Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Mėsos gaminių kokybei ir ženklinimui šiais metais bus skiriamas ypatingas dėmesys

2008-02-07
Paskelbk savo straipsnį

Interviu su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjo pavaduotoju Gintautu Čereška.

Pastaruoju metu visuomenėje daug diskutuojama apie lietuviškų mėsos gaminių kokybę. Ką galėtumėte pasakyti apie atliekamą  šių gaminių kokybės valstybinę kontrolę?

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, atlikdama valstybinę maisto produktų kontrolę, vis daugiau dėmesio skiria jų kokybei ir teisingam vartotojų informavimui produktų ženklinimo etiketėse. Šią sritį galima būtų įvardinti kaip prioritetinę. Pastoviai atliekamos mūsų kontrolės ir gamintojų pastangų dėka, galima teigti, kad gerėja mėsos produktų sauga, gamybos ir asmenų higienos sąlygos, mikrobiologinės taršos rodikliai, tačiau kokybė dar ne visada atitinka jai keliamus reikalavimus. Siekdama užtikrinti, kad Lietuvos vartotojai įsigytų tik saugius ir kokybiškus produktus, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba inicijavo Lietuvos mėsos perdirbimo įmonių gaminamų ir įvežamų mėsos gaminių kokybės rodiklių palyginamųjų tyrimų studiją. Mokslininkų atliktas nepriklausomas tyrimas patvirtino, kad papildomas dėmesys mėsos produktų kokybei yra skiriamas pagrįstai. Tarnyba, atsižvelgdama į kokybės kontrolės analizės duomenis, vartotojų nusiskundimus ir mokslininkų tyrimų rezultatus, šiais metais planuoja ypatingą dėmesį skirti mėsos produktų kokybės kontrolei ir vartotojų apsaugai nuo klaidinančios informacijos etiketėse.

Kokie dokumentai apibrėžia mėsos gaminių kokybės ir ženklinimo reikalavimus, ir kokia informacija laikoma klaidinti?

Mėsos gaminių kokybės ir ženklinimo reikalavimus nustato Lietuvos standarto LST 1919 „Mėsos gaminiai“  reikalavimai ir Lietuvos higienos norma HN 119:2002 „Maisto produktų ženklinimas“.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, analizuodama pokyčius mėsos gamybos technologijoje, mėsos gaminių kokybės, ženklinimo kontrolę, pastebi, kad dažnai gamintojai vartotojui pateikia neteisingą informaciją, priskiria gaminį aukštesnei rūšiai, negu turėtų būti pagal jo gamybai panaudotas žaliavas, maisto priedus ir kitas sudedamąsias dalis. Pavyzdžiui, aukščiausios rūšies mėsos gaminiuose neturi būti naudojamas krakmolas, tačiau žemesnės rūšies gaminiuose šį produktą naudoti leidžiama. Kai kurios įmonės, nepažymėję apie sudėtyje esantį šį produktą, pateikia gaminius kaip aukščiausios rūšies. Taip pat dažni atvejai, kai naudodamos naujus komponentus gaminių sudėtyje, keisdamos receptūras, įmonės palieka senas ženklinimo etiketes, kuriose nurodyta informacija neatitinka tikrovės, – visa tai klaidina vartotojus.

 Ar numatomos naujovės mėsos produktų kontrolės srityje?

Tarnybos planuose šiais metais numatyta padidinti mėsos perdirbimo įmonių kontrolės dažnumą ir sugriežtinti įmonėse nustatytų trūkumų šalinimo kontrolę. Tarnyba atliks įmonių, kurių gaminiai neatitiko kokybės ir ženklinimo reikalavimų, neplaninius mėsos gaminių kokybės patikrinimus, bus stabdomas netinkamos kokybės, neteisingai paženklintų mėsos gaminių tiekimas į rinką, atsakingiems asmenims skiriamos griežtos nuobaudos. Kontrolės vykdymas nuolat tobulinamas, ieškoma efektyvesnių vartotojų teisių gynimo formų. Siekiant išvengti neteisingos informacijos pateikimo ženklinimo etiketėse bei didinant kontrolės skaidrumą ir viešumą, apie Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atliktus patikrinimus ir rastus pažeidimus bus informuojama visuomenė, žiniasklaida, informacija talpinama Tarnybos interneto svetainėje http://www.vmvt.lt/ . Taip pat Tarnyboje planuojama įkurti maisto klastočių prevencijos skyrių.

