina.

Savo sklypuose Perigoro gyventojai pasodina tik ąžuoliukų. Visa kita – gamtos paslaptis. Dirbtiniu būdu užauginti triufelių nepavyksta, nes šie grybai itin gležni. Jie reaguoja į viską: ir į globalų atšilimą, ir į totalią urbanizaciją. Tai įrodo surenkamų triufelių kiekis – pastaruoju metu šių grybų randama vis mažiau.

Vietinėje rinkoje triufeliai kainuoja 800 eurų už kilogramą. Paryžiuje jų kaina padvigubėja. O Niujorke jau siekia 4 tūkstančius dolerių.

Tačiau pastaruoju metu triufeliams atsirado konkurentų. Himalajų pašlaitėse auga panašūs grybai, esantys tos pačios spalvos ir formos. Nuo triufelių pastarieji labiausiai skiriasi tuo, kad neturi kvapo. Ir kainuoja šie grybai tik 40 eurų už kilogramą.

Iš visų vaisių triufelis yra pats neįprasčiausias – noksta šaltyje. Todėl visą žiemą, iki pat kovo, Perigoro grybautojai renka derlių.


Pagal užsienio spaudą parengė Gintarė Jankauskaitė
Meniu.lt informacija ir nuotraukos