Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

„Metaxa“ – graikiškas brendis

2006-04-14
Publicējiet savu rakstu

Viduržemio jūros regiono gyventojai jau seniai žavi visą pasaulį savo gabumais ir charakteriu. Tradicinė ir moderni, aistringa ir rami, gyvybinga ir gero būdo ši pasaulio gyventojų dalis – tai spalvingas paprastumo ir rafinuotumo derinys, kuriam neįmanoma atsispirti.

Atrodo, kad saulė šią derlingą dirvą ypač lepina savo šiluma, ir turbūt niekas taip gerai neperteikia Viduržemio jūros regiono dvasios, kaip saulėje prinokusios vynuogės, kurios pavirsta puikiais itališkais ir prancūziškais vynais, aromatingais ispaniškais cheresais ir švelniu auksiniu graikišku brendžiu „Metaxa“.

„Metaxa“ istorija driekiasi per tris amžius

Pripažintas nacionalinis graikų gėrimas „Metaxa“ išreiškia viso regiono dvasią, kiekviename savo lašelyje atspindi jo gyventojų gabumus ir aistrą gyvenimui.

Būtent su šia mintimi buvo distiliuojamas geriausias Viduržemio jūros regiono gėrimas „Metaxa“.

Šio graikiško gėrimo šaknys grąžina mus 5 000 metų į praeitį, kai graikai pirmą kartą pradėjo gaminti vyną. Įkvėptas šio senovinio vyndarystės meno, puikus vyno gamintojas „Spyros Metaxa“ XIX amžiaus pabaigoje aptiko neišnaudotą Atikos vynuogynų potencialą.

1888 m. jis sukūrė „Metaxa“ rūšį – unikalų prabangų alkoholinį gėrimą su jam būdinga neįprastai tolygia struktūra ir neaštriu, neįkyriu kvapu. Kadangi „Metaxa“ distiliavimo procesas labai skyrėsi nuo brendžio arba konjako distiliavimo proceso, „Metaxa“ tapo ne paprasta rūšimi, o gėrimu, priskiriamu atskirai kategorijai.

Atėnų elitas, po to ir Serbijos bei Rusijos karališkojo dvaro rūmai, netruko pripažinti „Metaxa“ populiarumą. 1890 m. „Metaxa“ atidarė naujas distiliavimo gamyklas Rusijoje ir Turkijoje, ir taip užsitarnavo teisę lankytis pas Jo imperatoriškąją didenybę Rusijos imperatorių Aleksandrą III.

Amžiaus sandūroje „Metaxa“ buvo pradėta eksportuoti į Jungtines Valstijas ir nuo to laiko šio gėrimo pardavimo apimtys augo.

Šiandien „Metaxa“ parduodama daugiau kaip 50 šalių visame pasaulyje. Savo tolygiu kvapu, turtingu skoniu, subtiliu aromatu ir daugybe vartojimo galimybių, iki šiol dar nebūdingų brandintiems gėrimams, „Metaxa“ užkariauja vis naujų vartotojų širdis. Skirtingai nei kitus brendžius, „Metaxa“ galima gerti neatskiestą, su ledais, toniku, sultimis ar arbata. Ji yra puikus ingredientas gaminant daugelį kokteilių. Žiemą šis gėrimas sušildo, o vasarą – atgaivina.

Didžiuodamasi neprilygstama tarptautine paklausa, „Metaxa“ ir toliau išlieka prieinama visiems, mokantiems džiaugtis gyvenimu, ir įgyja ištikimų gerbėjų visur, kur yra parduodama – pradedant Graikijos tavernomis ir baigiant rafinuotais Vienos restoranais bei populiariausiais Prahos ir Berlyno naktiniais klubais.

Distiliavimo ir maišymo menas

Ko gero viena „Metaxa“ žavesio paslapčių – unikalus, niekur pasaulyje neatkartojamas jos gamybos procesas. Šis procesas prasideda specialiai atrenkant saulėje išdžiovintas graikiškų vynuogių rūšis – ‚Savatino‘, ‚Sultanina‘ ir ‚Black Corinth‘. Iš jų gaminamas specialus vynas, kuris tradiciniu būdu distiliuojamas dviem etapais.

Maišymo meistras sumaišo distiliatus, kurie toliau brandinami specialiose statinaitėse, rankomis pagamintose iš prancūziško ąžuolo. Brandinimo procesas visur tęsiasi nuo trejų iki trisdešimties metų – būtent nuo šio proceso trukmės ir priklauso galutinė pagamintos „Metaxa“ rūšis. Kiekvienais metais nedidelis alkoholio kiekis iš statinaičių išgaruoja – rūsiuose dirbantys meistrai šią dalį vadina „angelų dalimi“, o distiliatas nuo medžio įgauna vienodesnį skonį ir geltoną spalvą.

