Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) vykdo genetiškai modifikuotų maisto produktų kontrolę, tikrina naudojamų genetiškai modifikuotų žaliavų ženklinimą, jų atsekamumą, atlieka rizikos vertinimą. Dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) nustatymo tiriami iš trečiųjų šalių importuojami sojų, kukurūzų, rapsų, medvilnės, bulvių ir kiti produktai.
VMVT nuolat rengia ir teikia informaciją visuomenei GMO klausimais internetiniame puslapyje (www.vmvt.lt). Šiuo metu patikslintas prekyboje esančių maisto produktų, kurių sudėtyje yra GMO, sąrašas:
26 pavadinimų genetiškai modifikuoti augaliniai
aliejai, pagaminti iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių arba kurių
sudėtyje yra aliejaus, pagaminto iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių –
Tautas, Aukselis, Grace, Jasmine, Brolio, Optima linija, Luccia, Omili,
Huilor, Sodžiaus, Kolumbo, Saulutė, Augalinis aliejus, Oilio, Perla,
Tėviškės, Caroli, Dolores, Lankų, Flarina, Karolina, Cento, Kooperacijos
aruodai, Virtuosso, Olira, Pakelė.
7 pavadinimų margarinai, tepūs
riebalų mišiniai, kurių sudėtyje yra aliejaus, pagaminto iš genetiškai
modifikuotų sojų pupelių – Aukselis, Optima linija, Aima, tepūs riebalų
mišiniai Sodžiaus, Aiwa, Luxua light, Riebalų tepinys 25 % riebumo.
43
pavadinimų saldumynai, kurių sudėtyje yra genetiškai modifikuotų sojų
produktų – šokoladiniai kiaušiniai su siurprizu: ANL Heros, Toy Toy,
Dino, Turto, ANL Hanny, Elvan, ANL My Chick, ANL Space, ANL Formula,
Jungle, Focus, saldainiai su žaisliuku Chik&Duck, saldainiai
„Truffle“ su pūstų ryžių ir braškių, lazdyno riešutų kremo ir karamelės
įdarais, korėtoji saldžiojiplytelė „Schock“, „Safari“, „Chocair“, dražė
su kakava, sukramtomi saldainiai „Toffix“ su vaisiniu įdaru, saldainiai
„Extrime“ braškių, riešutų, kokoso skonio, saldainiai „Prestij
Napolitan“, šokoladiniai saldainiai su ryžių trapučiais „Olivija“,
šokoladiniai saldainiai „Tvist“, Volcan o caramel“, „Wonderfull“, „Dream
Coconut“, „Extra Princh“, „Miško voveraitė“, „Vakaro premjera“,
„Pralito“, „Vaikiška karuselė“, „Kara-Kum-Lasošči“, „Haloween“,
sausainiai su pertepimu „Prens Strawbery“, pieniškas, juodasis
desertinis, korėtasis šokoladas „Poltava“,
1 pavadinimo majonezas, kurio
sudėtyje yra sojų aliejaus, pagaminto iš genetiškai modifikuotų sojų
pupelių – Sodžiaus, Provanso (Vokietija).
2 pavadinimų skrudinta duona,
kuri buvo kepta sojų aliejuje, pagamintame iš genetiškai modifikuotų
sojų pupelių – kepta duona su česnaku, kepta duona su sūriu ir majonezu.
