Tradiciniai meksikietiški patiekalai traukia akį savo ryškiomis spalvomis, nosį kutena maloniais aromatais, o gomurį džiugina sodriais skoniais. Ne veltui šios šalies virtuvė itin populiari visame pasaulyje. Planuojate meksikietišką vakarėlį namuose? O galbūt tiesiog pritrūkote receptų idėjų? Ne bėda – norime jums pasiūlyti kelis Meksikos virtuvės inspiruotus patiekalus, kuriuos savo namuose pasigaminsite lengvai ir greitai. O skoniai jus nukels ir saulėtąją ir šurmuliuojančią Meksiką.
Gardžios enčilados su vištiena
Koks gi meksikietiškas patiekalas be kukurūzų miltų paplotėlių – tortilijų? Jos naudojamos tiek enčiladų gamyboje, tiek ruošiant tostadas, takus ir dar galybę įvairiausių tradicinių patiekalų. Šį kartą norime pasiūlyti enčiladų su vištiena receptą. Meniu.lt komanda gali patvirtinti – pagaminsite itin greitai. Greitai ir suvalgysite – tokie skanūs patiekalai ant stalo ilgai neužsibūna.
4 porcijoms jums reikės:
- 8 standartinio dydžio kukurūzų miltų tortilijų
- 500 g vištienos filė
- 250 g fermentinio sūrio
- 400 g konservuotų raudonųjų pupelių
- 400 g konservuotų kukurūzų
- 2 skiltelių česnako
- ½ arbatinio šaukštelio kumino
- 1 arbatinio šaukštelio rūkytos paprikos miltelių
- 1 prinokusio avokado
- 1 žaliosios citrinos
- 100 g graikiško jogurto
- 1 čili pipiro
- Saujelės šviežių kalendų arba petražolių
- Žiupsnelio druskos ir pipirų
Padažui:
- 500 ml vištienos sultinio
- 2 valgomųjų šaukštų miltų
- 2 valgomųjų šaukštų sviesto
- 2 arbatinių šaukštelio rūkytos paprikos miltelių
- 2 arbatinių šaukštelių aistriosios paprikos miltelių
- 1 arbatinio šaukštelio česnako miltelių
- ½ arbatinio šaukštelio kumino
- ½ arbatinio šaukštelio džiovinto raudonėlio
- ½ arbatinio šaukštelio druskos
Gaminimo eiga:
- Pirmiausia, vištienos filė supjaustykite nedideliais kubeliais. Tada ant jų berkite rūkytą papriką, kuminą, druską ir pipirus, susmulkintas česnako skilteles.
- Įkaitinkite keptuvę. Įpilkite šiek tiek aliejaus ir kepkite vištienos gabalėlius maždaug po 2–3 min iš abiejų pusių, kol mėsa iškeps. Iškeptą vištieną atsidėkite.
- Pasigaminkite padažą. Į nedidelį puodą įdėkite sviestą, jį išlydykite. Į lydytą sviestą suberkite miltus, viską labai gerai išmaišykite, kol konsistencija primins košę.
- Į miltų ir sviesto mišinį suberkite visus padažui reikalingus prieskonius. Tada, po truputį pilkite sultinį. Visą laiką maišykite, kad padaže neliktų jokių gumulėlių. Ant nedidelės ugnies kaitinkite padažą maždaug 12–15 min – po tiek laiko jis bus pakankamai tirštas.
- Į kepimo skardą supilkite maždaug ¼ pasigaminto padažo.
- Ant kiekvienos tortilijos uždėkite šiek tiek padažo ir pasklaidykite po visą paplotėlį. Tada dėkite keptą vištieną, pupeles, kukurūzus, šiek tiek tarkuoto sūrio.
- Suvyniokite tortilijas į vamzdelio formą. Dėkite jas į kepimo skardą – ant padažo.
- Kai sudėsite visas tortiljas, ant viršaus pilkite padažo likutį. Taip pat ant viršaus suberkite likusį tarkuotą sūrį.
