Jeigu jau skaitote šį straipsnį, tikriausiai jums, kaip ir daugeliui iš mūsų, trūksta idėjų – kokį patiekalą šį kartą nusinešti į darbą? Kriterijai priešpiečių dėžučių patiekalams gana aiškūs: skanu, sotu, galimybė valgyti iš karto arba pasišildyti mikrobangų krosnelėje, kuo mažiau pašalinių kvapų – juk nesinori, jog kolegas trikdytų žuvies aromatas arba dar koks nors labai specifinis kvapas.
Taigi, siūlome jums kelias receptų idėjas. Pasigaminsite iš vakaro, ryte nusinešite į darbą, o išalkę galėsite džiaugtis dar nenusibodusiu ir skaniu maistu.
Kepta vištiena su cukinijomis
Vištiena – puikus pasirinkimas pietums. Sotu, skanu ir neapsunkina skrandžio. Siūlome puikų receptą – patiekalą pasigaminsite per mažiau nei pusvalandį.
2 porcijoms jums reikės:
- 300 gramų vištienos krūtinėlės arba šlaunelių (supjaustytų 5–7 cm juostelėmis)
- 3 arbatinių šaukštelių sojos padažo
- 3 arbatinių šaukštelių ryžių acto
- 2 arbatinių šaukštelių sezamų aliejaus
- ½ arbatinio šaukštelio tarkuotos imbiero šaknies
- 2 česnako skiltelių
- ½ arbatinio šaukštelio čili dribsnių
- 1 nedidelės cukinijos, supjaustytos kubeliais
- 1 nedidelės saldžiosios paprikos, supjaustytos juostelėmis
- 5 šviežių baziliko lapelių
- Aliejaus kepimui
Gaminimo eiga:
- Nedideliame dubenėlyje sumaišome sojų padažą, ryžių actą, sezamų aliejų.
- Įkaitiname keptuvę, įpilame kepimo aliejų. Aliejui įkaitus, ant vidutinės ugnies kepame vištieną maždaug 8 min. Sudedame tarkuotą imbierą, susmulkintą česnaką ir viską pakepame dar 1 min.
- Supilame sojų, ryžių acto, sezamo aliejaus mišinį ant vištienos. Pamaišome. Sudedame cukiniją ir papriką. Viską kepame dar 5–10 min, kol padažas sutirštės.
- Išjungiame ugnį. Į keptuvę sudedame baziliką ir dar kartą visą permaišome.
- Susidedame patiekalą į priešpiečių dėžutę. Jeigu norime, garnyrui galime išsivirti ryžių. Skanaus!
Graikiško stiliaus salotos su makaronais
Makaronų salotos – patiekalas, kuris puikiai tiks į priešpiečių dėžutę. Pasigaminate, susipakuojate, o kitą dieną mėgaujatės sočiais, tačiau tuo pačiu neapsunkinančiais pietumis. Padažą rekomenduojame įsidėti šalia ir užsipilti prieš valgant – tokiu būdu salotos vis dar bus malonios tekstūros, neištežusios.
2 porcijoms jums reikės:
- 200 g trumpų makaronų (pvz. penne, rigatoni, farfalle, orecchiette)
- 60 g konservuotų avinžirnių
- 10 g šviežių žolelių (baziliko, krapų, raudonėlio)
- 1 vidutinio dydžio svogūno
- 100 g vyšninių pomidorų
- 1 vidutinio dydžio paprikos
- 2 nedidelių agurkų
- 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus
- Žiupsnelio čili dribsnių
- Saujos kedro riešutų
- 10 g marinuotos chalapos paprikos
- 30 g alyvuogių be kauliukų
- 70 g fetos sūrio
Padažui:
- 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus
- 1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių
- 1 valgomojo šaukšto raudonojo vyno acto
- 1 valgomojo šaukšto tahini (sezamų pastos) arba majonezo
- 1 valgomojo šaukšto dižono garstyčių
- 1 valgomojo šaukšto medaus
- Žiupsnelio druskos ir pipirų
Gamino eiga:
- Pirmiausia – pasigaminkite padažą. Tai padaryti išties paprasta – sumaišykite visus ingredientus, kol masė taps vientisa. Įsipilkite į nedidelį indelį.
- Išsivirkite makaronus. Vadovaukitės instrukcijomis ant pakelio.
- Kol makaronai verda, smulkiai supjaustykite svogūną, susmulkinkite žoleles. Sudėkite į dubenį, o taip pat įdėkite čili dribsnius, kedro riešutus.
- Keptuvėje, ant vidutinės ugnies, pakaitinkite alyvuogių aliejų. Šiltą aliejų užpilkite ant svogūnų ir žolelių mišinio. Išmaišykite. Taip geriau atsiskleis skonis.
- Galiausiai, į dubenį sudėkite išvirusius makaronus, per pusę perpjautus vyšninius pomidorus, kubeliais supjaustytą agurką, pasmulkintą chalapos papriką, avinžirnius, alyvuoges, šiaudeliais supjaustytą papriką. Apibarstykite fetos sūriu.
