Dar prieš maždaug dešimtmetį žodžiai „virėjas“ ir „mada“ tarpusavyje neturėjo nieko bendro. Tuomet virėjai vilkėjo vien baltos spalvos švarkus ir dryžuotas arba languotas kelnes. Šiandien žaidimo taisyklės pasikeitė – naujoji virėjų karta rūpinasi stiliumi ne mažiau nei rūbo funkcionalumu. Tokiems drąsiems, kūrybingiems ir moderniems virėjams – dizaineris Robertas Kalinkinas sukūrė išskirtinio dizaino uniformą, o žinomas virtuvės šefas Liutauras Čeprackas prisidėjo prie kūrybos proceso ir tapo fotosesijos modeliu.
Rezultatas bus pristatytas parodoje „BaltShop. BaltHotel. BaltGastro 2018“ vykstančioje lapkričio 8–10 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“.
„Man patinka, kai virtuvėje dirba užsidegę žmonės, kuriems rūpi ne tik maistas, bet ir tai, kaip jie atrodo. Manau, kad tokie šefai nenori spraustis į senas baltas prijuostes ir dviejų eilių švarkus“, – sako dizaineris R. Kalinkinas, kartu su virėjams skirta apranga prekiaujančia įmone „Jokado“ pristatantis naujos kartos dizaino švarkus ir prijuostę.
„Jokado“ vadovė Dovilė Zakarė taip pat atkreipia dėmesį, kad šios jaunos, kūrybiškos asmenybės nori kalbėti apie savo požiūrį ne tik į maistą, bet ir gyvenimo būdą, šiuolaikiškumą. „Pastebime, kad daugelis mūsų klientų nebenori atrodyti įprastai, juolab formaliai. Tad ieškojome, ką galėtume jiems pasiūlyti. Taip gimė bendras projektas su dizaineriu Robertu Kalinkinu“, – pasakoja D. Zakarė.
Rūbas padedantis gaminti su polėkiu
„Siekiau, kad mano kurti drabužiai atspindėtų šių žmonių kasdienį gyvenimą ir siekį būti išskirtiniais. Taip gimė baikerių striukių, odinių gaminių, sunkių viršutinių, liemenuotų rūbų sintezės koncepcija. Galiausiai tai virto klasikiniu šefo aprangos modeliu“, – sako R. Kalinkinas, sukūręs virėjo švarką, švarką-džemperį su gobtuvu ir prijuostę.
Švarkų modeliai – tai džemperio ar odinės striukės perdirbta bazė. Prijuostė – bendras švarko ir prijuostės gaminys, kuris, anot dizainerio, išėjo labai įdomus, paprastas ir universalus. Visi šie modeliai tinka tiek vyrams, tiek moterims, tiek virtuvės profesionalams ar mėgėjams.
Iššūkis – suderinti funkcionalumą ir dizainą
R. Kalinkinas pažymi, kad buvo gana sunku padaryti lengvą gaminį, kuris būtų ir patogus darbui, ir gerai ventiliuojamas, ir unikalaus dizaino. Dėl to dizaineris daug bendravo ir testavo modelius su 2017 m. geriausio šalies restorano „Gastronomika“ šefu Liutauru Čepracku.
„Liutauro patarimai ir pastebėjimai buvo itin taiklūs. Būtent jo pastabų dėka daugelį dalykų, kurie tiesiogiai trukdo gaminti (kabinasi už puodų, rankenėlių ir pan.), supaprastinome ar atsisakėme. Esu labai patenkintas galutiniu produktu“, – sako R. Kalinkinas.
Virtuvės profesionalas Liutauras Čeprackas pažymi, kad jam svarbiausia, jog rūbas būtų praktiškas ir patogus, bet tuo pačiu stengiasi rasti įdomesnių uniformų.
„Taip jau sutapo, kad atsidūriau tame kūrybiniame etape. Mano užduotis buvo padėti suderinti dizainerio kūrybinę mintį su praktine, funkcionalia rūbo funkcija. Tikslas – pasiekti pusiausvyrą ir balansą. Manau, mums puikiai pavyko ir su šia apranga galima išsiskirti iš pilkos masės. Kartu ji yra patogi darbui. Pats jau turiu visus tris modelius“, – prisipažįsta L. Čeprackas.
Šiuos dizainerio Roberto Kalinkino kurtus modelius gyvai bus galima apžiūrėti ir įsigyti parodoje „BaltShop. BaltHotel. BaltGastro 2018“, vykstančioje lapkričio 8–10 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“.