This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Ar egzotiniai vaisiai mums naudingi?

2011-04-09
Publish your own article

Norint, kad egzotiniai vaisiai atkeliautų iki mūsų sveiki ir gražūs, jų apsaugai nuo kenkėjų naudojamos įvairios cheminės medžiagos. Nuskintuose ne visai prinokusiuose vaisiuose mažiau susikaupę vitaminų ir kitų biologiškai aktyvių organizmui reikalingų medžiagų. Valgant tokius vaisius organizmas gauna ląstelienos ir mineralinių druskų, o vitaminų ir biologiškai aktyvių medžiagų mažiau nei tikimės.

Jau praėjo tie laikai, kai pačiu didžiausiu vaisiniu delikatesu ant stalo buvo bananai, mandarinai, ananasas. Dabar visa tai galima įsigyti parduotuvėje, tačiau kyla klausimas: ar mums to reikia? Galbūt užtektų ant stalo turėti obuolių?

Reikėtų neužmiršti, kad vaisiai nėra desertas. Ir juos geriausia valgyti prieš pagrindinius patiekalus. Tai susiję su jų pasisavinimo savybėmis – vaisiai ir uogos, įsisavinami žarnyne, skrandyje užsibūna labai trumpai ir jei prieš tai jūs sočiai pavalgėte, tai vaisiai tiktai užkimš skrandį, o jiems belaukiant „savo eilės“, vitaminus suskaidys skrandžio sultys. Kitaip tariant, jų nauda sumažės iki minimumo.

Kuo mums naudingi egzotiniai vaisiai

Vynuogėse gausu įvairių mineralinių medžiagų: kalcio, fosforo, kalio, geležies, mangano.  Jose yra daug vandens ir lengvai pasisavinamo cukraus – fruktozės ir gliukozės, pektinų ir organinių rūgščių. Vynuoges valgyti sveika blogai valgantiems, mažo svorio žmonėms. Jos tinka troškuliui malšinti, jėgoms atgauti. Uogos reguliuoja virškinimą, žarnyno veiklą, tulžies, šlapimo išsiskyrimą. Vynuogės netinka viršsvorį turintiems žmonėms, kadangi yra labai kaloringos, taip pat sergantiems cukriniu diabetu.

Citrusiniuose vaisiuose gausu vitaminų B ir C, taip pat daug antioksidantų. Švieži, gerai prinokę vaisiai gerai malšina troškulį, suteikia energijos, gaivina, padeda atsikratyti nuovargio bei streso. Jų minkštime yra apie 90 proc. sulčių su jose ištirpusiais vitaminais, mineralinėmis medžiagomis, cukrumi, organinėmis rūgštimis. Citrusiniuose vaisiuose yra daugiausia vitamino C.

Kiviai – mineralinių medžiagų, reikalingų nervų sistemai stiprinti, šaltinis. Juose gausu kalcio, magnio, fosforo, geležies, vitamino C. Vitamino E jis turi du kartus daugiau nei avokadas, tačiau jis nėra toks riebus, dvigubai daugiau nikotino rūgšties nei kriaušė ir dešimt kartų daugiau vitamino A nei obuolys.

Prinokusiuose bananuose yra dešimt vitaminų, mineralinių medžiagų ir mikroelementų – kalio, magnio, kalcio, cinko. Bananai gerina nuotaiką, juose esančios medžiagos veikia raminančiai. Juos rekomenduojama valgyti sergant opalige, skrandžio uždegimu.

Šviežias ananaso minkštimas yra vertinamas dėl virškinimą stimuliuojančių savybių, kadangi jame yra skaidančiojo baltymo – bromelino. Be to, ananase yra 11–15 proc. cukraus, 0,6 proc. organinių rūgščių (daugiausia citrinos), gausu vitamino C, kalio druskos ir vario.

Avokadai gali būti pagrindiniu maitinimosi produktu (visai kaip mėsa) todėl, kad juose yra 37 proc. riebalų (kaip kiaulienoje), daugiau nei 2 proc. baltymų, įvairių vitaminų (ypatingai gausu vitamino C) ir nesočiųjų riebalų. Juose nedaug cukraus, dėl to jie ypatingai tinka diabetu sergantiems asmenims.

Nuotrauka: inmagine.com
Šaltinis: 15min.lt

2011 04 09