This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Tinklaraščio „Raudona virtuvė“ autorė Skirmantė Sirevičienė: „Iki šiol negaliu nuspėti, kuris įrašas sudomins sekėjus, o kuris – ne“

2022-02-07
Publish your own article

Ar žinote tą jausmą, kai nusprendžiate ką nors pasigaminti, susirandate receptą internete ir tenka nusivilti – ingredientų sąraše tiek daug visokių vingrybių, jog norint viską įsigyti, reikia vykti net ne į vieną parduotuvę? Jei ši patirtis jums pažįstama, apsilankykite mano pašnekovės Skirmantės Sirevičienės tinklaraštyje „Raudona virtuvė“. Moteris sako, jog jos keliami receptai – subalansuoti visai šeimai. O jiems reikalingi produktai – randami kone visų namų šaldytuvuose. Būtent apie skanius ir lengvus receptus, meilę maistui, eksperimentus virtuvėje, tinklaraštį bei vis augantį sekėjų skaičių kalbamės su Skirmante.

 

Vaikystėje buvo lepinama močiutės

Kaip jau užsiminiau straipsnio įžangoje, Skirmantės tinklaraštyje – gausu receptų skirtų šeimai. Moteris dalinasi tais patiekalais, kuriuos valgo drauge su savo vyru bei sūnumis. Vis dėlto, pokalbį su ja noriu pradėti nuo prisiminimų apie vaikystę ir kokį maistą ji valgydavo tuomet. „Beveik visas atostogas praleisdavau pas močiutę. Tai maisto racionas labai skirdavosi nuo mano namų, kuriuose gyvenau su mama ir tėčiu“ – prisimena Skirmantė. „Mano mama labai mėgo eksperimentuoti. Buvo visai nenuostabu, pavyzdžiui, kotletai su įmaltais grikiais ar daržovėmis – paslėptomis cukinijomis, moliūgais. Mama visada norėjo pagaminti įdomiau, skaniau, sveikiau. O pas močiutę dažniausiai buvau lepinama – galėjau valgyti tą, ko pati labai norėdavau, kad ir nesveiko. Pavyzdžiui, batono riekė su margarinu, cukrumi ir dar kakava. Močiutė kepdavo labai skanius obuolių pyragus, meduolį su uogiene, blynus su braškėmis tiesiai iš daržo“ – nostalgiškai pasakoja mano pašnekovė. Ji prisimena, jog močiutė gamindavo ūkiškai, didelėmis porcijomis. Netgi pati raugindavo duoną ir kepdavo ją pečiuje. 

Skirmantei yra tekę skanauti ir prosenelės maisto. Bene labiausiai įstrigo vienas patiekalas: „Kai buvau visai maža, teko ragauti ir prosenelės, kurią vadinome baba, patiekalo – duonynės. Tai sriuba, kuomet užmerkiama duona su vandeniu ir cukrumi, per naktį palaikoma, o ryte valgoma“ – pasakoja maisto tinklaraštininkė. Paklausta ar yra paveldėjusi kokių nors šeimos receptų, kuriuos gamina iki šiol, Skirmantė papasakoja turinti savo močiutės receptų sąsiuvinį. Iš visų ten esančių receptų ji išsirinko kelis, kuriuos gamina iki šiol: „Kepu jos meduolinį pyragą su uogiene. Taip pat blynus-vaflius, kuriuos reikia kepti su specialia keptuve ir vėliau susukti. Šiuo receptu dalinuosi ir savo tinklaraštyje Raudonavirtuve.lt“.

 

Gamina tik būdama geros nuotaikos

Prakalbus apie šiandieninius mitybos įpročius, Skirmantė juokiasi, jog nors savo tinklaraštyje dalinasi įvairiais receptais šeimai, jos pačios vaikai, jei tik galėtų, valgytų tik bulvytes, makaronus ir blynus. Visgi, moteris stengiasi, jog šeimos narių mityba būtų įvairesnė, todėl nebijo eksperimentuoti virtuvėje ir išbandyti naujų skonių. „Įprastai aš gaminu tris kartus per dieną. O savaitgaliais pasitaiko, kad gaminu ir tris skirtingus patiekalus pietums ar tris skirtingas to paties patiekalo versijas“ – pasakoja Skirmantė, papildydama, jog tokiu būdu palepina savo šeimyną. „Pavyzdžiui, jeigu gaminu kotletus, sau juos pasidarau su grybų padažu. Vaikams – su bulvytėmis fri. O vyrui, kadangi nemėgsta grybų, su daržovėmis“. Visgi, moteris prisipažįsta negalinti gaminti, jei yra blogos nuotaikos: „Jeigu esu pavargusi ar blogai jaučiuosi, tai žinau, kad jei gaminsiu, skaniai nesigaus. Įprastai gaminu valgyti visiškai iš nuojautos, iš skonio. Kaip rašau savo puslapyje: iš akies ir iš širdies.  Tad jeigu nėra nuotaikos, jau geriau vaikams išverdu koldūnų ar pagaminu ką nors itin paprasto“.

