Kadaise didikų Radvilų vienoje mėgstamiausių medžioklės vietų – dabar dešiniajame Neries upės krante esančiame Žvėryno mikrorajone, įsikūręs išskirtinio koncepto restoranas „Panama Food Garden” kviečia apsilankyti nuo miesto šurmulio nutolusiame sode.
Restoranas su šiltnamiu ir terasa po gluosniais žavi idėja, kad ši vieta – maisto oazė, kurortas mieste, kuriame galima atsipalaiduot ir mėgautis tarsi atostogaujant.
Į restoraną sunku užklysti netyčia, tiesiog vaikštinėjantis miesto rajonų gatvėmis, kadangi šis pasislėpęs už daugybės žalumos. Žalumos, į kurią įėjus pasitinka senas, bet jaukus, savitą istoriją pasakojantis namas, baltais mediniais stalais ir kėdėmis apstatyta terasa po gluosniais ir šiltnamis, iš kurio girdisi žmonių balsai.
Visa restorano idėja, aplinka yra išskirtinė. Užėjus į trobą pasitinka spalvingas interjeras, koklinis židinys, senoviški rakandai ir įvairios autentiškos detalės – visa sujungta į vieną visumą. Neslėpsiu, man didžiausią įspūdį daro ypatingai vakare jaukiai apšviesta terasa bei šiltnamis. Ar daug Jūsų esate pusryčiavę / pietavę / vakarieniavę šiltnamyje? Čia tarp melisų, čiobrelių, kitų augalų bei daugybės švieselių ir žvakių galima prisėsti ir patirti tai, ko Vilniuje anksčiau neteko.
Džiugina ir meniu – tiek savo turiniu, tiek originaliu jo pateikimu. Medinę lentelę nuostabiai puošia tropikų augmenija bei gyvūnija: palmės, beždžionė ir aštuonkojai, kitoje pusėje ją puošia pasaulio žemėlapis su nuorodomis, iš kurios vietos kilęs restorano siūlomi egzotiškieji kokteiliai. Meniu orientuotas į pietietišką virtuvę, kurioje dominuoja jūros gėrybės. Jis nėra labai platus, bet, manau, tai yra gerai, nes nesimėtoma į visas puses – virtuvė specializuojasi ties keletu patiekalų, kuriuos gaminti jiems sekasi geriausiai. Restoranas siūlo keptas midijas, afrikines sraiges, tailandietišką „Tom Yum” sriubą, lašišos, jautienos bei Burrata sūrio salotas, midijas ir kitas jūros gėrybes bei jautienos, tuno ir antienos steikus. Meniu koncentruotas, tačiau rinktis iš ko tikrai yra. Nebent norite blynelių su varške. Pirminis aplinkos ir meniu vaizdas sukuria egzotiškos nuotaikos pojūtį.
Prieš tai maloniai pasitikusi padavėja papildo stiklines vandeniu bei patiekia restorano vaišinamų marinuotų alyvuogių indelį. Išsirinkus norimus patiekalus ir jų belaukiant nusprendžiame alyvuogių paragauti, nors tiek aš, tiek mano vakaro palyda alyvuogių nemėgstame. Man paragavus ir draugę įkalbinu bent šiek tiek atsikąsti – taip nejučia suvalgome visą indelį!
Norėčiau sužinoti, ką jie joms padarė… tikrai žinau, koks alyvuogių skonis, tačiau šių skonis labai lengvas ir švelnus, vaisius minkštas, o aliejaus padažas tobulai derantis. Liekame sužavėtos.
Vakarą pradedame užkandžiu – afrikinėmis sraigėmis (€6,5). Padavėja perspėja, kad lėkštelė karšta. Patiekiamos šešios sraigės, pusė laimo bei pora duonos riekelių. Sraigės kiauteliuose užpildytos sūriu sviestiniu krapų padažu. Padavėja pasakoja, kad sraiges veisia ūkininkė iš Klaipėdos krašto ir jas tiekia išskirtinai šiam restoranui. Skonis tiesiog puikus.
