This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Gaminu namuose: sveikuoliškų batonėlių receptai

2023-05-24
Publish your own article

Esate smaližius, tačiau stengiatės valgyti kiek sveikiau? Jei taip, tikriausiai jūsų viduje dažnai vyrauja kova – norisi kažko skanaus, tačiau reikia riboti suvartojamo cukraus kiekį. Išeitis – pasigaminti sveikesnių, o tuo pačiu ir gardžių energinių batonėlių namuose. Jie ne tik puikiai tiks prie kavos ar arbatos puodelio, patenkins saldumo poreikį, tačiau ir suteiks energijos likusiai dienai. Siūlome jums tris receptus – išbandykite.

 

Batonėliai su riešutų sviestu ir aviečių džemu

Turime pripažinti, jog šie batonėliai su riešutų sviestu, naminiu aviečių džemu ir kitais priedais, – idealus užkandis. Pirmiausia, dėl savo gardaus skonio. O tuo pačiu, jų paragavę tikrai negraušite savęs, jog suvartojote per daug cukraus, mat jokio pridėtinio cukraus šiame recepte tiesiog nėra. Palepinkite savo gomurį, nejauskite kaltės, o tuo pačiu – aprūpinkite kūną energija.

Jums reikės (10-čiai batonėlių):

  • 60 g greitai paruošiamų avižinių dribsnių
  • 45 g migdolų miltų
  • 45 g klevų sirupo
  • 30 g kokosų aliejaus
  • 10 g kokosų drožlių
  • 2 valgomųjų šaukštų pasirinkto riešutų sviesto (tiks žemės riešutų, migdolų, anakardžių ar kt.)
  • 3 datulių
  • 130 g aviečių
  • 1,5 valgomojo šaukšto chia sėklų

Gaminimo eiga:

  1. Pirmiausia, pasigaminkite aviečių džemą, kurį naudosite batonėlių pertepimui. Avietes sudėkite į puodą, įpilkite 40 g klevų sirupo (likusio reikės vėliau). Virkite ant vidutinės ugnies vis pamaišydami ir patrindami. Po 10 min į puodą supilkite chia sėklas. Viską gerai išmaišykite. Išjunkite ugnį ir džemą palikite atvėsti bent pusvalandžiui.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kol orkaitė kaista, į dubenėlį suberkite avižų dribsnius, kokosų drožles bei migdolo miltus. Supilkite klevų sirupo likutį, įdėkite 1 šaukštą riešutų sviesto. Viską gerai išmaišykite.
  3. Į puodą supilkite kokosų aliejų. Pakaitinkite, kol jis išsilydys. Tada šiltą aliejų supilkite į dubenėlį su avižomis ir kitais priedais. Gerai išmaišykite
  4. Trintuve sutrinkite datules, kol jos taps vientisos konsistencijos. Tada, ant viršaus, supilkite avižų mišinį, Pulsuojančiu režimu sukite, kol ingredientai susimaišys.
  5. Skardą išklokite kepimo popieriumi. Ant jo pilkite pusę avižų masės, paspauskite, kad viskas tolygiai pasiskirstytų. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 5 min.
  6. Praėjus 5 min, ant masės supilkite aviečių džemą. Kepkite dar 5 min.
  7. Praėjus 5 min, ant viršaus užpilkite ir atsargiai paskirstykite likusį riešutų sviestą bei likusias avižas. Kepkite dar 10– 15 min, kol viršutinis sluoksnis apskrus. Po to, palikite atvėsti.
  8. Atvėsusią masę supjaustykite į 10 vienodų dalių – štai ir jūsų batonėliai. Skanaus!

     

Batonėliai su sėklomis, riešutais ir medumi

Dar vienas sveikuoliškas batonėlis su grūdais, riešutais ir medumi. Puikiai tiks tiek pusryčiams, tiek užkandžiui, kai iki pietų dar likę šiek tiek laiko, o skrandis jau gurgia.

