Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Virėjas – ne ką mažesnis menininkas, negu dailininkas ar muzikantas

2014-10-14
Paskelbk savo straipsnį

“Nėra žmogaus, kuris nevalgytų ar negertų. Ir vis mažiau lieka tokių, kuriems mėgautis stalo kultūra būtų svetima. Todėl paprastus lankytojus šiose parodose tikrai sudomins žinomi šefai - virtuvės žvaigždės, kurie taip retai išeina iš virtuvės ir parodo, ką moka jų auksinės rankos, ką sugalvoja jų stebuklingos galvos, ką perteikia jų ištobulintas talentas. Tai juk kiekvienais metais nauji receptai, nematyti gamybos būdai, išplėstas akiratis, vis labiau pribloškiantys šou elementai”, - sako R. Šiušienė.

Pasak LRVVKA prezidentės, ir profesionalai, kurdami savo šedevrus, patiria stresą, tikras emocijas, reakcijas, o maistą vis tiek turi pagaminti tobulai. Stresas „Litexpo“ parodose laukia ir Lietuvos nacionalinės virėjų komandos. Tai 6 drąsiausi šalies virtuvės meistrai, kuriems šios parodos bus generalinė repeticija - ringas, po kurio lygiai tokį pat pasirodymą jie surengs Liuksemburge ir kovos dėl pasaulinės virėjų taurės.

“Šiltas žuvies ir jūros gėrybių užkandis, karštas stirnienos patiekalas ir juodojo šokolado desertas su galybe ingredientų – tai konkursinė mūsų programa, kuria galės vaišintis visi pageidaujantys – mat pagal konkurso reglamentą per 6 valandas turėsime pagaminti 110 porcijų. Tobulų porcijų”, - dėsto R. Šiušienė, - “Todėl nekeista, kad čia susirenka virėjai ir konditeriai iš visos šalies – pamatyti tai, kas paprastai slepiama – didelė vertybė. Maža to, įsitikinsite, kad virėjas – ne ką mažesnis menininkas, negu dailininkas ar muzikantas. Skirtumas tik tas, kad mūsų menas – labai trumpalaikis. Tačiau be jo  dar nė vienas neišgyveno”.

Iš šių parodų kažkas namo grįš su nauju receptu, kažkas – su nauja serviravimo idėja ar įranga, o kažkas – su medaliu. Čia vyks “Geriausio Lietuvos virėjo”, “Geriausio jaunojo virėjo” ir “Geriausio konditerio” rinkimai. Maisto žinovų pasaulyje šie medaliai suteikia pripažinimą ir garbę, nes ir pati tarptautinio masto vertinimo komisija verta didelės pagarbos: tai profesionalai iš Estijos, Latvijos, Bulgarijos, Rusijos, Suomijos, netgi “Michelin” žvaigždutėmis apdovanotas svečias iš Italijos. Taip pat šiais metais bus įvertinti ir talentingus namų darbus pristatantieji “Art” klasės atstovai.

Po pusdienį šiemet čempionatuose prisistatys ir jaunoji šefų pamaina – moksleiviai, kurie, pasak R.Šiušienės, yra be galo drąsūs, veržlūs, imlūs naujovėms, kurias pamatyti visada verta net patyrusiems virtuvės vilkams. O lapkričio 7 d. bus galima stebėti geriausio virėjo-mokinio, turinčio specialių ugdymosi poreikių, meistriškumo konkursą.

Vyno kampas, kavos renginiai, saldėsių popietė, pasirodymai su virtuvės žvaigždėmis, sveiko ir dietinio maisto kampeliai, nacionalinių virtuvių galerija, kavinių, restoranų, viešbučių ir parduotuvių įranga, indai, serviravimo priemonės  – visa tai parodoje „Baltshop. Balthotel. Baltgastro“ ir  mugėje BAF laukia tų, kuriems maistas – ne tik baltymai, riebalai ar angliavandeniai, bet menas ir malonumas. Kuriems valgyti – tai mėgautis gyvenimu.

Svetingumo verslui skirta paroda „Baltshop. Balthotel. Baltgastro“ ir Baltijos maisto ir gėrimų mugė BAF vyks Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ lapkričio 6-8 d.