This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Restorano apžvalga: „El Mercado”

2018-03-12
Publish your own article

Ar žinojote, kad pačioje Vilniaus miesto širdyje galite teleportuotis į Ispaniją? Kur norėtumėte atsidurti, galbūt kalvotame Ispanijos regione Extremadura? Svaiginančioje La Rioja? Nuostabaus grožio Navara?

Ispanijos žmones, kultūrą ir šioje šalyje tvyrančią šiltą atmosferą aš labai myliu, tad sužinojusi apie naują vietą taip pat mylimame Vilniuje, nieko nelaukusi nuskubėjau pasižiūrėti. Restorane „El Mercado” galima atrasti skirtingų Ispanijos regionų virtuvę ar išragauti viską, be ko neatsiejama gastronominė Ispanija: tapas, paella, pan con tomate, gaspacho, sangría y otros.

Restoraną sudaro du aukštai – dvi skirtingos erdvės. Pirmajame aukšte vyrauja blausus apšvietimas, ispanams įprastas kone per visą erdvę besitęsiantis baras, prieskonių vėriniai ir trendy industrinio-steampunk interjero stiliaus aplinka: masyvūs palei lubas išvedžioti atviri vamzdžiai, šviestuvai ir kiti žalvario dekoro elementai bei medžio, geležies ir metalo deriniai, diktuojantys ir patį interjero koloritą. Galvoje šmėsteli prisiminimai iš naktinio Barselonos ir Madrido gyvenimo. Čia veikia gastrobaras, kuriame, kaip ir Ispanijoje, vakarais bei savaitgaliais galima keliauti tiesiai prie baro ir išsirinkti įvairių ispaniškųjų tapas (ispaniški užkandžiai), plačiau jų pakomentuoti negaliu, nes mano apsilankymo dieną jų jau nebebuvo, tačiau įvairių užkandžių galima rasti ir restorano meniu.

Kaip išduoda ir restorano pavadinimas „El Mercado” (turgus), čia pat veikia vyno ir gourmet produktų krautuvėlė. Sieninėse lentynėlėse išdėstyti tokie produktai, kaip ekologiškas „Cabellut“ alyvuogių aliejus (jį galima rasti ir ant kiekvieno staliuko), natūralūs figų, apelsinų, aviečių marmeladai, permezano sūrio sausainiukai, alyvuogių aliejuje konservuotos sardinės, o vyno mėgėjams įrengtas specialus kambariukas, kuriame laikomi įvairaus brandinimo bei charakterio ispaniški vynai – viskas autentiška, parvežta tiesiai iš saulėtojo krašto.

Antrajame aukšte vyrauja visiškai kitokia stilistika – čia viskas balta, lengva ir gaivu. Visame aukšte dominuoja Viduržemio jūros regiono interjeras kartu su mėlynai raštuotomis lėkštėmis indaujoje, varstomomis medinėmis langinėmis, laivais, švyturiais ir citruso medeliais ant palangės. Šis restoranas yra vienas nedaugelio Vilniuje su specialiai mažiesiems gurmanams pritaikyta erdve. Rodos, tai puiki vieta lengviems savaitgalio pusryčiams ar ilgiems šeimos pietums, pro langą pučiant gaiviam vasaros vėjeliui, ypač jei tektų laimė prisėsti prie paties lango.

Vakaro skonių potyrius pradedame kartu su užkandžiu Pimientos de padron (kepti pipiriukai) €6, Sopa de garbanzos y chorizo (Čorizo ir avinžirnių sriuba) €7 bei Arroz caldoso de pescados y mariscos (ispaniškas daugiaryžis su jūros gėrybėmis ir žuvimi) €35. Vakarienės metu gaivinsimės Café Bombon (kava su kondensuotu pienu) €3 ir Agua (vanduo) €3. Maloniai nustebino didelis ispaniškų vynų pasirinkimas, iš kurio prie pasirinkto maisto padavėja pasiūlė derinti balto pusiau sauso „Marieta” vyno taurę, €5.

Aštriai valgyti nemėgstu, tačiau patikėjusi padavėja surizikavau – ji žadėjo, kad pipiriukai nebus aštrūs, ir ji neklydo. Žalieji pipiriukai švelnaus, kiek kartoko skonio, apkepti kartu su stambia druska. Dviese susivalgė gan lengvai, bet kitą kartą rinkčiausi kitokį užkandį.