Jums reikės (15-ai batonėlių):

  • 120 g avižinių dribsnių
  • 80 g lazdyno riešutų
  • 25 g moliūgų sėklų
  • 25 saulėgrąžų branduolių
  • 25 g kokoso drožlių
  • 10 g sezamo sėklų
  • 60 g sviesto
  • 130 g medaus
  • ½ arbatinio šaukštelio cinamono
  • ¼ arbatinio šaukštelio muskato
  • 1/8 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių
  • ½ arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus
  • ½ arbatinio šaukštelio druskos

Gaminimo eiga:

  1. Pirmiausia, įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo indą išklokite kepimo popieriumi.
  2. Kol orkaitė kaista, dubenėlyje sumaišykite avižinius dribsnius, sukapotus lazdyno riešutus (galite tiek smulkiau, tiek grubiau – pagal skonį), moliūgų sėklas, kokoso drožles, sezamo sėklas, saulėgrąžas, o taip pat ir druską, vanilinį cukrų, muskatą, cinamoną, gvazdikėlius.
  3. Į puodą sudėkite sviestą ir medų. Ant nedidelės ugnies po truputį kaitinkite – vis pamaišykite. Kai masė taps vientisos konsistencijos, užpilkite ją ant dubens su dribsniai, riešutais ir kitais priedais. Labai gerai išmaišykite, kad sviesto ir medaus mišiniu apsidengtų visi produktai.
  4. Masę supilkite į kepimo indą. Rankomis kiek sulyginkite, jog viskas pasiskirstytų tolygiai.
  5. Viskas – galite šauti į orkaitę! Kepkite maždaug 20–30 min, kol viršus įgis švelniai rusvą spalvą.
  6. Iškepusią masę atvėsinkite kambario temperatūroje. Tada perkelkite į šaldytuvą ir ten palikite bent valandai.
  7. Aštriu peiliu supjaustykite masę į norimo dydžio batonėlius.
  8. Skanaus!

 

Nekepti batonėliai su spirulina

Jeigu domitės sveika mityba, tikriausiai esate girdėję apie „super maistą“ – spiruliną. Tai – melsvai žalsvos spalvos dumbliai, kurie randami Afrikos bei Lotynų Amerikos šiltuose ir švariuose ežeruose. Baltymų gausa (vienas gramas spirulinos turi beveik tris kartus daugiau baltymų nei žuvis), įvairūs vitaminai, mineralai – ne veltui spirulina susilaukia galybės ovacijų.

Nusprendėme jums pasiūlyti batonėlių su spirulina receptą. Šių mitelių galima įsigyti didesniuose prekybos centruose, sveikuoliško maisto parduotuvėse. Batonėliai – itin paprastai pagaminami, sveiki, o tuo pačiu – tikrai gardūs. Todėl labai rekomenduojame išbandyti šį receptą namuose.

Jums reikės (10-čiai batonėlių):

  • 1,5 valgomojo šaukšto spirulinos miltelių
  • 2 valgomųjų šaukštų kanapių sėklų
  • 65 g kakavos (nesaldintos)
  • 175 g datulių (be kauliukų)
  • 100 g kokoso drožlių
  • 3 valgomųjų šaukštų kokosų aliejaus
  • 60 ml vandens
  • ¼ arbatinio šaukštelio druskos

Gaminimo eiga:

  1. Visus ingredientus sudėkite į trintuvą. Trinkite tol, kol masė taps vientisos konsistencijos.
  2. Pasirinktame indelyje (puikiai tiks stiklinis kepimo indas) išklokite kepimo popierių.
  3. Masę pilkite į indą. Palyginkite paviršių.
  4. Indą dėkite į šaldytuvą bent kelioms valandomis, idealiu atveju per naktį.
  5. Išėmę iš šaldytuvo supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.
  6. Viskas – galite mėgaukis. Skanaus!