Autentiški Armėnų virtuvės patiekalai
Vykdami į restoraną „Araks", nusiteikite, kad teks pamiršti bet kokias dietas. Ir kodėl gi ne, jei į „kūną eis" ne koks riebus, greitas maistas, o kvapnūs daržovių, žalumynų ir ant žarijų keptos mėsos deriniai. Apsilankykite restorane su visa šeima ar didesne kompanija, kad kiekvienas galėtų užsisakyti vis kitokį patiekalą, ir taip visiems kartu išragauti didžiąją dalį valgiaraštyje siūlomų patiekalų.
Kad būtų paprasčiau išsirinkti pateikiame armėnų virtuvę atsakingai atstovaujančius ir lankytojų labiausiai giriamus patiekalus, kiekvienoje valgiaraščio dalyje.Tikrąją šalies virtuvę rasite hašlama sriubos dubenyje, tai tiršta, aštri mėsos pagrindu virta sriuba, verdama su baklažanais, saldžia ir aštria paprika, bulvėmis ir armėniškomis žolelėmis.
Lengvai užkasti rinkitės neįprasto skonio salotas „Araks" kurios gaminamos iš virtos jautienos, supjaustytos plonais ilgais gabaliukais ir sumaišytos su raudonąja saldžiąja paprika ir kelių rūšių žolelėmis bei prieskoniais. Salotos patiekiamos su aštriu padažu.
Karštuosius užkandžius išsirinks ir prisiekę mėsėdžiai ir vegetarai. Pastarieji gali ragauti Chačiapurį – kepinį su 3-jų rūšių sūriu. Kitas populiarus užkandis - Dolma (armėnijoje tariama „Tolma") – tai į mūsų balandėlius panašus patiekalas. Mėsos faršas, pridedant ryžių ir daug prieskoninių žolelių vyniojamas į sūdytus jaunus vynuogių lapus. Patiekiamas su česnakiniu macuno padažu.
Jokia armėnų virtuvė neįsivaizduojama be žymiųjų šašlykų, kuriuos gaminti leidžiama ne bet kam. Araks restorane be avienos, kiaulienos, karpio šašlykų galite paragauti naują patiekalą – kepta kiaulienos išpjovos „Pynė" - didelis mėsos gabalas, gražiai supintas į kasytę. Visiškai naujas yra ir šio patiekalo garnyras – tai košė Bulgur . Visi karšti patiekalai pateikiami su daržovėmis ir garnyrų.
Degustacinę vakarienę ar pietus pabaikite tradiciniu armėnišku gardumynu – pachlava.