INGREDIENTAI (2 porcijoms)
280 g. dešrelių;
70 g. špinatų (salotoms);
4 vnt. vyšninių pamidorų;
1 vnt. citrinos - įsispausti sulčių pagal skonį;
30 g. kokoso drožlių;
2 v.š. sojų ar tamari padažo;
1/2 a.š. rūkyta paprikos;
1 v.š. agavos ar klevų siurpo;
300 g. tofu;
100 g. šaldytų špinatų;
1/3 a.š. žiupsnio juodosios druskos (ši druska turi sieros, tad suteikia natūralų kiaušinio skonį);
1/2 a.š. pusė šaukšelio ciberžolės;
4 v.š. augalinio pieno ar vandens;
2 v.š. aliejaus kepimui;
1 a.š. mylimų prieskonių ar žolelių mišinio.
GAMINIMAS (50 MIN)
Pirmiausia - dešrelės. Naudojau "Sojalitos" dešreles, kadangi jų skonis toks.. - tobulinamas, tai aš ir patobolinau. Tiesiog marinavau jas aliejaus ir pačios pasigamintu prieskonių (iš himalajų druskos, saldžios ir rūkytos paprikos, svogūnų bei česnako miltelių, garstyčių miltelių bei džiovintų petražolių - šį mišinį gaminu keptoms bulvėms, bet tinka visur) mišinuke. Užtenka tik viską sumaišyti ir įtrinti dešreles, nebūtina jų ilgai laikyti, kad marinuotųsi. Tada kepu dešreles orkaitėje su grilio programa vis pavartant.
Kol kepa - gaminu salotas, kartais naudoju tiesiog paprastus žalumynus. Bet šiuo atveju sumaišiau plėšytus špinatų lapus, vyšninius pomidoriukas, smulkiai supjausčiau pusę avokado, užspaudžiau citrinos sulčių, labai nedaug druskos ir pipirų, bet svarbiausia barsčiau kokoso "šonine". Tą "šoninę" (nežinau kaip gražiai, vagniškai užvadint lietuviškai tad laukiu jūsų patarimų :) galima gaminti iš daug ko, iš grybų, morkų, baklažano, tofu, tempeh, bet galima ir iš kokosų. Marinatas ir gamybos procesas praktiškai toks pats, kokį pagrindą bepasirinktumėt. Žinoma, geriausia ją pasigaminti iš anksto ir turėti, ne tada, kai jau ateina tų pusryčių laiką.
Kokoso drožlių "šoninę" paruošite - pradžioje gerai sumaišyti visą marinačiuką, tada įmaišyti ir kokosą. Galima džiovinti iš karto, galima palikti marinuotis. Įkaitinkit orkaitę 150 laipsnių, paskleiskit kokosą plonu sluoksniu ir kepkit pamaišant kas penkias minutes apie 15-25 min. Kol pilnai išdžius ir taps traškūs, atsargiai - nes gali labai lengvai ir greitai sudegti. Viskas. Leiskit atvėsti, laikykit stiklainyje, laikosi ilgai. Galima gardint salotas ar kitus patiekalus.
Tofu paruošite - pirmiausia ant įkaitintos keptuvės pilu šiek tiek aliejaus ir dedu špinatus. Jei naudojate šaldytus - tai vis pamaišant, ant mažos ugnies šildykit tol, kol visai atsileis. Jei šviežius - kept reikės trumpiau, taip pat ant mažos ugnies, nuolat maišant, kol sukrenta lapai.
Tada į tą pačią keptuvę beriu sutrupintą tofu, druską, prieskonius, viską gerai išmaišau, šliūkšteliu augalinio pieno ar vandens, kad lengviau išsimaišytų ir nebūtų sausa. Kepu vis pamaišant labai trumpai, kelias minutes.
Dar vienas receptas - tą turėjau pasigaminus iš anksto, tik pašildžiau prieš pusryčius - daržovių ir lęšių troškinys su kokosų pienu. Čia vietoj pupelių pomidorų padaže, kurios, konservuotos ir pašildytos patiekiamos tuose tikruose angliškuose pusryčiuose. Tai va, čia tokio kaip recepto ir nebus, nes viską dariau iš akies, nes labai paprasta: išviriau lešius, įdėjau keletą šaukštų kokosų pieno, kario prieskonių, druskos ir pakepintų keptuvėj morkų griežinėlių.
Viskas, viską gražiai komponuojam, dedam ant stalo ir sočiai valgom už abiejų žandų.
Recepto autorius: http://1specialday.blogspot.lt