Gautų gėrimų maišymas yra unikalus menas. Šio proceso metu distiliatai sumaišomi su išlaikytais muskatiniais vynais, pagamintais Egėjo jūros Samos ir Limnos salose bei Patras regione. Jie suteikia „Metaxa“ ryškių kvapų puokštę ir saldumą. Po to šis mišinys perleidžiamas per slaptų augalų ir rožių žiedlapių mišinį, kuris pagerina nepakartojamą „Metaxa“ skonį ir aromatą.

Paskutiniame šio proceso etape mišinio sudedamosios dalys paliekamos susijungti rankų darbo ąžuolinėse statinėse, laikomose didžiuliuose distiliavimo gamyklos rūsiuose, kuriuose yra pakankamai tamsu ir žema temperatūra. Vėliau „Metaxa“ nusistovi ir gali būti išpilstyta į butelius.

Visais laikais „Metaxa“ recepto paslaptis buvo žinoma tik keletui žmonių pasaulyje. Šioje srityje dirba maišymo meistras ir jo mokinys, kuris turi perimti darbą, rūsio meistrui išėjus į pensiją. Dėl šios iš kartos į kartą perduodamos amžiaus senumo tradicijos „Metaxa“ receptas yra firmos paslaptis.

„Metaxa“ šeima: skonių ir nuotaikų įvairovė

„Metaxa“ yra penkių skirtingų rūšių, kurių kiekviena priklauso nuo distiliatų brandinimo proceso trukmės ir subtilių receptų skirtumų. Visi tai pačiai šeimai priklausantys gėrimai, pasižymintys „Metaxa“ būdinga struktūra ir Viduržemio regiono kvapu, yra įvairiausių skonių ir kelia šiek kiek skirtingas nuotaikas.

„Metaxa 5*“. Šis tarptautinis bestseleris gaminamas iš ne jaunesnio kaip 5 metų distiliato. Iš jo išgaunama vienoda, išlaikyta vaisių skonio ir klasikinė aukščiausios kokybės „Metaxa“, kuri tapo vienu populiariausių gėrimų pasaulyje. Atsižvelgiant į išsamius rinkų prioritetų tyrimus, buteliai, į kuriuos „Metaxa 5*“ pilstoma Graikijoje, šiek tiek skiriasi nuo užsienyje naudojamų butelių, tačiau gėrimas išlieka toks pat, išpilstytas į firminius aukštus, švarių elegantiškų linijų „Metaxa“ butelius. „Metaxa 7*“ . Šis liuksusinis išskirtinis gėrimas gaunamas iš ne mažiau kaip septynerius metus išlaikytų distiliatų, kurie jam suteikia svarų švelnų kūną ir aukso spalvą bei subtilų muskato aromatą. Išpilstytas į butelius, primenančius senovinę graikų vazą. „Metaxa 3*“ . Jaunas, gyvybe trykštantis būdingo vaisių skonio ir medaus spalvos gėrimas primena saulės šviesą ir jo gamybai naudojamų vynuogių sodrumą. „Metaxa 3*“, pagaminta iš ne mažiau kaip trejų metų distiliatų mišinio, yra gėrimas, nuo kurio prasidėjo „Metaxa“ šeimos gėrimų pristatymas visų kartų vartotojams. „Metaxa Grand Olympian Reserve“ – ypač madinga „Metaxa“ rūšis. Jos gamybai naudojami vidutiniškai 15 metų (ir jokiu būdu ne mažiau kaip 8 metus išlaikyti) distiliatai. Šilkinis vienodas skonis turi vos juntamą vanilės poskonį, o gintarinė spalva ir medžio bei saulės aromatas subalansuoja šį šedevrą. Jį papildo unikalus ir spalvingas butelis, sukurtas pagal graikišką dizainą, kilusį iš Rodo salos. „Metaxa Private Reserve“ kviečia pajusti intriguojančią skonio paslaptį ir Viduržemio jūros dvelksmą. Elegantiškas krištolinis butelis, savyje talpinantis „Metaxa Private Reserve“, bei unikali pakuotė, pabrėžianti nuostabią tamsaus gintaro spalvą, visiškai atitinka aukštą šio gėrimo kokybę. „Metaxa Private Reserve“ gamyboje naudojami distiliatai, kurių amžius siekia 30 metų. Gėrimo aromatas pilnai subalansuotas, jame juntamas medžio atspalvis. Tai svaraus stoto, sodraus skonio gėrimas.

 

UAB „Mineraliniai vandenys“ informacija