97 pavadinimų kulinariniai gaminiai, kurių gamybai naudojamas aliejus,
pagamintas iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių – mini varškės
spurgos, puošti žagarėliai, varškės spurgos, čeburekai su mėsa, spurgos
su daržovėmis, spurgos su mėsos įdaru, spurgos su džemu, spurgos su
daržovėmis, kepti pyragėliai su grybais, beliašai, čeburekai, kibinai,
„Kijevo“ kotletai, kotletai: Jūratė, Astra, lietiniai su džemu,
lietiniai su varške, su faršu, lietiniai su vištienos krūtinėle, su
džemu, su plikytu kremu, vištienos blynai, kepta vištienos filė,
vištienos vėrinukai, vištienos kepenėlių kepsneliai, pievagrybiai su
žiediniais kopūstais, vištienos kotletukai su džiovintomis slyvomis ir
abrikosais, kalakutienos maltinis, kiaulienos šnicelis, keptas karbo
nadas, naminiai balandėliai, rauginti kopūstai su dešrelėmis, egzotiškas
kepsnys, įdaryti baklažanai, pakepinta kiauliena su svogūnais, užkepėlė
„Mano mėgstamiausia“, keptos kepenėlės, fermentinio sūrio kepsnys,
kepsnys „Kelmas“, netikras zuikis, „Šeduvos“ muštinis, maltinukas su
sūriu, bulviniai laiveliai: su faršu, su daržovėmis, lazanija, plovas,
krabų lazdelės tešloje, žemaitiškas blynas, tinginio cepelinas, bulvių
plokštainis, vėdarai, salotos su špinatais, aštriosios morkų salotos,
brokolių ir žiedinių kopūstų salotos, Pekino kopūstų, pupelių salotos,
burokėlių salotos, krabų salotos su ryžiais, kaimiškos silkių salotos,
morkų kopūstų salotos, brokolių ir žiedinių kopūstų salotos,
gaivinančios salotos, egzotiškos salotos, lęšių salotos, salotos su
rūkytomis kiaulių ausimis, salotos „Vasarėl ė“, „Itališkos“ salotos,
salotos „Gaiva“, salotos „Ruduo“, „Pavasarinės“ salotos, „Gardžiosios“
salotos, salotos „Svaja“, „Meksikietiškos“ salotos, šviežių daržovių
salotos, pupelių salotos su pievagrybiais, vištienos salotos su ryžiais,
silkių salotos „Egzotika“, marinuota silkė su svogūnais, silkė su
majonezu ir pievagrybiais, žirniai su rūkytomis ausimis, kepta jūros
lydeka, jūros lydekos filė tešloje, tuno salotos, krevečių salotos su
makaronais, tradicinis kiaulienos šašlikas.
„Šis genetiškai
modifikuotų maisto produktų sąrašas nėra baigtinis, jis nuolat keičiasi,
nes gamintojai sukuria vis naujų maisto produktų, kurių sudėtyje
naudojamos genetiškai modifikuotos žaliavos ar produktai. Prekyba
produktais, kurių sudėtyje yra GMO, tarp Europos Sąjungos (ES) valstybių
vyksta be apribojimų, tačiau galima prekiauti tik ES įteisintų augalų
veislių maisto produktais. Pagal ES galiojančius reikalavimus, kurių
privaloma laikytis, ženklinant produktus, informacija apie GMO neturi
būti išskirta, pvz., paryškintomis raidėmis. Taip pat teisės aktai
nereglamentuoja, kad genetiškai modifikuoti maisto produktai
parduotuvėse būtų laikomi specialiose jiems skirtose lentynose, – teigė
VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.
Per pirmąjį šių metų pusmetį VMVT maisto produktų inspektoriai iš importuojamų produktų atrinko 71 maisto produktų mėginį genetinei modifikacijai nustatyti (šokoladinių saldainių, šokoladų, miltinių konditerijos gaminių, sojos, kukurūzų, ryžių, bulvių, makaronų produktų, maisto papildų, sojos lecitino, vaikų maistelio iš Rusijos, Indijos, JAV, Kanados, Korėjos, Izraelio, Tailando, Turkijos, Ukrainos, Baltarusijos, Kinijos, Taivanio, Argentinos, Kambodžos, Italijos, Švedijos, Vokietijos, Danijos, Olandijos, Lenkijos, Bulgarijos). Atlikus tyrimus, buvo nustatyti trys pažeidimų atvejai.
