Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Nauji reikalavimai maisto tvarkymo įmonėms

2006-01-09
Paskelbk savo straipsnį

Nuo šių metų sausio 1 d. įsigaliojo naujas ES teisės aktų rinkinys – Higienos paketas, kuriame numatomi reikalavimai maisto tvarkymo įmonėms.  

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus Kazimiero Lukausko, šiuo nauju ES teisės aktų rinkiniu siekiama aiškiai apibrėžti maisto tvarkymo reikalavimus ir atsakomybę. Ypač svarbu, jog šiame Higienos pakete supaprastinti maisto tvarkymo reikalavimai smulkiam verslui – pieno, žuvų, žvėrienos, paukštienos ruošimui ūkininkų ūkiuose ir teikimui vartotojams.  

Higienos paketas nustato Rizikos analizės ir svarbiųjų valdymo taškų sistemos (RVASVT) principus visame maisto sektoriuje. Pagrindinis jame įtvirtintas principas – maisto tvarkymo atsakomybė už maisto saugą tenka maisto tvarkymo įmonėms.  

Kempinligės krizė ES šalyse 1996 m., dioksino krizė 1999–2000 m. ir kiti su maistu susiję skandalai ES paskatino Europos Komisiją priimti Baltąją knygą dėl maisto saugos, kurioje išdėstyti naujieji maisto saugos principai. Šioje knygoje išdėstytas maisto saugos kontrolės principas „nuo tvarto iki stalo“, apimantis maisto ir pašarų sektorius, šių produktų atsekamumą, apibrėžiantis maisto gamybos higienos taisykles bei priežiūrą.  

Nuo 2000 metų Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įdiegė ES kontrolės principą „nuo lauko iki stalo“ ir vadovaujantis šiuo principu vykdoma maisto kontrolė visuose maisto tvarkymo etapuose.

Europos Komisija 2000 m. liepos mėn. patvirtino higienos reglamentų paketą iš 5 pasiūlymų, kuris atnaujino ir konsolidavo 17 egzistuojančių direktyvų. Beveik po 4 metų derybų 2004 m. balandžio 29 d. taip vadinamas „Higienos paketas“ buvo priimtas. Šio Higienos paketo tikslas – sujungti, harmonizuoti ir supaprastinti visą kompleksą higienos reikalavimų, liberaliau reglamentuoti dabar taikomas taisykles maisto tvarkymo subjektams.  

ES Vartotojų ir sveikatos apsaugos komisaras M. Kyprianou pasakė, kad „Higienos paketas yra kertinis akmuo Europos Sąjungoje, naujas kūnas Maisto saugos teisės aktuose, kuris žymiai sustiprins vartotojų apsaugą ir maisto saugą visoje Europos Sąjungoje“.

Plačiau>>

VMVT informacija