Po 4 metų pertraukos į Lietuvos gastronomijos pasaulį sugrįžta konkursai „Geriausias Lietuvos Jaunasis Virėjas 2022“ ir „Geriausias Lietuvos Virėjas 2022“, skaičiuojantys jau 19-kos metų istoriją nuo pirmųjų čempionatų „Geriausi Metų Virėjai 2003“ ir „Jaunieji virėjai 2005“.
Šiais metais Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos VIII-ąjį kartą organizuojamiems gastronominiams konkursams s u t e i k t a s Vilniaus miesto savivaldybės globojamo renginio statusas.
Konkursų metu siekiama atrasti naujus talentus bei ugdyti profesionalus, norinčius pasisemti gastronominės patirties, atskleisti meistrystę, kūrybiškumą, pademonstruoti sukauptus įgūdžius ir nustebinti tarptautinę vertinimo komisiją, restoranų profesionalus, gurmanus, draugus bei maisto entuziastus.
„Konkursas, kad ir koks jis bebūtų, tarptautinis ar vykstantis šalies viduje, yra visų pirmą kova su vidiniu „aš“ bei nenumaldomai lekiančiu laiku. Kai atrodo, tiek daug norėtum padaryti, tačiau sekundės nenumaldomai lekia artėdamos link lemtingo serviso, kai viskas, ką žinai, moki ir gali, nugula keliose lėkštėse. Tos kelios lėkštės ir yra tavo žinių bei įgūdžių patikrinimas. Skonis, spalvos, formos, kvapas, inovacijos, technikos - tai tik keli vertinimo kriterijai, kurie nuspręs, kas gi taps geriausiu. Ar tai lengvas kelias? Tikrai ne, tačiau tik keliaujant juo, darant klaidas ir mokantis iš jų mes galime tapti stipresniais ir labiau savimi pasitikinčiais. Kiekvienas konkursas lyg egzaminas, kuriam praėjus sakai „pagaliau, daugiau niekad“, tačiau emocijoms nuslūgus vėl ir vėl pradedi ruoštis ir keliauji toliau aukštai iškelta galva link kito egzamino tol, kol pajunti vidinę ramybę ir stovi ant aukščiausios pakylos“, - konkursine patirtimi dalinosi Asociacijos Prezidentas, WorldChefs sertifikuotas teisėjas Jaroslav Orševski.
Demonstruodami sukauptas gastronomines žinias ir ilgametę patirtį Lietuvos bei užsienio restoranuose, pasitelkę kruopštumą, kūrybiškumą, skirtingas gamybos technikas, siekdami geriausios skonių dermės, į konkurso „Geriausias Lietuvos Virėjas 2022“ finalą pateko šeši virtuvės šefai: Ignas Damanskas („Original Coffee”), Erikas Janerikas („EGO SPA“), Gediminas Kniūkšta (restoranas „Lavender inn“), Edgaras Rutkauskas, Andrius Vasilenka (restoranas „Siesta) ir Ernestas Žitkauskas (restoranas „Amandus“).
Konkurso „Geriausias Lietuvos virėjas 2022” meistrai po šešias porcijas gamins: veganišką (vegan) karštą užkandį; karštąjį patiekalą, būtinai panaudojant triušienos sudėtines dalis bei demonstruojant įvairias mėsos ruošimo technologijas; desertą, būtinai panaudojant slyvas, marcipaną ir paruošiant šokoladinį papuošimą.
Konkurso „Geriausias Lietuvos Jaunasis virėjas 2022” dalyviai: Kasparas Alkevičius (restoranas „Arrivée“), Teresė Kvašytė (restoranas „Ertlio namas“), Paulius Lenkšas (restoranas „Amandus“), Gertis Liutkevičius („Juoda druska“), Lilija Putilovaitė (Šv. Ignaco Lojolos kolegija), Rokas Ragauskas, (restoranas „Surr“). Jaunieji virėjai gamins: karštąjį patiekalą, būtinai panaudojant triušienos sudėtines dalis bei demonstruojant įvairias mėsos ruošimo technologijas; desertą, būtinai panaudojant slyvas, marcipaną ir paruošiant šokoladinį papuošimą.
