„Tai, kad dvigubai daugiau aukštųjų mokyklų
maisto tvarkymo įmonių priskirta vidutinės rizikos grupei, rodo,
jog daugeliui šių įmonių dar reikia tobulinti savo veiklą,
keisti darbuotojų požiūrį į darbą, didinti jų atsakomybę.
Žinodami kylančias problemas, Valstybinės maisto ir veterinarijos
tarnybos specialistai nuolat konsultuoja viešojo maitinimo
darbuotojus dėl privalomų maisto saugos reikalavimų ir prevencinių
maisto saugos priemonių įgyvendinimo“, – sakė Valstybinės
maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji
specialistė Vita Šturmienė.
Šių metų rugsėjo –
lapkričio mėnesiais Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
inspektoriai patikrino 38 valgyklas, ruošiančias maistą aukštųjų
mokyklų bendruomenėms. Per minėtą laikotarpį dėl studentų
maitinimo įstaigų veiklos užregistruoti ir ištirti 4 vartotojų
skundai, tačiau 3 iš jų nepasitvirtino.
Patikrinimų metu
14 maisto tvarkymo įmonių (37 %) nustatyti pažeidimai. Daugiausiai
nustatyta bendrų higienos (9 atvejai), savikontrolės (6 atvejai),
technologijų nesilaikymo (5 atvejai), maisto produktų atsekamumo (3
atvejai) pažeidimų. Už nustatytus pažeidimus 4 valgykloms
taikytos baudos, vienos maitinimo įmonės veikla buvo laikinai
sustabdyta. Patikrinimų metu taip pat buvo nustatyti maisto
tvarkymo, laikymo, sandėliavimo, patalpų valymo, priežiūros,
apšvietimo ar vėdinimo pažeidimai. Kiti pasitaikę pažeidimai
buvo susiję su maisto produktų ženklinimu, gamybos technologijų
nesilaikymu ir personalo asmens higienos reikalavimų
nepaisymu.
Pasak V.Šturmienės, Valstybinė maisto ir
veterinarijos tarnyba bendradarbiauja su Lietuvos studentų
atstovybių sąjunga, teikia jai apibendrintą informaciją apie
aukštųjų mokyklų valgyklų patikrinimus. „Tikimės bendromis
jėgomis siekti, kad aukštųjų mokyklų bendruomenės gautų
pilnavertį ir kokybišką maistą“, – teigė specialistė.
VMVT
informacija