Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos LRVVKA prezidentė Rūta Šiušienė pasakoja, kad šio konkurso dalyviai – profesionaliai gaminantys jaunieji virtuvių virėjai, todėl nebuvo lengva išrinkti nugalėtoją.
“Visi dalyviai yra labai stiprūs profesine prasme ir ambicingi sau keliamais tikslais. Tai labai džiugina mus, organizatorius, nes čempionatas įgauna vis aukštesnį profesionalumo ir meistriškumo lygį, o tai daro įtaką Lietuvos kulinarinės kultūros vystimuisi,“- pasakojo A. Šiušienė, - Kas du metus rengiame konkursą jauniesiems virėjams, kuriuo siekiame, kad jie ne tik tobulintų savo įgūdžius ir kūrybiškumą, bet ir pasijustų įvertintais tėvynėje.
Virtuvių šefai varžėsi gamindami karštą patiekalą iš vištienos ir desertą
Pasak LRVVKA prezidentės, primą kartą šis konkursas buvo rengiamas atviras visuomenei – jį galėjo stebėti visi prekybos centro „Ozas“ lankytojai, o jaunieji virėjai stengėsi ir žiūrovams parodyti, kaip reikia gaminti. Konkursui buvo parinkti du patiekalai: karštas patiekalas iš vištienos, kurį turėjo patiekti su Bearnaise padažu, ir desertas su džiovintais obuoliais, šokoladu ir farino cukrumi.
„Vištiena – ir kasdieniniam, ir išskirtiniam patiekalui tinkamas produktas, todėl būsimieji šefai gamino ir varžėsi gamindami kuo išradingiau, bet ir derindami produktus, - teigė A. Šiušienė, - Desertas – kiekvienos vakarienės išskirtinis akcentas, kuris dažnam svečiui tampa įsimintiniausiu prisiminimu, todėl konkurso desertui parinkti gan tradiciniai ingredientai, su kuriais virtuvių šefai pagamino labai įdomius ir neįprastus desertus.”
Pirmosios vietos nugalėtoju tapo jaunasis virėjas Pavel Koncejalov (restoranas „Telegrafas“, viešbutis „Kempinski Hotel Cathedral Square“), šiame konkurse dalyvavo antrą kartą. Prieš porą metų dalyvavęs konkurse, Pavelas nelaimėjo nieko, nes kaip pats sako -„nebuvau tinkamai pasiruošęs - nieko nelaimėjau, labai pavydėjau virėjams, gavusiems apdovanojimus ir žiauriai norėjau pirmos vietos statulelės“.
Dveji metai intesyvaus virėjo darbo, begalės užfiksuotų minčių ir idėjų produktų skonių derinime, patiekalų pateikimo dizaine, ieškojimo ir kūrybos procesai, paruošiamieji darbai ir svajonės tampa realybe. Geriausias Lietuvos jaunasis virėjas, Pavel Koncejalov, niekada neužmirš jaudulio, kurį sukelia konkursai.
„Naktį prieš konkursą miegojau tik valandą, vis mąsčiau, ar ko nors nepamiršau, ar visus reikiamus įrankius pasiruošiau. Baisiausios akimirkos buvo dvi: pirma - vos likus 2 minutėms iki mano pasirodymo, tada supratau, kad kelio atgal nebėra. Antra - kai teisėjai skelbė nugalėtojus: 3 vietos laimetojas - ne aš, 2 vietos laimetojas - ne aš, labai baisu pasidarė, kad nelaimėjau nieko. Ir paskui, kai išgirdau savo pavardę, po kelių sekundžių suabejojau ar mano vardą, pavardę teisėjas pasakė? Taip ir išsipilde mano svajonė – stiklinė virėjo kepurė atsidūrė mano rankose!“ – įspūdžius pasakojo konkurso nugalėtojas.
Jaunasis virtuvės šefas taip pat pelnė apdovanojimą už „Išradingiausią vištienos patiekalą“ – jis pagamino “Lėtai virtą vištienos putėsių vyniotinį su kus-kus ir vištienos šlaunelių confit” ir buvo apdovanotas specialiu AB „Vilniaus paukštynas” prizu. Vištienos patiekalus vertino komisijos narys virtuvės šefas Ruslan Bolgov.
Antrosios vietos konkurso „Jaunasis Lietuvos virėjas 2014” nugalėtoju tapo Ignutis Klimavičius (restoranas "Lauro lapas", Vilnius), trečios vietos - Donatas Šatkauskas (restoranas "Harvey Nichols Oxo Tower", Londonas).
