This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Maisto tinklaraščio „Prie puodų“ autorė Karina Kozmėnaitė: „Stengiuosi kelti kiek įdomesnius, įmantresnius receptus, kurie patrauktų sekėjo akį“

2022-07-01
Publish your own article

Tariantis su naujais pašnekovais dėl interviu, niekada negali žinoti – ar viskas pavyks sklandžiai, ar, visgi, užsitęs derinant įvairiausias detales. Galiu tik pasidžiaugti, jog su tinklaraščio „Prie puodų“ autore Karina Kozmėnaite interviu įvyko „žaibiškai“: dienos metu parašiau jai žinutę, o vakare jau turėjau visus atsakymus. Karina papasakojo apie savo mitybą, tinklaraščio „Prie puodų“ gimimą bei jo vystymosi niuansus. Kviečiu skaityti! O jeigu pritrūko receptų idėjų, apsilankykite merginos maisto instagrame (@prie.puodu).

 

Karina, savo pirmajame instagram įraše minite, jog maisto gamyba – jūsų hobis. Ar suktis virtuvėje jums patiko nuo vaikystės? Galbūt atsimenate savo pirmuosius bandymus gaminti?

Meilę maisto gamybai, kiek pamenu, pajutau paauglystėje. Bet tada labiau kepdavau tiesiog įvairius keksiukus, pyragus –  viską kas saldu. Taip pat labai mėgdavau gamintis pusryčius, įvairiai paruoštus omletus, sumuštinius. Pusryčių gaminimas iki šiol išliko mano mėgstamiausia dienos dalis.

 

Kaip galėtumėte apibūdinti savo mitybą? Ar ji kito bėgant metams?

Iš tikrųjų, mano mityba visada būdavo „banguota“. Anksčiau stengdavausi sveikiau maitintis, sportuoti. Po to buvo laikotarpis, kai valgydavau tiesiog bet ką ir nemažomis porcijomis – dėl to ėmė augti svoris (prasidėjus karantinui svėriau + 10 kg daugiau nei dabar). Šiuo metu savo mitybą galėčiau pavadinti „susinormalizavusia“. Kai pradėjau žiūrėti, kokį maistą dedu į burną bei gaminti patiekalus pagal savo tinklaraščio receptus, pavyko atsikratyti 10 kg.

Aš mėgstu valgyti maistingą, mažiau kaloringą maistą, bet taip pat kartais pasilepinu ir taip vadinamu junk food. Esu tikrai neišranki maistui, valgau realiai viską, bet savo kasdienybės neįsivaizduoju be kiaušinių (ar tai būtų keptas, ar tai virtas).

 

Kokios šalies virtuvė jums patinka labiausiai? Kuo ji jus žavi?

Dievinu meksikiečių virtuvę. Labai mėgstu tortilijas ir aštrų maistą, o tortilijos ir aštrumas –pagrindinis meksikiečių virtuvės ginklas. Su tortilijomis galima sukurti begalę įvairių receptų skirtų tiek pusryčiams, tiek pietums, tiek vakarienei. 

 

Pasidalinkite: iš kur semiatės idėjų receptams? Ar dažniau ieškote jų internete, knygose, ar improvizuojate pati?

Idėjos receptams dažniausiai gimsta improvizuojant arba naršant internete, dažniausiai instagrame. Idėjų atrandu užsienio maisto tinklaraščiuose.

 

Savo maisto tinklaraštį susikūrėte prieš kiek daugiau nei metus. Ar tai buvo spontaniškai kilusi idėja – saviraiškos forma karantino metu? O gal ilgai brendęs noras?

Šis maisto tinklaraštis gimė karantino metu. Jį susikurti pastūmėjo mano draugė, vis sakydama, jog mano receptai atrodo labai skaniai ir žmonėms jie tikrai patiktų, būtų įdomūs. Ji netgi „pakišo“ mintį su tinklaraščio pavadinimu – „Prie puodų“. Šis pavadinimas man iš pradžių skambėjo kiek kvailokai ir keistai, bet tuomet pagalvojau, jog gal visai ir originalu.