- Salotas susidėkite į priešpiečių dėžutę. Šalia įsidėkite indelį su padažu. Prieš valgant teliks užpilti padažą ant salotų ir mėgautis. Skanaus!
Meksikietiški buritai
Sumuštiniai darbe jau nusibodo? Siūlome puikią alternatyvą – meksikietiškus buritus. Skanu? Taip. Sotu? Taip. Lengva pasigaminti? Tikrai taip. Puikus patiekalas į priešpiečių dėžutę.
2 porcijoms jums reikės:
- 50 g ryžių
- 200 g maltos jautienos
- 50 g konservuotų juodųjų pupelių
- 1 skiltelės česnako
- 100 g čederio sūrio
- 1 pomidoro
- 4 vidutinio dydžio tortilijų
- 4 lapų iceberg salotos
- 1 valgomojo šaukšto aliejaus kepimui
- ½ arbatinio šaukštelio kumino
- ½ arbatinio šaukštelio aitriosios paprikos miltelių
- ¼ arbatinio šaukštelio raudonėlio
- Žiupsnelio druskos ir pipirų
- 2 valgomųjų šaukštų švelnaus pomidorų padažo
Gaminimo eiga:
- Pirmiausia, išsiverdame ryžius.
- Kol ryžiai verda, ruošiame įdarą: keptuvėje įkaitiname aliejų ir įdedami kepti maltą jautieną. Kai mėsa iškepa, sudedame susmulkintą česnaką ir pakepame dar minutę. Tada supilame pomidorų padažą ir viską sumaišome.
- Susitarkuojame čederio sūrį. Kubeliais supjaustome pomidorus, iceberg salotą – juostelėmis.
- Tortilijos centre sudedame ryžius, mėsos įdarą, pomidorus, salotas, apibarstome sūriu.
- Susukame buritą: įdarą apgaubiame apatine tortilijos dalimi, užlenkiame šonus ir susukame tvirtą suktinuką.
- Kiekvieną suktinuką dar papildomai susukame į foliją.
- Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių. Buritus kepame 15 min.
- Viskas – maistas priešpiečių dėžutei paruoštas!
Vištienos ir daržovių dubuo su tzatziki pažadu
Ryškūs, spalvoti ir, žinoma, maistingi dubenėliai – bowls‘ai – patiekalas, kuris pastaraisiais metais tapo kaip niekad populiarus. Ir ne be reikalo: paruošti itin lengva, pasižymi skonių įvairove, o ir nusinešti į darbą nesudėtinga. Siūlome jums vištienos ir daržovių dubens receptą. O tzatziki padažas šį patiekalą pakelia į aukštumas. Rekomenduojame!
2 porcijoms jums reikės:
- 300 g vištienos krūtinėlės, supjaustytos kubeliais
- 20 g graikiško jogurto
- 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus
- 2 skiltelių smulkinto česnako
- 1 nedidelio svogūno, susmulkinto
- 1/3 avokado, supjaustyto kubeliais
- 1 ilgo agurko, supjaustyto kubeliais
- 1/3 arbatinio šaukštelio rūkytos paprikos miltelių
- 1/3 arbatinio šaukštelio raudonėlio
- 1 arbatinio šaukštelio citrinos sulčių
- 4 g krapų, susmulkintų
- Žiupsnelio aitriosios paprikos miltelių, druskos, pipirų
- 50 g fetos sūrio
- Salotų, pomidorų, paprikos – pagal poreikį
Padažui:
- 100 g graikiško jogurto
- 1 nedidelio agurko
- 1 skiltelės česnako
- 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus
- 1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių
- Žiupsnelio druskos ir pipirų
Gaminimo eiga:
- Į dubenį sudėkite kubeliais pjaustytą vištieną, graikišką jogurtą, alyvuogių aliejų, svogūną, česnaką, prieskonius, žiupsnelį druskos ir pipirų. Palikite 15 min kambario temperatūroje arba per naktį šaldytuve – tegul marinuojasi.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Ant kepimo popieriaus sudėkite marinuotą vištieną ir kepkite 15 min. Tada apverskite ir kepkite dar 5–10 min, kol paukštiena visiškai iškeps.
- Kol vištiena kepa, dubenyje sumaišykite agurkus, avokadą, citrinos sultis, krapus, druską ir pipirus.
- Pasigaminkite padažą: agurkus sutarkuokite burokine tarka ir nusunkite. Tarkuotus agurkus sumaišykite su smulkintu česnaku, aliejumi, citrinų sultimis ir jogurtu. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Susipilkite į atskirą indelį ir padėkite į šaldytuvą.
- Į dubenį (ar tiesiai į priešpiečių dėžutę) sudėkite pasirinktas daržoves (salotas, pomidorus ar pan.). Ant viršaus dėkite keptą vištieną, agurkų/avokadų salotas, patrupintą fetos sūrį. Prieš valgydami užsipilkite padažą Skanaus!