Salotos – lengvas patiekalas, kurio labiausiai norisi šiltuoju sezonu. Tačiau net ir žiemą daržoves valgyti būtina. Juk norime savo organizmą praturtinti vitaminais. Na, o tam, jog salotų skonis pakylėtų į devintą dangų, būtinas ir skanus, kokybiškas, aromatingas padažas, apjungiantis visus ingredientus į bendrą visumą. Tad siūlome jums penkis salotų padažų receptus. Visi jie pagaminami lengvai ir greitai. O skonis – vertas dešimtuko. Išbandykite.
Natūralaus jogurto padažas su mėtomis
Jogurtiniai padažai – tikra klasika. Jie puikiai tinka tiek norint pagardinti salotas, tiek prie žuvies ar paukštienos patiekalų, keptų bulvyčių ir pan. Šį kartą jums norime pasiūlyti natūralaus jogurto ir mėtų padažo receptą. Ingredientus jam rasite kiekvienoje maisto prekių parduotuvėje. Pasigaminsite labai greitai. O jūsų salotos bus kaip niekad gardžios.
Jums reikės:
- 125 g natūralaus jogurto
- 5 g mėtų
- 1 arbatinio šaukštelio žaliosios citrinos sulčių
- ½ arbatinio šaukštelio malto kumino
- Žiupsnelio druskos ir cukraus
Gaminimo eiga:
Smulkiai sukapokite mėtų lapelius. Dubenėlyje sumaišykite natūralų jogurtą, kapotas mėtas ir žaliosios citrinos sultis. Pagardinkite maltu kuminu, žiupsneliu druskos ir cukraus. Viskas – padažas jau pagamintas. Pilkite ant salotų ir skanaukite.
Garstyčių ir medaus užpilas
Dar viena klasika – garstyčių ir medaus užpilas salotoms. Puikus saldumo, aštrumo ir rūgštumo balansas lėkštėje. Pasigaminsite išties greitai. Ir esame beveik įsitikinę, jog išbandę vieną kartą, norėsite savo salotas juo skaninti vėl ir vėl.
Jums reikės:
- 2 arbatinių šaukštelių skysto medaus
- 2 arbatinių šaukštelių grūdėtų garstyčių
- 1 arbatinio šaukštelio įprastų garstyčių (be grūdelių)
- 7 valgomųjų šauktų alyvuogių aliejaus
- 2 ½ valgomųjų šaukštų citrinos sulčių
- Žiupsnelio druskos ir pipirų
Gaminimo eiga:
Šio užpilo gaminimas – itin paprastas. Tereikia visus ingredientus sudėti į stiklainėlį (ar kitą indą su dangčiu) ir gerai pakratyti, kol padažas įgis vientisą konsistenciją. Pilkite tiesiai ant salotų arba įsidėkite į šaldytuvą ir užpilkite vėliau. Skanaus!
Azijietiškas salotų padažas
Mėgstate Azijos šalių virtuvę? Jei taip, šis salotų padažas jums tikrai patiks. Mintimis nukeliausite į tolimuosius kraštus, o gomurys mėgausis subalansuotu skoniu. Išmėginkite.
Jums reikės:
- 3 valgomųjų šaukštų sojos padažo
- 3 valgomųjų šaukštų ryžių acto
- 3 valgomųjų šaukštų skrudintų sezamų aliejaus
- 1 ½ valgomojo šaukšto skysto medaus
- ½ arbatinio šaukštelio smulkiai tarkuotos imbiero šaknies
Gaminimo eiga:
Šį padažą, kaip ir aptartus prieš tai, pasigaminti išties paprasta. Į stiklainėlį, kuris turi dangtelį, supilkite medų ir sojos padažą. Užsukite dangtelį ir papurtykite stiklainį, kol konsistencija taps vientisa. Tada į stiklainiuką sudėkite visus likusius ingredientus ir dar kartą suplakite.
Beje, užpylę šį padažą ant salotų, neskubėkite jų valgyti – leiskite padažui šiek tiek įsigerti. Tokiu būdu skonis bus tik dar intensyvesnis ir nunešantis į Aziją.
Citrininis užpilas su čiobreliais
Citrinos sulčių padažai – išties populiarūs. Maloni rūgštelė salotoms suteikia dar daugiau gaivumo, subalansuoja skonius. Norime jums pasiūlyti kiek patobulintą citrininio užpilo variantą, kuriam papildomo cinkelio suteikia šviežias čiobrelis. Išbandykite ir, galbūt, šis padažas taps dažnu svečiu jūsų namuose.
Jums reikės:
- 3 valgomųjų šaukštų citrinos sulčių
- 4 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus
- 2 valgomųjų šaukštų šviežių čiobrelių lapelių
- ½ vidutinio dydžio citrinos žievelės (tarkuotos)
- Žiupsnelio druskos ir pipirų
Gaminimo eiga:
Vėl prireiks stiklainėlio su dangteliu. Visus ingredientus sudėkite į jį, užsukite dangtelį ir plakite, kol užpilas taps vientisos konsistencijos. Paragaukite. Jeigu jaučiate, jog jums trūksta dar šiek tiek druskos ar pipirų, įdėkite ir suplakite iš naujo. Padažas pagamintas!
Anakardžių padažas
Dar vienas padažas, kurį norime jums pasiūlyti, – anakardžio riešutų. Kreminė konsistencija ir švelnus, malonus skonis – pagardinkite savo salotas šiuo padažu ir tikrai nenusivilsite. Tiesa, norėdami jį pasigaminti, turėsite pasiplanuoti iš anksto – anakardžius reikės pamirkyti bent pora valandų prieš padažo gamybą.
Jums reikės:
- 100 g anakardžių
- 2 česnako skiltelių
- 80 ml vandens
- 3 valgomųjų šaukštų citrinos sulčių
- Žiupsnelio druskos ir pipirų
Gaminimo eiga:
Anakardžius užpilkite vandeniu ir palikite bent 2 val. Išbrinkusius anakardžius nusunkite ir sudėkite į trintuvą. Taip pat supilkite citrinos sultis, vandenį, sudėkite česnako skilteles. Viską trinkite, kol padažo masė taps vientisa.
Padažą paskaninkite druska ir pipirais, jei konsistencija atrodo per tiršta, dar įpilkite šiek tiek vandens. Išmaišykite. Pilkite ant salotų ir skanaukite.