Kokios mėsos perdirbimo įmonės buvo patikrintos šiais metais?

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, atsižvelgusi į atliktų mėsos gaminių tyrimų rezultatus, patikrino AB „Krekenavos agrofirma“, UAB „Agrovet“, UAB „Natanga“ ir UAB „Utenos mėsa“, kurių kai kurie gaminiai neatitiko kokybės ir ženklinimo reikalavimų. AB „Krekenavos agrofirma“ patikrinimo metu nustatyta, kad aukščiausios rūšies virtų dešrelių „Ekstra pieniškos“ gamyboje naudojami pieno miltai, tačiau nepakeistos ženklinimo etiketės, jose pieno miltai nenurodyti. UAB „Agrovet“ buvo nustatyti mėsos gaminių ženklinimo pažeidimai. UAB „Natanga“ karštai rūkytos „Medžiotojų“ dešrelės neatitiko kokybės rodiklių rūšingumo reikalavimų. UAB „Utenos mėsa“ patikrinimo metu buvo vertinama aukščiausios rūšies dešrų ir dešrelių kokybė ir informaciją apie jas nusakantys dokumentai (receptūros, ženklinimo etiketės, gamybai naudojami maisto priedai ir prieskonių mišiniai). Patikrinimo metu VMVT maisto produktų inspektoriai sustabdė neteisingai paženklintų mėsos gaminių tiekimą rinkai bei uždraudė naudoti ir įpareigojo sunaikinti ženklinimo etiketes su neteisinga informacija.

 Kokios nuobaudos buvo taikytos už nustatytus pažeidimus?

Šių įmonių atsakingiems asmenims Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba skyrė administracines nuobaudas, įpareigojo jas iki šių metų vasario 1 dienos peržiūrėti ir pakoreguoti mėsos gaminių receptūras, uždraudė naudoti vartotojus klaidinančias ženklinimo etiketes, nurodė pateikti trūkumų šalinimo planus. Atsakingi specialistai buvo įpareigoti pravesti personalui papildomus mokymus ženklinimo ir kokybės klausimais. Įmonėms nurodyta periodiškai atlikti mėsos gaminių laboratorinius tyrimus. Apie šių patikrinimų rezultatus buvo informuotos teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, kurios įpareigotos mėsos perdirbimo įmonių patikrinimų metu ypatingą dėmesį skirti mėsos gaminių kokybės ir ženklinimo klausimams, atliekamų mėsos gaminių kokybės tyrimų kontrolei.

 Ar įmonės laiku įvykdė šiuos reikalavimus?

Įspėjome gamintojus ir pardavėjus, kad nustačius ženklinimo ir kitus pažeidimus, produktai bus išimami iš prekybos. AB „Krekenavos agrofirma“ pakeitė 3,83 tonų 4 pavadinimų netinkamai paženklintų mėsos gaminių etiketes, kuriose buvo nurodyta nepilna informacija, UAB „Agrovet“ nedelsiant perženklino mėsos gaminius, UAB „Natanga“ parengė naujas ženklinimo etiketes beveik pusei tonos karštai rūkytų „Medžiotojų“ dešrelių. UAB „Utenos mėsa“ ženklinimo dėl mėsos gaminių sudėties, maltos mėsos laikymo temperatūros pažeidimus pašalino patikrinimo metu, krakmolo mėsos produktų gamyboje nebenaudoja.

 Kokių tikitės sugriežtintos kontrolės rezultatų?

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba yra kontroliuojanti įstaiga, bet jos veikla ir pastangos nukreiptos Lietuvos žmonių gyvenimo kokybei gerinti. Šiandien kiekvienas Lietuvos gyventojas turi turėti galimybę išsirinkti saugius, kokybiškus ir teisingai paženklintus maisto produktus. Mūsų vykdoma kontrolė ir jos griežtinimas dar yra būtini. O rezultatai, tikėkimės bus mėsos produktų gamintojų didėjanti atsakomybė vartotojui, gerėjanti šios produkcijos kokybė. Aukštos kokybės, geri lietuviški maisto produktai – mūsų veiklos prioritetas.

Ačiū už pokalbį.

Kalbino VMVT  Informacinių sistemų ir informacijos skyriaus vyr. specialistė Živilė Aleksienė

VMVT informacija