This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Restorano apžvalga: "Greita sraigė"

2020-03-03
Publish your own article

Jūros gėrybių mėgėjai vilniečiai greičiausiai girdėję ar lankęsi Halės turguje kiek anksčiau gyvavusioje prancūziškoje krautuvėleje-bistro ,,Sraigė, Vynas ir Varlė”. Restoranas ,,Greita Sraigė“ yra tenykštė krautuvėlė-bistro, persikėlusi į atokesnę Vilniaus vietą – Dvarčionis.

Žalia miško plotmė patiks norintiems likti mieste, tačiau ieškantiems atokvėpio bei gardaus maisto gamtos apsuptyje.

Įėjus į erdvią restorano salę, dėmesį iš karto patraukia prieš pat įėjimą išstatyti šaldytuvai su įvairiomis gėrybėmis: triufelių, bazilikų tyrės ir padažai, anties kepenėlių putėsiai, stručio ir anties kepenėlių paštetai, čederio sūriai su karamelizuotais svogūnais, Porto vynu ir kitais ingredientais, marinuotos alyvuogės, alyvuogių aliejus ir kiti kokybiški produktai. Visa tai galima įsigyti vietoje ir gardžiuotis ar naudoti eksperimentuojant namų virtuvėje. 

Restorano meniu nustebino plačiu pasirinkimu – nuo prancūziškųjų ir užkeptų austrių, tokių šaltų užkandžių kaip: brusketa su avokadų salsa ir lašiša; anties kepenėlių putėsiais; pomidorų salsa ir tigrine krevete; foie gras įdaryta anties krūtinėlė; aštuonkojo carpaccio; poros rūšių salotų; iki plataus karštų užkandžių pasirinkimo (keptas karvės pieno sūris, sraigių troškinys su trumais, varlių šlaunelės, aštuonkojis galiciškai) bei pagrindinių patiekalų (risotto su baravykais arba tigrinėmis krevetėmis; midijos; lašišos, kardžuvės file; anties šlaunėlė confit ir t.t.), sriubų, desertų ir vaikų meniu. Ko gero, jau tikrai aišku, jog patiekalų pasirinkimas platus ir įvairus.

Mėgautis lėtu vakaru pradedame kaip ir priklauso tokioje vietoje – su austrėmis ir sraigėmis. Austrės čia patiekiamos dviejų rūšių: švelnaus saldumo Cadoret ir subtilaus jodo poskonio, žinomos kaip ,,austrių pasaulio Rolls-Royce" – Gillardeau. Taip pat galima rinktis mūsų pasirinktas sviestu, žalumynais ir parmezano sūriu užkeptas austres – šios pagardintos švelniu česnaku, dengtos sūriu – greitai ir gardžiai ištirpo burnoje. Sraigės patiekiamos kaip ir dažniausiai, šešios, įdarytos žaliuoju sviestu, patiekiamos su pora prancūziško batono riekelių. Nors skonis nebuvo stebinantis, tačiau užkandis paruoštas gerai.

Sekantis pasirinktas, padavėjo rekomenduotas užkandis – ančių kepenėlių foie gras. Mėlynos raštuotos lėkštės viduryje – ant skrudintos brioche bandelės besipuikuojantis kepenėlių gabalėlis. Nors nesu įvairių subproduktų mėgėja, tačiau pasidavusi rekomendacijai nusprendžiau paragauti šio užkandžio – foie gras išties, labai švelnaus, burnoje tirpstančio skonio, glaistytas kvapniu demi-glace padažu, užkandžio kraštuose išstatyti keli lengvai karamelizuoti bendrą patiekalo skonį pagyvinantys rojaus obuoliukai.

