Viduržemio jūros regiono gyventojai jau seniai žavi visą pasaulį savo gabumais ir charakteriu. Tradicinė ir moderni, aistringa ir rami, gyvybinga ir gero būdo ši pasaulio gyventojų dalis – tai spalvingas paprastumo ir rafinuotumo derinys, kuriam neįmanoma atsispirti.
Atrodo, kad saulė šią derlingą dirvą ypač lepina savo šiluma, ir turbūt niekas taip gerai neperteikia Viduržemio jūros regiono dvasios, kaip saulėje prinokusios vynuogės, kurios pavirsta puikiais itališkais ir prancūziškais vynais, aromatingais ispaniškais cheresais ir švelniu auksiniu graikišku brendžiu „Metaxa“.
„Metaxa“ istorija driekiasi per tris amžius
Pripažintas nacionalinis graikų gėrimas „Metaxa“ išreiškia viso regiono dvasią, kiekviename savo lašelyje atspindi jo gyventojų gabumus ir aistrą gyvenimui.
Būtent su šia mintimi buvo distiliuojamas geriausias Viduržemio jūros regiono gėrimas „Metaxa“.
Šio graikiško gėrimo šaknys grąžina mus 5 000 metų į praeitį, kai graikai pirmą kartą pradėjo gaminti vyną. Įkvėptas šio senovinio vyndarystės meno, puikus vyno gamintojas „Spyros Metaxa“ XIX amžiaus pabaigoje aptiko neišnaudotą Atikos vynuogynų potencialą.
1888 m. jis sukūrė „Metaxa“ rūšį – unikalų prabangų alkoholinį gėrimą su jam būdinga neįprastai tolygia struktūra ir neaštriu, neįkyriu kvapu. Kadangi „Metaxa“ distiliavimo procesas labai skyrėsi nuo brendžio arba konjako distiliavimo proceso, „Metaxa“ tapo ne paprasta rūšimi, o gėrimu, priskiriamu atskirai kategorijai.
Atėnų elitas, po to ir Serbijos bei Rusijos karališkojo dvaro rūmai, netruko pripažinti „Metaxa“ populiarumą. 1890 m. „Metaxa“ atidarė naujas distiliavimo gamyklas Rusijoje ir Turkijoje, ir taip užsitarnavo teisę lankytis pas Jo imperatoriškąją didenybę Rusijos imperatorių Aleksandrą III.
Amžiaus sandūroje „Metaxa“ buvo pradėta eksportuoti į Jungtines Valstijas ir nuo to laiko šio gėrimo pardavimo apimtys augo.
Šiandien „Metaxa“ parduodama daugiau kaip 50 šalių visame pasaulyje. Savo tolygiu kvapu, turtingu skoniu, subtiliu aromatu ir daugybe vartojimo galimybių, iki šiol dar nebūdingų brandintiems gėrimams, „Metaxa“ užkariauja vis naujų vartotojų širdis. Skirtingai nei kitus brendžius, „Metaxa“ galima gerti neatskiestą, su ledais, toniku, sultimis ar arbata. Ji yra puikus ingredientas gaminant daugelį kokteilių. Žiemą šis gėrimas sušildo, o vasarą – atgaivina.
Didžiuodamasi neprilygstama tarptautine paklausa, „Metaxa“ ir toliau išlieka prieinama visiems, mokantiems džiaugtis gyvenimu, ir įgyja ištikimų gerbėjų visur, kur yra parduodama – pradedant Graikijos tavernomis ir baigiant rafinuotais Vienos restoranais bei populiariausiais Prahos ir Berlyno naktiniais klubais.
Distiliavimo ir maišymo menas
Ko gero viena „Metaxa“ žavesio paslapčių – unikalus, niekur pasaulyje neatkartojamas jos gamybos procesas. Šis procesas prasideda specialiai atrenkant saulėje išdžiovintas graikiškų vynuogių rūšis – ‚Savatino‘, ‚Sultanina‘ ir ‚Black Corinth‘. Iš jų gaminamas specialus vynas, kuris tradiciniu būdu distiliuojamas dviem etapais.
Maišymo meistras sumaišo distiliatus, kurie toliau brandinami specialiose statinaitėse, rankomis pagamintose iš prancūziško ąžuolo. Brandinimo procesas visur tęsiasi nuo trejų iki trisdešimties metų – būtent nuo šio proceso trukmės ir priklauso galutinė pagamintos „Metaxa“ rūšis. Kiekvienais metais nedidelis alkoholio kiekis iš statinaičių išgaruoja – rūsiuose dirbantys meistrai šią dalį vadina „angelų dalimi“, o distiliatas nuo medžio įgauna vienodesnį skonį ir geltoną spalvą.
Gautų gėrimų maišymas yra unikalus menas. Šio proceso metu distiliatai sumaišomi su išlaikytais muskatiniais vynais, pagamintais Egėjo jūros Samos ir Limnos salose bei Patras regione. Jie suteikia „Metaxa“ ryškių kvapų puokštę ir saldumą. Po to šis mišinys perleidžiamas per slaptų augalų ir rožių žiedlapių mišinį, kuris pagerina nepakartojamą „Metaxa“ skonį ir aromatą.
Paskutiniame šio proceso etape mišinio sudedamosios dalys paliekamos susijungti rankų darbo ąžuolinėse statinėse, laikomose didžiuliuose distiliavimo gamyklos rūsiuose, kuriuose yra pakankamai tamsu ir žema temperatūra. Vėliau „Metaxa“ nusistovi ir gali būti išpilstyta į butelius.
Visais laikais „Metaxa“ recepto paslaptis buvo žinoma tik keletui žmonių pasaulyje. Šioje srityje dirba maišymo meistras ir jo mokinys, kuris turi perimti darbą, rūsio meistrui išėjus į pensiją. Dėl šios iš kartos į kartą perduodamos amžiaus senumo tradicijos „Metaxa“ receptas yra firmos paslaptis.
„Metaxa“ šeima: skonių ir nuotaikų įvairovė
„Metaxa“ yra penkių skirtingų rūšių, kurių kiekviena priklauso nuo distiliatų brandinimo proceso trukmės ir subtilių receptų skirtumų. Visi tai pačiai šeimai priklausantys gėrimai, pasižymintys „Metaxa“ būdinga struktūra ir Viduržemio regiono kvapu, yra įvairiausių skonių ir kelia šiek kiek skirtingas nuotaikas.
UAB „Mineraliniai vandenys“ informacija