- Ant kepimo skardos viršaus uždėkite foliją.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepkite enčiladas 20 min. Tada nuimkite foliją ir kepkite dar 10 min.
- Viskas – enčilados iškepė. Serviruokite lėkštėje. Ant enčiladų viršaus dėkite šiek tiek graikiško jogurto, avokado griežinėlių, čili griežinėlių. Viską apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis. Pabarstykite smulkintas kalendras ar petražoles.
- Skanaus!
Žaliųjų citrinų sriuba
Jukatanas – tai pusiasalis, kuris skiria Meksikos įlanką nuo Karibų jūros. Būtent iš šio kampelio kilęs patiekalas – žaliųjų citrinų sriuba. Sakoma, jog jos receptas mena senovės majų laikus. Maloni rūgštelė, gaivus aromatas ir puikus skonis – tokia yra ši sriuba. Rekomenduojame pasigaminti namuose.
4 porcijoms jums reikės:
- 250 g vištienos krūtinėlės
- 1 baltojo svogūno
- ½ raudonojo svogūno
- 3 česnako skiltelių
- 2 lauro lapų
- 1 arbatinio šaukštelio džiovintų raudonėlių
- 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus
- 1 geltonos/oranžinės saldžiosios paprikos
- 2 pomidorų
- 1 žaliosios citrinos
- Saujelės kalendrų
- Žiupsnelio druskos ir pipirų
Gaminimo eiga:
- Vištienos krūtinėlę įdėkite į didelį puodą. Užpilkite 3 l vandens.
- Į puodą su vištiena įdėkite nuluptą baltąjį svogūną, česnako skilteles, lauro lapus, raudonėlį, žiupsnelį druskos ir pipirų. Virkite ant vidutinės ugnies apie 40 min.
- Iš puodo išimkite vištieną. Suplėšykite mėsą nedideliais gabalėliais.
- Sultinį perkoškite per kiaurasamtį. Į jį sudėkite vištieną.
- Susmulkinkite raudonąjį svogūną. Nedideliais gabalėliais supjaustykite pomidorus ir saldžiąją papriką.
- Į didelį puodą įpilkite šiek tiek aliejaus. Sudėkite smulkintą svogūną. Apkepkite, kol suminkštės.
- Sudėkite papriką ir pomidorus. Kepkite dar kelias minutes, kol visos daržovės suminkštės.
- Į puodą su keptais svogūnais ir daržovėmis supilkite sultinį su vištiena. Virkite 10 min.
- Sriubą išpilstykite į atskirus dubenėlius. Į juos įspauskite šiek tiek žaliosios citrinos sulčių ir įdėkite po du plonus citrinos griežinėlius.
- Apibarstykite smulkinta kalendra ir ragaukite. Gardžios sriubos!
Takai su žuvimi
Takai (taco) – patiekalas, kuris, tikriausiai, daugeliui į galvą šauna pirmiausia, pagalvojus apie Meksikos tradicinę virtuvę. Reikia pripažinti – šis užkandis itin skanus ir idealiai tinka vakarėliui: lengva paruošti, o dingsta akimirksniu. Siūlome pasigaminti takų su žuvimi. Esame tikri, jog vieną kartą išbandę šį receptą, norėsite pagal jį ruošti takus vėl ir vėl.