Konkursinius patiekalus vertina sertifikuoti teisėjai iš Danijos, Estijos, Latvijos, Švedijos, priklausantys pasaulio virtuvės šefų asociacijai (WorldChefs – The World's Association of Chefs Societies). Dėmesys skiriamas skoninėms savybėms, jų suderinamumui, profesionaliam paruošimui, skirtingų gamybos technikų panaudojimui, moderniam šiuolaikiškam pateikimui, estetikai. Taip pat vertinama švari, tvarkinga darbo vieta.
Nacionaliniai virtuvės šefų ir jaunųjų virėjų konkursai – tai pradinis startas, ruošiantis į sudėtingesnius pasaulio kulinarijos čempionatus, varžantis su virtuozais Liuksemburge, Vokietijoje ir kitose šalyse.
Ugdant mokinių profesinį meistriškumą, kūrybiškumą, laikantis tvarios virtuvės principų, skatinant profesijos mokytojų iniciatyvumą, organizuojamas konkursas „Geriausia komanda Zero Waste challenge 2022“. Siekiama atkreipti dėmesį į tvarios virtuvės principus, atliekų kiekio mažinimą, virėjo mąstymo keitimą, pradedant nuo jaunosios kartos. Kiekvienos profesinės mokyklos komandą sudaro 2 mokiniai ir 1 mokytojas. Dviejų mokinių komanda turi pagaminti karštą (pagrindinį) patiekalą (6 porcijas), būtinai panaudojant alpinį šalvį, demonstruojant skirtingas žuvies gamybos technologijas, taip pat panaudojant pastarnokus, morkas bei laikantis tvarios virtuvės principų. Mokytojas turi sunaudoti maksimaliai likučius, kad sukurtų vieno kąsnio užkandžius (6 vnt), suderindamas produktų skonius, atskleisdamas kūrybiškumą.
Profesinių mokyklų dalyvių konkursinius patiekalus vertina tarptautinių čempionatų prizininkai ir patyrę virtuvės šefai: Aldona Gečienė, Darius Dabrovolskas, Honorata Lyndo, Jaroslav Orševski, Tomas Rimydis.
Konkursai „Geriausia komanda Zero Waste Challenge 2022“, „Geriausias Lietuvos Jaunasis Virėjas 2022“ ir „Geriausias Lietuvos Virėjas 2022“ vyks tarptautinės parodos „Taste Vilnius HoReCa 2022“ metu, š. m. lapkričio 3 - 5 d. parodų centre „Litexpo“, Laisvės pr. 5, Vilniuje.
„Geriausias Lietuvos Jaunasis Virėjas“ ir „Geriausias Lietuvos Virėjas“ nugalėtojai:
2003 m. „Geriausi Metų Virėjai“ (I v. Aldona Gečienė ir Božena Sadovskaja),
2005 m. „Jaunieji Virėjai“ (I v. Darius Dabrovolskas ir Tomas Rimydis),
2008 m. „Geriausias Lietuvos Virėjas“ (I v. Vytautas Samavičius),
2009 m. „Geriausias Jaunasis Virėjas“ (I v. Remigijus Januška),
2010 m. „Geriausias Lietuvos Virėjas“ (I v. Deivydas Praspaliauskas),
2011 m. „Geriausias Lietuvos Jaunasis Virėjas“ (I v. Natas Beriozovas),
2012 m. „Geriausias Lietuvos Virėjas“ (I v. Justinas Misius),
2014 m. „Geriausias Lietuvos Jaunasis Virėjas“ (I v. Pavel Koncejalov),
2014 m. „Geriausias Lietuvos Virėjas“ (I v. Deivydas Praspaliauskas),
2016 m. „Geriausias Lietuvos Jaunasis Virėjas“ (I v. Ignas Višinskas),
2016 m. „Geriausias Lietuvos Virėjas“ (I v. Jevgenij Volkov),
2018 m. „Geriausias Lietuvos Jaunasis Virėjas“ (I v. Jonita Šeščilaitė),
2018 m. „Geriausias Lietuvos Virėjas“ (I v. Justinas Misius).
Daugiau informacijos,
Jūratė Mikalkėnienė
LVVKA vykdomoji direktorė
Mob. +370 615 67405
El. paštas vadybininke@lrvvk.lt
http://www.lvvk.lt