This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Prieskoninės žolelės, kurias verta užsiauginti namuose

2023-03-30
Publish your own article

Pirmieji pavasario ženklai – kokie jie? Vieniems žmonėms tai šilto vėjo gūsis, kitiems – snieguolės žiedelis po langais, palto prasisagstymas, paukščių čiulbesys. Na, o tiems, kurie mėgsta suktis virtuvėje, pirmieji pavasario ženklai – įvairios gėrybės: švieži ridikėliai parduotuvėje ar ant palangės išdygusios prieskoninės žolelės. Būtent apie jas šį kartą ir nusprendėme pakalbėti. Sudarėme sąrašą prieskoninių žolelių, kurias, mūsų nuomone, verta užsiauginti namuose. Jos ne tik taps artėjančio pavasario pranašais, tačiau ir suteiks jūsų patiekalams puikių skonių ir aromatų.

 

Bazilikas

Viena iš populiariausių žolelių, kurias žmonės mėgsta auginti namuose, – bazilikas. Juk šis kvapnus prieskonis puikiai tinka įvairiausiems itališkiems patiekalams gardinti: nuo makaronų iki picų, salotų ar troškinių. Jeigu dar neauginate baziliko, labai rekomenduojame – švieži lapeliai jūsų patiekalus pakylės į naują lygį.

Namuose užsiauginti baziliką išties paprasta, tereikia žinoti kelias taisykles. Idealiausias laikas sėti – balandžio mėnesis, o augalėlis geriausiai auga kambaryje, kurio temperatūra nenukrenta žemiau 20°C. Vazonėlis turėtų būti bent 10 cm aukščio: dugne rekomenduojama suberti augalų drenažo, o ant viršaus – maitinamojo substrato. Papresavę ir palieję žemę galite dėti baziliko sėklas maždaug pusės centimetro atstumu – jų kiekį parinkite atsižvelgdami į vazonėlio dydį. Ant sėklų patariama užberti dar šiek tiek žemės. Ir viskas: tereikia uždengti vazonėlį plėvele ir padėti ant palangės, saulėtoje vietoje. Išdygus pirmiesiems daigeliams – plėvelę galima nuimti. Svarbiausia – laistyti kasdien ir nebijoti augalėlio nuolat pakirpti: tokiu būdu jis augs greičiau, o jūs turėsite daug lapelių savo patiekalams.

 

Raudonėlis

Dar viena prieskoninė žolelė nunešanti į Viduržemio regioną – raudonėlis. Picos, įvairūs pažadai, jūros gėrybių patiekalai –  raudonėlis maistui suteikia tiek malonų aromatą, tiek puikų skonį. Beje, ar žinojote, jog ši žolelė populiari ir medicinoje? Sakoma, jog ji padeda nervų sistemos veiklai. Priežasčių, kodėl verta raudonėlį užsiauginti namuose, tikrai ne viena.

Saulė – tai pagrindinis faktorius auginant raudonėlį namuose. Todėl rekomenduojama šią prieskoninę žolelę sėti pavasario antroje pusėje: balandį ar net gegužę. Idealiausia, jeigu turite palangę nukreiptą į pietinę pusę – augalėlis čia bus išties laimingas.

Sodinkite taip pat, kaip baziliką, tačiau atkreipkite dėmesį – laistyti raudonėlį reikia rečiau: maždaug kartą per savaitę. Augalėlio šakeles ir lapelius dažnai pakirpkite – tokiu būdu padėsite jam greičiau augti. Pažadame, jog raudonėliu pakvips visi jūsų namai, o patiekalams šis prieskonis tikrai suteiks cinkelio.

 

Svogūnų laiškai

Koks gi pavasaris be svogūnų laiškų, tiesa? O geriausia tai, jog juos užsiauginti itin paprasta: tereikia svogūno galvutę pamerkti į vandens stiklinę ir palikti ant palangės. Netrukus svogūnas išleis šaknis ir pradės daiginti laiškus, idealiai tinkančius tiek salotoms ar įvairioms mišrainėms, tiek sriuboms, troškiniams, bulvėms ar kitiems patiekalams gardinti.

