This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Ar žuvys šviežios ir kokybiškos?

2006-05-08
Publish your own article

Žuvys – vertingas maisto produktas. Jose yra daug polinesočiųjų riebalų rūgščių (Omega-3 riebalų rūgštys), kurios teigiamai veikia kraujotakos sistemą. Žuvyse esantys baltymai lengvai virškinami, todėl gerai pasisavinami. Vartodami žuvų produktus gauname subalansuotą gyvybiškai svarbių medžiagų kiekį, vitaminų – daugiausiai A, D, E ir B grupės, mineralinių medžiagų – kalio, fosforo, magnio, mikroelementų – jodo, cinko, seleno. Cinkas ir selenas, vitaminai A ir E stiprina organizmo imuninę sistemą. Žuvys padeda išgyventi ir stresus dėka jose esančio didelio kiekio fosforo, kuris stiprina nervų sistemą. Nors vienas žuvų patiekalas per savaitę garantuoja pakankamą aprūpinimą jodu.

Žuvys bei žuvų produktai vartotojams pateikiami įvairaus asortimento. Galima jų nusipirkti šviežių, sušaldytų, sūdytų, rūkytų, vytintų bei įvairių kulinarinių gaminių pavidalu. Perkant šiuos produktus reikia žinoti kriterijus pagal kuriuos galima atpažinti šviežius produktus nuo ne tokių šviežių ar sugedusių. Tam tikslui būtina įvertinti išvaizdą, spalvą, konsistenciją, kvapą.

Gyvos žuvys yra laikomos švariame aeruotame (prisotintame deguonies) vandenyje. Gyvos žuvys turi būti sveikos, be pašalinio kvapo, normaliai plaukioti (žuvis turi plaukti nugara į viršų). Didžiuosiuose prekybos centruose galima nusipirkti ir gyvų moliuskų, vėžiagyvių. Dažniausiai parduodami gyvi dvigeldžiai moliuskai – austrės, midijos. Jie turi būti užsivėrę arba užsidaryti stipriau paspaudus – jų mėsa kieta, kvepia dumbliais. Perkant gyvus vėžius būtina atkreipti dėmesį į tai, ar nepažeisti šarvai, ūsai, ar tvirtai laikosi uodega.

Šviežia žuvis neturi pašalinio kvapo. Jeigu jaučiamas amoniako kvapas, tai žuvis nešviežia ir pradeda gesti. Oda šviežių žuvų – blizganti ir stangri, gleivės skaidrios, žvynai turi tvirtai laikytis ir blizgėti, žiaunos nuo šviesiai iki tamsiai raudonos spalvos, žiauniniai dangteliai standžiai suglausti. Akys šviežių žuvų išsipūtusios, švarios, ragena skaidri. Raumenys šviežių žuvų standūs, elastingi, sunkiai atsiskiria nuo ašakų, žuvis nelinksta, paspaudus pirštu, duobutė nedelsiant išsilygina. Siekiant sustabdyti gedimo procesus šviežios žuvys ir jų produktai turi būti laikomi temperatūroje, artimoje tirpstančio ledo temperatūrai. Tam tikslui naudojamas įvairiai paruoštas ledas.

Sušaldytos žuvys, jų filė ar kiti panašūs produktai turi būti natūralios spalvos, kietos konsistencijos (stuksenant girdimas skambus garsas) ir turi blizgėti. Apdžiūvę krašteliai, išblukusi ar pageltusi spalva rodo, kad žuvis pasenusi. Temperatūra sušaldyto produkto viduje negali būti aukštesnė kaip minus 18 ºC. Tokia temperatūra turi būti išlaikoma iki pirkinių krepšelio. Todėl pirkdami sušaldytus produktus atkreipkite dėmesį į tai, ar tikrai šaldytuvo termometras rodo minus 18 ºC. Nepirkite produktų iš perpildytų šaldymo įrenginių, pilnų šerkšno ir sniego, nes tokiu atveju bus šaldoma nepakankamai, kai pažeista pakuotė ar glazūros sluoksnis – tokie produktai greičiau genda ir yra tikimybė nusipirkti nekokybišką produktą.

Sūdomos šviežios ir sušaldytos žuvys (prieš sūdymą atšildomos). Gerai išsūdytos žuvys yra specifinio malonaus kvapo, spalva būdinga atitinkamos rūšies sūdytoms žuvims, nepatamsėjusi, nepageltusi (stipriai sūdytų žuvų paviršius gali būti nežymiai patamsėjęs su gelsvu atspalviu paviršiuje ir pjūvio vietose). Stipriai sūdytų žuvų raumenys kieti, o vidutiniškai ar silpnai sūdytų – minkšti, tačiau nesuglebę, standūs.

Rūkytos žuvys skirstomos į šaltai ir karštai rūkytas. Šaltai rūkytos žuvys būna aukso spalvos, jų paviršius švarus, sausas. Raumenys pilkai gelsvos spalvos, kieti, pjūvyje lengvai trupa. Karštai rūkytos žuvies paviršius nuo šviesiai auksinės iki rudos spalvos, konsistencija švelni, sultinga, gali būti sausoka, trupanti; eršketinių žuvų gali būti standi. Malonaus kvapo.

Vytinta žuvis geros kokybės – paviršius sausas, švarus, nuo šviesiai pilkos iki tamsiai pilkšvos spalvos, mėsa standi arba kieta, būdingo kvapo, pjūvyje gali būti silpnas oksidacijos kvapas. Pirkdami kulinarinius žuvų gaminius, ypač užkandas, atkreipkite dėmesį į produktų sudėtį, tuomet pamatysite kokių papildomai maisto produktų įdėta (daržovių, vaisių, uogų, grybų), prieskonių ir galėsite pasirinkti produktą pagal savo skonį. Skonis ir kvapas tokių produktų turi būti būdingas žuvų rūšiai ir sudedamosioms dalims. Produktai negali turėti pašalinį prieskonį ar kvapą.

Nepirkime žuvų ar jų produktų, kurių žuviena pageltusi, ištižusi (sūdytų žuvų pernelyg sukietėjusi), dėl baltymų denatūracijos, t. y. baltymų sudėties pakitimų tamsesnė ar labai blanki, ryškiai matomas baltyminis apnašas sūdytų ir rūkytų žuvų, vytintų žuvų išsikristalizavusi druska žuvies paviršiuje, neišdarinėtų žuvų plyšę pilveliai, jaučiamas ryškus riebalų oksidavimosi, nemalonus gedimo kvapas.

Perkant bet kokį maisto produktą, patariame apžiūrėti produktą, perskaityti informaciją, pateiktą ženklinimo ar kainų etiketėje, atkreipti dėmesį į laikymo sąlygas, vartojimo trukmę, sudėtį, nes tai sumažins tikimybę nusipirkti nekokybišką produktą.


VMVT informacija