Ignutis Klimavičius prisipažįsta, kad mintis dalyvauti konkurse užgimė prieš metus, intensyviai pradėjo ruoštis prieš 3 mėnesius, paskutinius patiekalų akcentus sudėliojo dieną prieš čempionatą. „Konkursas žmogui leidžia pažvelgti į save, susikoncentruoti, pasitikrinti kaip elgiesi stresinėse situacijose, kuomet aplinkui daug žiūrovų, ar sugebi išlikti susikaupęs ir ramus lemiamom akimirkom, pvz. vakarinio serviso metu“ - sakė Evaldas Juška, Ignutis Klimavičiaus vadovas, restorano „Lauro lapas“ šefas. Šios virėjo savybės labai aktualios ir darbdaviui, todėl į „Ozą“ buvo atėję dauguma konkursantų darbdavių, padėjusių ruoštis čempionatui, sudariusių tam fizines ir materialines sąlygas.
Konkurso dieną nuo 10 val. ryto iki 18 val. aštuoni jauni virėjai žiūrovų akivaizdoje ruošė įmantrius patiekalus, stebino žiūrovus savo vikrumu, išankstiniu darbų pasiskirstymu tarp virėjo ir asistento. Griežtos čempionato taisyklės neleidžia asistentui liestis prie gaminamų patiekalų, asistentas gali atlikti tik pagalbinius darbus: nuvalyti daržoves, sutvarkyti darbo vietą ir priemones, visus kitus darbus privalo atlikti pats virėjas.
Tvarką ringuose (taip vadinamos čempionato darbo vietos) visą dieną stebėjo techninė teisėja Honorata Lyndo, LRVVKA tarybos narė, tarptautinių konkursų prizininkė, skirdama baudos taškus už kiekvieną pražangą arbą netvarkingą darbo vietą. Per 2,5 val. kiekvienas konkursantas privalėjo paruošti karštą vištienos patiekalą ir desertą. Nesuplanavus darbo laiko iš anksto, kelis kartus nepagaminus konkursinio patiekalo prieš čempionatą, konkurso užduoties atlikti neįmanoma. Todėl, pasak Aurimo Labanausko, „Moderniausio deserto“ nominacijos laimėtojo, savo konkursinį desertą jis gamino ir bandė net 8 kartus.
„Viskas prasidėjo prieš metus, kai dirbau Londone. Deserto formą pamačiau ir įsiminiau, ingredientus pritaikiau prie čempionato reikalavimų. Iš riešutų, šokolado, džiovintų obuolių ir farino cukraus sukūriau naują skonį, bet formą norėjau išlaikyti savo sumanytą – tai apvaliame apskritime sustangdinti riešutų ir džiovintų obuolių putėsiai, uždengti temperuoto šokolado apskritimo plokštele, pagardinti juodojo šokolado ir juodųjų serbentų sulčių šiltu padažu. Kuriamo patiekalo receptūrai įtakos turi ir skiriamas laikas,” – pasakojo A. Labanauskas.
Svečio iš JAV – kulinaro Michael Laiskonis kulinarinė paskaita
Šiais metais čempionato komisijoje dalyvavo ir garbus svečias iš JAV - Michael Laiskonis, Niujorko Kulinarijos Švietimo Instituto kūrybos direktorius, pelnęs apdovanojimą „Išskirtinis konditerijos meistras“ 2007. Jis konkurso dalyviams ir žiūrovams surengė specialią saldžiąją paskaitą - vaišinimą: konditerijos meistras žiūrovams matant pagamino irisą iš karamelės su lietuvišku krupniku bei,„petit four“, mažą konditerinį pikantišką užkandį, skirtą pasimėgauti tarp karšto patiekalo ir deserto. Tai šokoladiniai saldainiai su žemės riešutų kremo įdaru, pabarstyti riešutų kremu, sumaišytu su tapijokos miltais. Šiuos mažus, burnoje tirpstančius saldainius, Michael Laiskonis sukūrė pats ir patiekdavo svečiams 3 žvaigždučių „Michelin” restorane Niujorke, kuriame ilgą laiką dirbo meistru-konditeriu.
Kaip konkurso komisijos narys Michael Laiskonis išreiškė didelį džiaugsmą jaunųjų Lietuvos virėjų karta. Jis pasakojo: „Toks įspūdingas ir atviras visuomenei virėjų renginys labai kelia virėjo profesijos kartelę. Tai skatina visus jaunus virėjus didžiuotis savo veikla ir neleidžia abejoti savo gyvenimo profesijos pasirinkimu.“
Visų virėjų patiekalus ragavo, jų skonines savybes, išvaizdą ir darnumą vertino profesionalūs kulinarai: LRVVKA nariai (Lietuva): V. Čepanonis, Prancūzijos ambasados virtuvės šefas, J. Galubavičienė, viešbučio „Perkūno namai“ restorano „Daugirdas“ gamybos vadovė, Ruslanas Bolgovas, kulinarijos mokyklos „Ticket to the Kitchen” virtuvės šefas, techninė teisėja Honorata Lyndo, restorano „Neringa“ šefė, kviestiniai svečiai: T. Lauvray (Prancūzija) ir M. Laiskonis (JAV).