Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Siekiama užtikrinti įvežamos mėsos ir mėsos produktų kokybę (VMVT)

2007-03-28
Paskelbk savo straipsnį

Vakar Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje vyko susitikimas su Prekybos įmonių asociacijos, didžiųjų prekybos centrų –  UAB „Rimi Lietuva“, UAB „Palink“ ir UAB „Maxima LT“, mėsos perdirbimo įmonių vadovais ir Lietuvos mėsos perdirbimo asociacijos prezidentu dėl mėsos ir mėsos produktų įvežimo iš Europos Sąjungos šalių ir eksporto į Rusijos Federaciją.

„Vis daugiau mėsos įmonių atitinka Europos Sąjungos reikalavimus ir gauna patvirtinimus tiekti gaminamus produktus Europos Sąjungos rinkai. Tačiau akcentuotini ir nustatomi trūkumai dėl patalpų, higienos, įrangos priežiūros pažeidimų, o pastaruoju metu ypač didėja tendencija dėl mėsos, mėsos produktų blogos kokybės, t. y. jų maistinės vertės. Didėjant nekokybiškos mėsos ir mėsos produktų įvežimui (įsagai, salmonelės, kuilienos kvapas), vartotojų skundų dėl mėsos ir jos gaminių kokybės (16 % visų pagristų skundų) ir įspėjus Europos Komisijai, kad Europoje sandėliuose susikaupė dideli kiekiai pasenusios mėsos, kurią pusvelčiui mėginama realizuoti naujosioms ES šalims, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kovo pradžioje sustiprino įvežamų iš Europos Sąjungos, o ypač iš Lenkijos Respublikos, į Lietuvą mėsos bei mėsos produktų veterinarinę kontrolę siekiant užkirsti kelią nekokybiškų žaliavų naudojimui gamyboje bei užtikrinti, kad vartotojams būtų tiekiama tik aukštos kokybės produkcija“, – apie situaciją komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Kazimieras Lukauskas. 

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus, lietuviškos mėsos produkcijos kiekiai mažėja įsiskverbiant įvežtinei produkcijai, kuri neretai prastesnės kokybės, ir pabrėžė, kad mėsos ir mėsos produktų reikalavimai taikomi vienodai tiek Lietuvoje pagamintai mėsai, mėsos produktams, tiek ir atvežtinei produkcijai. Už mėsos kokybę atsakingi patys prekybos centrai ir mėsos perdirbimo įmonės, todėl jie privalo užtikrinti, kad gaunama produkcija iš Europos Sąjungos, atitiktų visus veterinarijos reikalavimus.

„Šiuo metu didiesiems prekybos centrams priimant mėsos produktus kartais  orientuojamasi į produkcijos pigumą, o ne į kokybę, tai parodo ir didėjantis vartotojų nepasitenkinimas parduodamos mėsos kokybe“, – sakė Kazimieras Lukauskas. 

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos prašyta, kad prekybos centrams ir mėsos perdirbimo įmonėms būtų sušvelninti reikalavimai dėl vežamos produkcijos iš Europos Sąjungos. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atsižvelgia į pateiktas pastabas dėl kai kurių kontrolės priemonių ir numato pateikti informaciją elektroniniu būdu. 

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tikslas kartu bendradarbiaujant su prekybos centrais ir mėsos perdirbimo įmonėmis parengti bendrus bendradarbiavimo planus siekiant netrukdyti verslui ir didinti vartotojų pasitikėjimą. 

„Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tikslas užtikrinti įvežamos mėsos ir mėsos produktų saugą ir kokybę. Mūsų tarnyba imasi visų priemonių, kad tiek mėsos perdirbimo įmonės, tiek didieji prekybos centrai užtikrintų įvežamos mėsos ir mėsos produktų kokybę siekiant apsaugoti vartotojų sveikatą bei gerovę“, – sakė Kazimieras Lukauskas.

VMVT informacija