Pagrindiniams vakaro patiekalams pasirinkome du skirtingus variantus: vieną mėsišką – keptą prancūziško kukurūzinio viščiuko krūtinėlę su pistacijomis, kitą tiksiantį žuvies mėgėjams – lašišos filė su terijaki padažu. Viščiuko krūtinėlė patiekiama kartu su lupena virtomis bulvėmis bei ant grotelių keptomis daržovėmis: cukinijos ir baklažano riekelėmis, keptu pomidoru, saldžiaja paprika ir pievagrybiais. Mėsa neperkepta, tolygiai iškepta, minkštos tekstūros, jai gardžiai imponuoja išskirtinumo suteikiantis pistacijų padažas. Po kelių perpus pasidalintų užkandžių mėsos porcija pasirodė ne tik skani, tačiau ir soti.

Lašišos filė patiekiama ant žaliųjų žirnelių garnyro, greta – raudonųjų ikrų juosta ir apelsino griežinėliai. Žirneliai sutrinti, juose jaučiamas baziliko ir mėtos skonis, lašiša maloniai nustebino lengvu prieskonių naudojimu ir savo sultingumu.

Gardžiai pavalgę lėtai džiaugiamės vakaru ir jau dairomės, ką reikės įsigyti iš krautuvėlės ir išmėginti namuose. Besišnekučiuojant bendru sutarimu nusprendžiame išmėginti vieną restorano siūlomų desertų – ledus su balzaminiu actu Gocce ir apelsinais. Po skonių gausos ledai saldžiu rūgštumu atgaivina gomurį, tiesa, vietoje apelsinų patiekiami graikiniai riešutai, o balzaminio acto nepajautėme.  

Kiek toliau nuo miesto šurmulio, miško apsuptyje įsikūręs restoranas svečius kviečia pabūti lėtomis sraigėmis ir pasimėgauti įvairiais, galbūt dar neragautais skoniais. Ne tik pietums ar vakarienei vietoje, tačiau ir eksperimentams pačių namuose.

Skaičiai: užkepta austrė su sūriu 2 vnt x €3 + keptos sraigės €4 + kepenėlių foie gras €9 + lašišos filė €12,50 + kukurūzinio viščiuko krūtinėlė €11 + ledai su balzaminiu actu €4,50 + šviežiai spaustos apelsinų sultys €2 + kokosų vanduo €1,79 = €50,79.

Interjeras: Erdvi, neįpareigojančio stiliaus restorano salė, kurioje dominuoja žemiškos spalvos. Nėra baltų staltiesių ar pretenzingų interjero akcentų, todėl, rodos, tai puiki vieta ne tik ilgiems pietums ar vakarienei, tačiau ir greitam užbėgimui. Vos įžengus akis patraukia priešakyje išstatyti įvairių gurmaniškų produktų pilni šaldytuvai, kuriuos galima įsigyti ir degustuoti namuose. Čia gausu visko: nuo trumų pastos, iki prancūziško sviesto su jūros druska. Nors pagalvėlės bei ant kiekvieno stalo išdėliotos kriauklės priduoda jaukumo, tačiau atvira erdvė ir šaldytuvai išlaiko krautuvėlės stilių. Vertinu 3/5.

Aptarnavimas: Nors maisto teko kiek ilgėliau palaukti ir trumpam pasijusti užmirštiems, tačiau viso vakaro metu buvome maloniai aptarnauti – 4/5.

Maistas: Platus meniu pasirinkimas garantuoja įtikimą ne tik jūros gėrybių, tačiau ir įvairių kitų skonių mėgėjams. Prie visų mėsiškų, žuvies patiekalų yra ir atskiras meniu vaikams, tad tai tinkama vieta atkeliauti gardžiuotis maistu su mažaisiais. Iš ragautų patiekalų labiausiai patiko užkeptos midijos bei sultinga turtingo skonio lašiša bei bendras šio patiekalo skonis.  Porcijos vidutinės, restoranas vaišina stalo vandeniu su citrina. Verta paminėti ir palyginti kokybei žemas kainas, kurios taip pat nudžiugino. Visi patiekalai patiekiami išskirtinėse, daliai margintose lėkštėse. – 5/5.

Bendras įvertinimas: 4/5.