Toliau ragaujame Tailando vizitine kortele vadinamą „Tom Yum” sriubą (€10). Akį pirmiausiai patraukia skoningi indai bei spalvos lėkštėje. Sriuboje gausu įvairiaspalvių jūros gėrybių bei daržovių. Sriuba papildyta mažais kalmarais, vėžiais ir kitais moliuskais, taip pat randu pievagrybių ir žirnių ankščių, laimo skiltelę. Kaip ir pridera, sriuba aštri ir nukelianti į prisiminimus saulėtoje Azijoje.
Norime daugiau Azijos skonių ir prisiminimų, tad antrasis patiekalas – tailandietiška vištiena (€10,5). Patiekalo porcija, kaip ir sriubos, mano akimis nemaža. Gan aštrią paukštieną papildo nepervirtos traškios daržovės (paprika, žirniai, cukinija) bei al dente išvirti ryžiai. Patiekalas apklotas sezamo sėklomis, pagardintas skiltele laimo. Valgant pagalvoju, kad tereikia, jog patiekalas būtų patiekiamas ne stilingame dubenyje, o ant bananmedžio lapo, kaip gatvės prekeiviai tai daro Tailande, ir jausčiausi tarsi būčiau ten.
Šįkart vakarą užbaigsime ne desertu, o antienos steiku su svogūnų džemu (€16). Pora antienos steikų patiekiama ant žalios spalvos bulvių-vasabių piure, o ant viršaus – saldus svogūnų džemas bei karamelizuoti svogūnai. Šalimais keletas ryškiaspalvių mangų bei braškių skonio padažo taškelių. Antiena neperkepusi, minkštutė, jos skonį papildo bulvių-vasabių piure bei saldūs padažo taškeliai.
Visa restorano atmosfera itin savita, autentiška ir jauki. Jei norite vakarą praleisti po gluosniais ar šiltnamyje, rekomenduoju užsirezervuoti staliuką iš anksto – restoranas mėgiama vietą paminėti ypatingas progas ar tiesiog norint kokybiškai praleisti vakarą. Esu tikra, kad čia sugrįšiu dar ne kartą.
Skaičiai: Afrikinės sraigės €6,5 + „Tom Yum” sriuba €10 + Tailandietiška vištiena €10,5 + Antienos steikas su svogūnų džemu €16 + Dvi taurės Vinho Verde baltojo vyno €9 + Marinuotos alyvuogės nemokamai + Stalo vanduo nemokamai = €52.
Interjeras: Žalumos apsuptas, o vakare pilnas mažų švieselių restoranas nuteikia jaukiam vakarui. Paperka ne tik puikus maistas, tačiau ir restorano kuriama atmosfera, ypatingai patraukli pasirodė galimybė prisėsti po gluosniais ar šiltnamyje, kuriame auga įvairios žolelės, tarp kurių sėdi restorano svečiai. Unikalu ir jauku, vertinu 5/5.
Aptarnavimas: Personalas pasitiko, palydėjo iki prieš tai rezervuoto stalelio vietos. Vakaro metu nesijautėme pamirštos, aptarnautos buvome draugiškai ir maloniai. Padavėja gebėjo tiek patarti, tiek apie patiekalus papasakoti plačiau – nuo ingredientų skonio iki jų kilmės – 5/5.
Maistas: Maisto ilgai laukti neteko, porcijos nemažos. Patiekimas patrauklus akiai, spalvingas ir estetiškas. Iš patiekalų labiausiai patiko „Tom Yum” sriuba bei tailandietiška vištiena – sužavėjo spalvos, ingredientų gausa bei skonis, nukeliantis į prisiminimus klajojant po Aziją. Puikiai suderinti skoniai, patiko netgi mano nemylimos alyvuogės – 5/5.
Bendras įvertinimas: 5/5.
Agnė Lukoševičiūtė @Meniu.lt