Sojos izoflavonų, importuotų iš Izraelio (25 kg) ir skirtų maisto papildų gamybai, sausame ekstrakto „Solgen 40“ mėginyje buvo nustatyta daugiau nei 5 % genetiškai modifikuotų sojų produktų. Šių žaliavų lydinčiuose dokumentuose ir ženklinimo etiketėse GMO nebuvo nurodyta. Žaliavų realizavimas sustabdytas, gamintojui nurodyta teisės aktų nustatyta tvarka perženklinti produkciją.
Pažeidimai buvo nustatyti ir dviejuose saldumynų mėginiuose, importuotose iš Turkijos (26 030 kg). Saldumynuose nustatyta genetiškai modifikuotos sojos, viršijančios ES teisės aktais nustatytą ženklinimo ribą (0,9 %). Apie tai nebuvo nurodyta šių saldumynų ženklinimo etiketėse ar kituose siuntą lydinčiuose dokumentuose. Buvo sustabdytas šių saldumynų realizavimas ir nurodyta importuotojui juos perženklinti teisės aktų nustatyta tvarka.
Viso per šių metų pirmąjį pusmetį į rinką nepateko 26 055 kg nepaženklintų, genetiškai modifikuotų maisto produktų, importuotų iš trečiųjų šalių.
Vykdant rinkos kontrolę, iš parduotuvių buvo atrinkti 6 mėginiai maistelio, skirto kūdikių ir mažų vaikų mitybai, kurių sudėtyje nurodyti sojų produktai. Atlikus laboratorinius tyrimus, vaikų maistelyje, importuotame iš Lenkijos, Švedijos, Olandijos ir Slovakijos, GMO nebuvo nustatyta.
VMVT inspektoriai per pirmą 2011 metų pusmetį patikrino 693 negyvūninių ir 212 gyvūninių maisto produktų gamybos įmones bei 231 viešojo maitinimo įmonę dėl genetiškai modifikuotų žaliavų (sojų aliejaus) naudojimo gamyboje, produktų ženklinimo reikalavimų laikymosi. Buvo nustatyti 4 pažeidimų atvejai.
J. Juodienės turizmo sodyboje „Tėviškė“ (Kailinių km, Veisiejų sen., Lazdijų raj.) viešojo maitinimo patiekalų gamybai buvo naudojamas augalinis aliejus „Tėviškė“, pagamintas iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių, nors šis aliejus nebuvo įtrauktas į gaminamų patiekalų receptūras. Atsakingam asmeniui buvo skirta administracinė nuobauda.
UAB „Norfos mažmena“ (Veiverių g. 142, Kaunas), mėsinėje, „tradicinių kiaulienos šašlykų“ gamybai buvo naudojamas sojų aliejus, pagamintas iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių, nors ženklinimo etiketėse apie tai nebuvo nurodyta. Įmonė pateikė trūkumų šalinimo planą ir įsipareigojo tokio aliejaus daugiau nenaudoti.
Žemės ūkio kooperatyvo „Agromatas“ (Kintai, Šilutės raj.) duonos, pyrago ir miltinės konditerijos gaminių kepimo įmonė gamino kreminius konditerijos gaminius, nors tokiai veiklai neturėjo tinkamų patalpų ir Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo. Pagamintų keksų ženklinimo etiketėse nebuvo nurodyta, kad šio produkto sudėtyje yra augalinio aliejaus, pagaminto iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių. Šilutės VMVT uždraudė įmonei gaminti kreminės konditerijos gaminius bei tiekti į rinką keksus. Atsakingam darbuotojui skirta 500 Lt bauda.
UAB „Armundo“ restorane Jonavoje nustatyta, kad patiekalų gamyboje buvo naudojamas sojų aliejus, pagamintas iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių, tačiau patiekalų receptūrose šis aliejus nebuvo nurodytas. Atsakingam asmeniui skirta administracinė nuobauda.
VMVT informacija