Tik nepamirškite kelių taisyklių: įmerkto svogūno vandenį rekomenduojama keisti kasdien. O pirmųjų laiškų nepatartina kirpti, kol jie nebus bent 20 cm aukščio. Tiesa, vėliau laiškus galima skabyti ar kirpti taip dažnai, kaip norite!

 

Rozmarinas

Rozmarinas – dar viena kvapni žolelė, kuri itin tinka pagardinti mėsos patiekalus ar orkaitėje keptas bulvytes – jei dar nebandėte, labai rekomenduojame, apsilaižysite pirštus.

Užsiauginti rozmariną namuose itin paprasta: pasisodinkite lygiai tokiu pat būdu kaip baziliką. Tiesa, rozmarinas kiek jautresnis kambario temperatūrai, tad jei pastebėsite, jog augalėlis ėmė džiūti, nuneškite jį į šiek tiek vėsesnį namų kampelį. Atidžiai reikėtų sekti ir žemės drėgmę: ją rekomenduojama tikrinti pirštais. Jeigu jaučiate, jog žemė sausa – palaistykite. Ir, žinoma, nebijokite pakirpti augalėlio šakelių – tokiu būdu rozmarinas greičiau augs.

 

Melisa

Mėgstate melisų arbatą? O galbūt šia žolele gardinate mėsos ar žuvies patiekalus? Jei taip, nepatingėkite užsiauginti melisos namuose. Šis augalėlis nėra lepus, tad galėsite be didelio vargo mėgautis jo aromatu bei subtiliu skoniu.

Ką reikia žinoti apie melisą? Šis augaliukas nelabai mėgsta tiesioginės saulės ir skersvėjų. Tad teks paplušėti randant idealią vietą. Vis dėlto, tankioje ir patręštoje žemėje melisa turėtų augti kaip ant mielių – drąsiai skinkite šviežius lapelius ir gardinkite jais savo patiekalus. Tiesa, svarbu nenuskinti visų lapelių nuo vienos šakelės, mat, tokiu atveju, ji gali nudžiūti.

 

Čili pipiras

Taip, perskaitėte teisingai, ant palangės galima užsiauginti ir čili pipiriukus. Tad jeigu mėgstate savo patiekalus gardinti aštresniais skoniais, kodėl gi to nepadarius ir jums?

Sėti galima tiek sėklytes, tiek sodinukus. Jei nuspręsite sėti sėklytes, atminkite – jų nereikia dėti labai giliai į žemę, užtenka palikti paviršiuje. Vazonėliui atraskite vietą, kurioje nėra daug tiesioginių saulės spindulių. Pasėtą augaliuką vis paliekite. Na, o kai išvysite pirmuosius daigelius, čili pipiriuką perkelkite į saulėtą namų vietą – kuo daugiau tiesioginės saulės, tuo geriau. Laistykite tik tada, kai žemė visiškai išsausės. Bent kartą per dvi savaites patręškite. Na, o kai užaugs pipiriukai, drąsiai juos skinkite ir gardinkite savo patiekalus!

 

Čiobrelis

Jeigu skaitote šį straipsnį, tikriausiai mėgstate gaminti namuose. O jei taip, esame tikri – čiobrelis neatsiejamas jūsų kompanionas. Tad kodėl šios prieskoninės žolelės neužsiauginus patiems?

Čiobrelis – nėra lepus augalas, jis mėgsta šilumą ir saulę. Žemė gali būti sausesnė, tačiau gerai patręšta. Itin svarbu čiobrelio neperlieti, todėl geriausia tikrinkite žemės drėgmę pirštais – liekite tik tada, kai ji visiškai sausa.

Nebijokite čiobrelio pakirpti – tokiu būdu jis ne tik greičiau užaugs, tačiau ir išleis daugiau naujų šakelių. Gardinkite šia žolele mėgstamus mėsos patiekalus, paukštieną, troškinius ar sriubas.