4 porcijoms jums reikės:
Žuviai:
- 1 didesnės menkės filė
- 1 kiaušinio
- 250 g džiūvėsėlių
- 1 arbatinio šaukštelio aitriųjų paprikų miltelių
- 1 arbatinio šaukštelio česnakų miltelių
- 1 arbatinio šaukštelio kumino
- 1 arbatinio šaukštelio raudonėlio
- 1 arbatinio šaukštelio druskos
Takams:
- 8 vienetų nedidelių tortilijų
- 1 čili pipiro
- 2 žaliųjų citrinų
- Saujelės šviežių kalendrų
Trintiems avokadams:
- 2 avokadų
- ½ žaliosios citrinos sulčių
- Žiupsnelio aitriosios paprikos miltelių
- Žiupsnelio druskos
Salsai:
- 2 saldžiųjų paprikų (pasirinktų spalvų)
- 2 raudonųjų svogūnų
- 1 čili pipiro
- Saujelės šviežių kalendų
- 1 žaliosios citrinos sulčių
- Žiupsnelio druskos
Gamino eiga:
- Pirmiausia, supjaustykite žuvį nedideliais gabalėliais. Į dubenį suberkite džiūvėsėlius, prieskonius. Viską gerai išmaišykite. Atskirame dubenėlyje suplakite kiaušinį.
- Ant skardos patieskite kepimo popierių. Tada žuvies gabalėlius merkite į plaktą kiaušinį, po to – į džiūvėsėlių ir prieskonių mišinį. Dėkite juos į skardą.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepkite žuvį ~15 min, kol plutelė taps traški, o žuvis iškeps.
- Per tą laiką, kol žuvis kepa, pasigaminkite salsą: svogūnus ir paprikas supjaustykite kubeliais, ant jų užpilkite žaliosios citrinos sulčių. Pabarstykite druska, aitriosios paprikos milteliais, kapotomis kalendromis. Viską gerai išmaišykite.
- Pasigaminkite trintus avokadus: sutrinkite juos su žaliųjų citrinų sultimis, aitriųjų paprikų milteliais, druskas.
- Gaminkite takos: pirmiausia, ant sausos keptuvės pašildykite tortilijas.
- Ant šiltų tortilijų paplotėlių uždėkite šiek tiek salsos. Ant viršaus – žuvies gabalėlius. Ant jų – trintus avokadus. Viską apibarstykite kapotomis kalendromis. Ragaukite.
Meksikietiška trinta pupelių sriuba
Norime pasiūlyti dar vieną meksikietiškos sriubos receptą: puikiai tiks tiek draugų vakarėliui (galite visi kartu gaminti), tiek paprastiems pietums namuose. Pasigaminsite per maždaug pusvalandį. Ir galėsite mėgautis aromatingais Meksikos skoniais. Beje, aštrumą reguliuokite pagal savo skonį.
4 porcijoms jums reikės:
- 1 litro virtų raudonųjų pupelių
- 1 litro mėgstamo sultinio (pvz. daržovių ar vištienos)
- 2 didesnių pomidorų
- 3 skiltelių česnako
- 1 nedidelio svogūno
- 3 chalapos (jelapeno) pipirų
- ½ arbatinio šaukštelio džiovinto raudonėlio
- 1 arbatinio šaukštelio druskos
- Žiupsnelio juodųjų pipirų
- Grietinės patiekimui
- Šviežių kalendrų patiekimui
Gaminimo eiga:
- Pirmiausia, įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.
- Ant skardos patieskite kepimo popierių. Ant jo sudėkite pomidorus ir kepkite orkaitėje maždaug 15–20 min, kol pomidorai suminkštės ir šiek tiek apskrus. Palikite pomidorus atvėsti.
- Į trintuvą supilkite virtas pupeles. Užpilkite sultinį. Sutrinkite iki vientisos masės.
- Atvėsusius pomidorus supjaustykite. Sudėkite juos į trintuvą kartu su nuluptu svogūnu, chalapos pipirais, česnako skiltelėmis. Sutrinkite iki vientisos masės.
- Padažą supilkite į didelį puodą. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, vis pamaišykite, kol užvirs. Užvirus, kaitinkite dar kelias minutes.
- Ant viršaus supilkite trintas pupeles. Gerai išmaišykite. Sudėkite prieskonius. Virkite ~10 min. Vis pamaišykite.
- Viskas – sriuba pagaminta. Supilstykite į dubenėlius. Įdėkite po šaukštelį grietinės. Ant viršaus pabarstykite kapotų kalendrų. Skanaus!