This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Šventinis meniu pagal geriausius virtuvės šefus

2024-12-10
Publish your own article

Pasitinkant didžiąsias metų šventes, vieni iš geriausių virtuvės meistrų pristatė naują, išskirtinių derinių šventinį valgiaraštį, dalindamiesi kūrybinėmis idėjomis, įkvepiančiomis gastronominėmis patirtimis, meistryste, inovatyviais sprendimais, dovanodami ypatingus skonius ir džiugias emocijas.

Modernaus dizaino ir architektūros viešbučio „Hilton Garden Inn Vilnius City Centre“ konferencijų salėje Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos sukviestiems svečiams, nariams ir ištikimiems partneriams gurmaniškas skonių patirtis pasiūlė nacionalinių ir tarptautinių čempionatų laimėtojai, patyrę virtuvės meistrai: Edgaras Rutkauskas, IKA Culinary Olympics sidabro medalio laimėtojas; Jaroslav Orševski, „IKA Culinary Olympics aukso ir sidabro medalių laimėtojas; Artur Siomin, „Geriausias Lietuvos virėjas 2024“ sidabro medalio laimėtojas, ir Marek Babič, restoranas „Telegrafas“; Marius Paplauskas, restoranas „DIA“; Miglė Galvydytė, „Geriausias Lietuvos konditeris 2024“ aukso medalio laimėtoja ir Emilis Ambrazevičius, Šv. Ignaco Lojolos kolegija ir restorano „Arrivée“ komanda, Tadas Paplauskas, „Cloud Kitchen catering“.

Įkvėptas Tolimųjų Rytų virtuvės, ruošiantis šventėms restorano „DIA“ virtuvės šefas Marius Paplauskas pasiūlė kardžuvės ceviche, skanintą hondashi sultiniu, jalapenų geliu, svarainių geliu, puoštą sepijų traškučiu, krapų aliejumi ir bronziniu pankoliu su katsuobushi.

Natūralaus ir aplinkai draugiško, augalinės kilmės maisto ambasadorius, virtuvės šefas Edgaras Rutkauskas pristatė lengvą užkandį: burokėlių velingtoną, su obuoliais, eringi grybais, peletrūno buerre blanc padažu.

 

Sukaupta gastronomine patirtimi dalinosi virtuvės meistras Jaroslav Orševski. Svečiams pasiūlė oto suktinuką su laiškiniu česnaku, keptų salierų kremu, troškintais pankoliais, krevetėmis, obuoliais ir balto vyno padažu su upėtakių ikrais.

 

Gardžius patyrimus dovanojo restorano „Telegrafas“ chef de partie Artur Siomin ir  sous šefas Marek Babič. Virtuvės meistrai gamino spaustą jautienos šonkaulį su juodųjų pipirų glaistu, rūkytų bulvių kroketą, burokėlių gelį, gardino krienų sniegu ir kompresuotu mini svogūnu.

Šv. Ignaco Lojolos kolegijos ir restorano „Arrivée“ konditerė Miglė Galvydytė kartu su Emiliu Ambrazevičiumi džiugino desertu „Earl Grey šokoladinė šarlotė“: karamelinio kremo namelaka, Earl grey ir juodojo šokolado ganašu, Earl grey ledais, skanino vyšnių padažu. Šventinio deserto skonį papildė ir atskleidė svečiams pasiūlytas lietuviškas įstabus raudonas sausas vyšnių vynas su įtraukiančiu vyšnių kauliukų, migdolų bei juodųjų slyvų aromatais, įvertintas profesionalų ir laimėjęs ne vieną apdovanojimą lietuviško vyno čempionate, „Wine Expo Poland“ ir neseniai įvertintas dvigubo aukso medaliu  „Womens Wine & Spirits Awards“ čempionate.

Virtuvės šefas Tadas Paplauskas vaišino mini tartalete „Austrė“ su midijų kremu ir raudonuoju pesto bei mini tartalete „Austrė“ su krevečių-mango salsa, gardinta skrudintų moliūgų sėklų aliejumi.

Virtuvės šefų meistrystės renginyje Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos prezidentas Justinas Kapkovičius sveikino naujus asociacijos narius – restoraną „Le Mans, kurį atstovauja Jolita Kryžiokaitė, ir Gediminą Merkį, restorano „Puoro virtuvės šefą, bei kandidatę į narius Liną Koniuchovaitę, restorano „Telegrafas virėją.

Šventinėje asociacijos popietėje lankėsi ir kartu su prof. Rimvydu Laužiku išleistą knygą „Kuchmistras. Janas Szyttleris ir vilnietiška XIX a. virtuvė“ pristatė istorikė, kulinarinio paveldo tyrinėtoja Anželika Laužikienė. Knygoje pasakojama apie Vilniaus virtuvės šefą Janą Szyttlerį ir jo indėlį į Lietuvos gastronomijos istoriją. Janas Szyttleris laikomas svarbiausiu naujosios Romantizmo virtuvės Lietuvoje ir Lenkijoje kūrėju bei populiarintoju. Kuchmistro kūryboje atrandamos kone visos šiuolaikinės gastronomijos kultūroje vyraujančios idėjos – nuo vegetarizmo, ekologiškumo, sveiko maisto, sezoniškumo, maisto tvarumo iki tautinės virtuvės.

Pasitinkant švenčių sezoną, asociacijos rėmėjai ir partneriai, HoReCa įmonių atstovai virtuvės šefus supažindino su rinkos naujienomis, aktualijomis, pristatė produkcijos išskirtinumą, kokybę, siekdami išsiaiškinti virtuvės meistrų poreikius, pasiūlydami tvarumo sprendimus.

Siekiant įtraukti jaunąją kartą ir stiprinant profesinius įgūdžius, renginio metu asistavo jungtinė padavėjų komanda: viešbučio „Hilton Garden Inn Vilnius City Centre“ restorano padavėjai bei Verslo ir svetingumo profesinės karjeros centro mokiniai.

Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija vienija profesijos bendraminčius, dalinasi meistrystės, kūrybinėmis idėjomis, gastronominėmis žiniomis, atkreipia dėmesį į tvarumo svarbą. Pasitinkant didžiąsias metų šventes, restoranų virtuvės šefams siūlo išbandyti naujus, išskirtinius derinius, inovatyvius  technologinius sprendimus, vyraujančias pasaulines tendencijas restoranuose.

Daugiau informacijos,

Jūratė Mikalkėnienė

LVVKA vykdomoji direktorė

Mob. +370 615 67405

El. paštas vadybininke@lrvvk.lt

Nuotraukų autorius Robertas Daskevičius