Po ilgų diskusijų su Lietuvos maisto produktų gamintojais, vartotojų teises ginančiomis organizacijomis ir Europos Sąjungos šalių kompetentingomis institucijomis, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nutarė, kad gamintojai, norintys savo produktus ženklinti užrašais „Be E“, „Jokių E“, „Stop E“, „Be konservantų“, „Be saldiklių“ ir pan., nuo š. m. balandžio 15 d. privalės laboratoriniais tyrimais pagrįsti, kad maisto priedų nėra tiek galutiniame maisto produkte, tiek ir maisto produkto gamyboje naudojamose žaliavose.
Reikia pažymėti, kad anksčiau išplatintame rašte Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba paragino Lietuvos maisto produktų gamintojus tokius tyrimus atlikti iki š. m. balandžio 1 d. Tačiau atsižvelgdama į tai, kad dėl pateikto didelio maisto produktų mėginių laboratoriniams tyrimams kiekio Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas nepajėgus laiku atlikti visų tyrimų, o taip pat reaguodama į gausius maisto produktų gamintojų prašymus suteikti ilgesnį pereinamąjį laikotarpį, Tarnyba numatė minėtų reikalavimų taikymo laikotarpį pratęsti iki 2011 m. balandžio 15 d.
Po 2011 m. balandžio 15 d. maisto produktų gamintojai, kurie maisto produktų ženklinime vartoja teiginius „Be konservantų“, „Be E“, „Be E 621“, „Be jokių E“, „Be maisto priedų“ ir pan., privalo maisto priedų nebuvimą tiek maisto produkto sudėtinėse žaliavose, tiek galutiniame maisto produkte pagrįsti, pateikdami atliktų savikontrolės laboratorinių tyrimų protokolų kopijas.
Didmeninės ir mažmeninės prekybos įmonės ir turgaviečių individualūs prekiautojai (turintys verslo liudijimus arba nuolatinio Lietuvos gyventojo individualios veiklos pažymas), po 2011 m. balandžio 15 d. priimdami maisto produktus, kurių ženklinime vartojami aukščiau minėti teiginiai, turi reikalauti iš maisto produktų gamintojų šių teiginių pagrįstumą patvirtinančių laboratorinių tyrimų protokolų kopijų.
PAKEITIMAI ČIA >>
VMVT informacija