 

Nors didžioji dalis atsiliepimų – teigiami, kartais sulaukia ir nemalonių žinučių

Skirmantė visada jautė meilę maistui, maisto gamybai. O ir pagyrų iš draugų sulaukdavo nemažai. Dėl to, augindama antrąjį vaikelį, nusprendė sukurti maisto tinklaraštį. Pasakoja, jog iš pradžių svarstė, kokia turėtų būti jos žinutė: ar derėtų labiau koncentruotis į sveikuoliškus receptus, ar į virtuvės šefo lygio patiekalus, madingą maistą, ar netgi į restoranų apžvalgas. Galiausiai apsistojo prie jai artimiausios temos – maisto visai šeimai. Moteris pasakoja, jog baimės kelti savo receptus į socialinius tinklus nejautusi. Galbūt todėl, kad yra socialus, bendraujantis žmogus. Tiesa, pripažįsta, jog pirmieji kartai, kai instagrame ėmė filmuoti save ir rodyti ne tik patiekalų receptus, tačiau ir savo gyvenimo akimirkas, buvo kiek nejaukūs: „Net ir dabar, prieš paspausdama įkėlimo mygtuką, pagalvoju ar tai nėra per daug asmeniška. Ar nepažeisiu savo vaikų privatumo“ – atvirauja Skirmantė. Visgi, ji teigia suprantanti, kad nors jos pagrindinė žinutė yra apie maistą, žmonėms įdomūs ir asmeninio gyvenimo užkulisiai.

Nors didžioji dalis sekėjų rašo teigiamas žinutes, dažnai teiraujasi apie maisto gamybą arba giria Skirmantės receptus, vis dėlto, moteris pripažįsta, jog kelis kartus yra sulaukusi ir nemalonių žinučių: „Jeigu būna kritika, iš kurios galima pasimokyti, padaryti geriau – aš ją priimu. Juk nesu nei profesionali šefė, nei baigusi su maistu susijusių mokslų. Skaitytojai tikrai pateikia labai neblogų pastebėjimų, pasiūlymų. Iš jų patarimų pasimokau. Bet jeigu žmogus tiesiog nori išlieti savo blogas emocijas, tai irgi gerai. Jeigu tik jam nuo to geriau <...>. Ir pradžių, sulaukusi neigiamų atsiliepimų, aplankydavo jausmas: „nu ir gerai, daugiau nieko nebeskelbsiu“. Bet paskui supratau, kad čia tų žmonių problema – jam nepatinka. O ne mano problema“.

 

Domisi socialinių tinklų marketingu

Skirmantė savo tinklaraštį sukūrė prieš ketverius metus. Pasakoja, jog tuo metu vadintis maisto blogere dar nedrįso, tačiau šiuo metu šio epiteto nesibaido. Ir ko gi čia baidytis, kai skaičiai  kalba patys už save – šiuo metu „Raudonos virtuvės“ instagram ir facebook profilius seka po 17 tūkst. sekėjų. Paklausta ar šis skaičius didėjo organiškai, ar visgi pasitarnavo marketingo triukai, Skirmantė juokiasi: „Mokamos reklamos niekada nesipirkau, kažkokių specialių programėlių, augintis sekėjų skaičiui, irgi nenaudojau.  Viskas tiesiog po truputį augo ir augo <...>. Ne paslaptis, kad domėjausi, kaip veikia socialinių tinklų algoritmai: kaip viskas sudėliota, nuo ko viskas priklauso. Nes tiesiog įdėti nuotrauką ir užrašyti receptą – neužtenka. Ir iki pat šiol aš kartais ruošiu receptą, ir tikiuosi, kad bus susidomėjimas, tačiau paaiškėja, kad skaitytojai susižavi visai netikėtai kitu receptu. Iki šiol negaliu nuspėti, kuris įrašas sudomins, o kuris ne. Todėl tiesiog dalinuosi savo gaminamu maistu nebepergyvendama dėl algoritmų, statistikos“. Skirmantė pripažįsta, jog socialinių tinklų marketingas – tema, kuri ją išties domina: „Vienu metu netgi dirbau šioje srityje. Manau, jog socialinių tinklų marketingas nėra laikinas dalykas. Šios marketingo formos negalime ignoruoti: tai aktualu dabar ir bus dar aktualiau ateityje“.

 

Recepto prieskonių eilutė dažnai būna per daug nuvertinta

Prakalbus apie marketingą, natūraliai kyla klausimas ir apie „Raudona virtuvė“ prekės ženklo vystymą. Ypač dėl to, jog žinau, kad mano pašnekovė ne tik turi savo tinklaraštį, tačiau ir šventiniu periodu buvo išleidusi savo prieskonių liniją. Skirmantė tikina, jog nors tai buvo limituota linija, ateityje prieskonių jos elektroninėje parduotuvėje atsiras ir vėl: „Būtent prieskoniais mes galime paryškinti patiekalo skonį, arba atvirkščiai – pakeisti į visiškai priešingą. O parinkus netinkamus prieskonius, patiekalą galime sugadinti. Dažnai prieskonių eilutė recepte būna per daug nuvertina, nereikšminga, nors tai – labai svarbu“ – teigia Skirmantė. Moteris pasakoja, jog būtent dėl šių priežasčių ji jau kurį laiką svajojusi apie prieskonių liniją. O pavykus atrasti tiekėjus, ši jos idėja buvo įgyvendinta: „Kol kas tai sezoninė prekė. Tačiau ateityje ji tikrai bus“. Skirmantė teigia pasvarstanti kaip dar galėtų praplėsti „Raudona virtuvė“ prekės ženklą. Vis dėlto, kol kas savo idėjų dar nėra linkusi anonsuoti.

Skirmantės receptus, kurie subalansuoti šeimai, galima atrasti tinklapyje www.raudonavirtuve.lt . O taip pat ir socialiniuose tinkluose Facebook ir Instagram.

 

Autorė: Rut Javič