Aš gan ilgai spyriojausi kurtis šį tinklaraštį, kadangi buvau įsitikinusi, jog mano receptai tikrai nebus kažkam įdomūs ir aktualūs. Nemaniau, jog sudominsiu ar pritrauksiu žmones. Bet, po ilgų svarstymų, nusprendžiau surizikuoti ir taip gimė šis tinklaraštis.

 

Kaip nusprendžiate, kokį receptą įkelti į tinklaraštį? Iš anksto apgalvojate, kokį turinį kelsite, ar viskas vyksta labiau impulsyviai?

Į tinklaraštį stengiuosi kelti kiek įdomesnius, įmantresnius receptus, kurie patrauktų sekėjo akį. Vengiu kelti labai lengvus, gerai žinomus receptus. Taip pat, kai užplūsta idėjos, mėgstu pasiruošti bent kelis receptus į priekį.

 

Ką darote, jog maisto fotografijos būtų „skanios“, žadinančios apetitą? Ar gražiai nufotografuoti maistą – sunkus darbas?

Maisto fotografijas, telefono funkcijų pagalba, mėgstu paryškinti, pašviesinti. Mano nuomonė tokia: kuo maisto nuotrauka ryškesnė bei šviesesnė, tuo ji atrodo „skanesnė“. Iš šono maisto fotografavimas atrodo lengvas darbas, bet drįsčiau ginčytis. „Skaniai“ ir gražiai nufotografuoti patiekalą kartais tampa tikru iššūkiu. Ypatingai, jei fotografuojama tamsesniu paros metu, kai prastas apšvietimas. Fotografavimui mėgstu rinktis šviesų pagrindą, pavyzdžiui, baltą staliuką.

 

O kuri dalis, kuriant maisto tinklaraštį, jums sunkiausia: sugalvoti patiekalo idėją, jį pagaminti, nufotografuoti, aprašyti? O gal visai kas kita?

Turbūt sunkiausia – idėja. Kartais galvoje sukasi begalė idėjų, tik spėk gaminti, o kartais galva būna ir visai tuščia – tenka padaryti bent nedidelę pertraukėlę, kol gimsta vėl naujos idėjos. Sunkumų kartais atsiranda ir aprašant receptą, kadangi stengiuosi perteikti kuo aiškesnę gaminimo eigą ir jaudinuosi – ar žmonėms tikrai viskas bus aišku?

 

Ar galite iš anksto nuspėti, kuris receptas susilauks daug sekėjų dėmesio? Gal pastebite tam tikras tendencijas?

Pastebiu, kad daugiau dėmesio sulaukia nesudėtingi, greiti, pagaminti iš dažnai naudojamų produktų, bet įdomesni receptai, skirti labiau pietums arba vakarienei. Mažiau dėmesio sulaukia, turbūt, pusryčių receptai.

 

Jūsų tinklaraštis po truputį auga, sulaukiate ir reklamos pasiūlymų. Ar galėtumėte savo įvardinti kaip maisto influencerę? Ar neplanuojate savo tinklaraštyje rodyti ir daugiau savęs – asmeninio gyvenimo akimirkų?

Savęs maisto influencere pavadinti dar tikrai negalėčiau, gal labiau tiesiog mergina, kuri mėgsta gaminti ir tuo dalintis su kitais (juokiasi). Šiame profilyje labiau orientuojuosi į maistą, receptus, tad savo asmeninio gyvenimo akimirkų, bent kol kas, neplanuoju rodyti. Bet niekada nesakau niekada (šypteli). Juk nežinai kaip viskas gali pasisukti. Rodyti save, dalintis gyvenimo akimirkomis bei kelti tai kas man patinka, tai kas man gražu, labiau mėgstu savo asmeniniame profilyje (@karinakozmenaite).

 

Pabaigai, papasakokite, koks patiekalas – jūsų šios vasaros favoritas? Ar šį receptą galima rasti jūsų tinklaraštyje?

Šios vasaros favoritas – itališkas burrata sūris. Su šiuo sūriu galima sukurti begalę receptų: patiekiant su makaronais, salotomis, puikiai tinka ir sumuštiniams, užkandžiams. Receptų su burrata pas mane tinklaraštyje galite rasti visai nemažai, ateityje, manau, rasite dar daugiau!

 

Ačiū už pokalbį.

 

Autorė: Rut Javič