Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Kaip suderinti ir nepersistengti

2013-08-08
Paskelbk savo straipsnį


Masačusetso universiteto atliktas tyrimas byloja, kad kuo brangesni patiekalai, tuo labiau vertinamas aptarnavimas ir atmosfera restorane. Kuo lankytojai jaunesni, tuo mažiau svarbus maisto suderinamumas ir estetika lėkštėje. Elementaru. Kaip ir tai, kad graikiniams riešutams ne vieta graikiškose salotose vien dėl tokio pat pavadinimo.

Niekaip negaliu nepasidalinti dažniausiai pasitaikančiomis lietuviškomis derinimo subtilybėmis. Nedarykite taip, net jeigu jūsų lankytojai ir draugai sako, kad viskas puiku.

Kaina ir interjeras. Jeigu jūsų šviestuvai krištoliniai, sienos marmurinės ir paveikslai iš Nacionalinės galerijos, nebūtinai sulauksite sėkmės. Nesulauksite, jei dienos pietus siūlote už 11 Lt. Ar valgytumėte pietus mokyklos valgykloje už 25 Lt? Jūsų interjeras kalba apie viena, dienos pietūs – visai ką kita. Jeigu negalite pagaminti savo lygio dienos pietų už savo lygio kainą – negaminkite. Gaminkite geriausias vakarienes mieste, pagal iš anksto suderintą meniu ir vietas rezervavusių lankytojų skaičių. Už savo lygio kainą. Kuo aukštesnio lygio esate, tuo mažiau klientų pritrauksite kaina . Skirtumo tarp 40 ir 41 Lt perkant bilietą į teatrą juk nejaučiate. Svarbu, kad spektaklis būtų geras. Nenusipiginkite.

Švara ir porcijų dydis. Jeigu pilstote daug alaus rušių iki pat bokalo viršaus, rodote sporto varžybas ir pas jus neįmanoma patekti be rezervacijų, tai gali būti laikina. Laikina, jei siūlote dviejų kąsnių gurmanišką užkandį prie alaus už 15 Lt. Arba dar blogiau – keptą neįkandamą duoną su sukietėjusiu sūriu už 8 Lt. Čia tikrai nesilanko žmonės, kurie nori suderinto gurmaniško skonio. Taip pat nesilanko tie, kurie patys išsikeptų geresnę duoną, prieš tai pusvalanduką užtrukę aiškindamiesi, kaip įsijungia viryklė ir kur šiuose namuose laikomas aliejus. Jiems tikrai nesvarbu, ar dešra itališka, ar lenkiška, kiek joje yra E priedų, kokia kilmės vieta, kaip ji pagaminta. Svarbu, kad būtų daug. Po poros valandų pasilakstymo futbolo aikštelėje labiau norėtumėte penkių kąsnių antienos raudonojo vyno padaže ar dešimties kąsnių tiršto čili troškinio su Ciabatta duonele? Jie nori daug ir skaniai. Nepagailėkite ir jie sugrįš.

Įvairovė ir vieta. Jeigu esate įsikūrę miesto centre arba kitoje gražioje vietoje, jums tikrai nereikia turėti cepelinų, načos, o desertui – kiniškų sausainiukų su laimės palinkėjimais. Tikriausiai nevaikštote po miesto centrą apsirengę sportine apranga, kaklaraiščiu ir guminiais botais  Tą galite daryti namuose. Kad ir kokie nuostabūs bus jūsų patiekalai, retas liks sužavėtas dienos pietų pasiūlymu, kurį sudaro gaspačo su bulviniais blynais. Gaminkite tai, ką mokate geriausiai, bet neprieštaraukite patys sau. Turėkite keletą tarpusavyje suderinamų patiekalų rūšių. Nepersistenkite.

Taigi, derinkite suderinamus dalykus. Nesiūlykite alkaniems meno lėkštėje, nesitikėkite kainomis pritraukti brangius klientus, o svarbiausia - nesiūlykite visko. Siūlykite kažką ypatingo.

Esu šventai įsitikinęs, kad bet kuri užeiga, restoranas ar kavinė šiek tiek pasistengus sulauktų daug daugiau lankytojų. Mielai priimčiau iššūkį tuo pasirūpinti. Iš idėjos.

Parengė: Karolis Baleiša