Čorizo ir avinžirnių sriuba kaip ir priklauso, aštraus skonio. Sriuboje labai ryškus pomidorų skonis bei kietoki avinžirniai, tačiau maloni kreminė tekstūra. Kitas galimas sriubos variantas – jūros gėrybių sriuba, kurią ketinu išmėginti sekantį kartą lankantis restorane.

Teko girdėti prastų atsiliepimų apie puikiai žinomą ir daugelio mėgstamą ispaniškąją paella, tad nusprendžiau išbandyti kiek kitokį, „drėgnesnį” paella variantą – Arroz caldoso de pescados y mariscos. Skirasi tuo, kad šis patiekalas yra drėgnesnis, jį sudaro nemažas kiekis padažo-sriubos.

Ryžiai išvirti tinkamai, al dente, jie papildyti smulkiai supjaustytomis apkeptomis morkomis, paprikomis ir svogūnais. Netrūko ir jūros gėrybių – patiekale gausu moliuskų, geldelių, didžiulių ir ne „guminių” krevečių, dažniausiai naudojama menkės arba jūrų velnio mėsa. Būtų buvę gerai gauti papildomą lėkštelę geldelėms ir kitoms gėrybių šiukšlėms, bet mes sėkmingai panaudojome likusią nuo pipiriukų.

Didžiausią įspūdį lankantis restorane man paliko iki detalių išdirbtas ispaniško stiliaus interjeras. Džiugu, kad saulėtojo krašto mylėtojai restorane veikiančioje vyno ir gourmet produktų krautuvėlėje gali ne tik vakarui nusikelti į pačią Ispaniją, tačiau ir draugams ar namiškiams nupirkti autentiškų ispaniškų gėrybių. Maistas patiko, tačiau, atsižvelgus į gan aukštas kainas, yra kur pasistengti su patiekalų skoniu ir išpildymu. Jei nesate labai išalkę – nepersistenkite. Paella arba daugiaryžis skirti dviems asmenims, o jei prieš tai skanavote užkandžių ar sriubos, didelė tikimybė, kad viso patiekalo neįveiksite. Tačiau šioje vietoje gelbsti personalas, kuris likusį maistą sandariai supakuoja išsinešimui.

Skaičiai: Kepti pipiriukai €6 + Čorizo ir avinžirnių sriuba €7 + Ispaniškas daugiaryžis su jūros gėrybėmis ir žuvimi €35 + Kava su kondensuotu pienu €3 + Vanduo €3 + „Marieta” vyno taurė €5 = €59.

Interjeras: Visiškai skirtingos dvi restorano erdvės leidžia pasirinkti – norite nukeliauti į lengvą, rafinuotą Ispanijos pakrantę (2 aukštas) ar pasinėrus į ispaniškos muzikos ritmus su draugais šurmuliuoti stilingame didmiesčio gastrobare. Restorano interjeras pasižymi geru skoniu, kultūros išmanymu bei atidumu detalėms. Ne visiems svečiams gali patikti antrajame aukšte įrengtas vaikų žaidimo kambarys, tačiau man tai nemaišė, tad vertinu 5/5.

Aptarnavimas: Svetingas ir patariantis personalas sukuria gerą įspūdį, nes jautiesi čia kaip svečiuose pas draugus su kuriais gali ne tik padiskutuoti apie skonį bei ingredientus, tačiau ir pajuokauti apie ant stalo keliaujančią didžiulę maisto porciją.

Man asmeniškai aptarnavimo lygis priminė kiek anksčiau aprašytą „Mason gastropub” – personalas labai draugiškas ir malonus, o tai lankomai vietai uždeda nemenką pliusą – 5/5.

Maistas: Visi patiekalai patiekiami estetiškai, gražiuose induose. Akį traukiančios kompozicijos ir maloni patiekalų konsistencija. Nepatiko stambi druska ant pipiriukų, kietoki avinžirniai ir stiprus, chorizo užgožiantis pomidorų skonis sriuboje. Porcijos didelės, tai, kas liko nesuvalgyta (daugiau nei pusė daugiaryžio) buvo supakuota išsinešimui. Vertinu 4/5.

Bendras įvertinimas: 4,6/5.

Agnė Lukoševičiūtė @Meniu.lt