This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Prieskonių ABC: kas labiausiai tinka mėsos patiekalams?

2023-01-31
Publish your own article

Žmonės, kurie mėgsta suktis virtuvėje, žino – kokybiškas prieskonių parinkimas gaminamą patiekalą gali pakylėti į visai kitą lygį. Vieniems šis „menas“ pavyksta instinktyviai: saujelė juodųjų pipirų, lauro lapas, žiupsnelis baziliko, šiek tiek aitriosios paprikos ir gaunasi... Tikras šedevras! Vis dėlto, daugelis vidinio pajautimo neturi. Dėl šios priežasties nusprendėme sukurti paruoštuką: kokie gi prieskoniai puikiai tinka skirtingiems mėsos patiekalams. Tikimės, jog šis prieskonių ABC jums pravers gaminant vištienos, kiaulienos, jautienos ar kitos mėsos patiekalus.

 

Vištiena: itin platus prieskonių asortimentas

Vištiena – mažiausiai reikli mėsa. Jos skonis itin švelnus, todėl tinka su įvairiomis prieskonių bei padažų kombinacijomis: nuo švelnių, iki pikantiškų, saldžiarūgščių ar netgi labai aštrių patiekalų. Visgi, kelis prieskonius, kuriais gardindami vištieną tikrai neprašausite, galime rekomenduoti.

Pirmiausia, tai įvairios žolelės: bazilikas, raudonėlis, čiobrelis, petražolės, rozmarinas. Visos jos vištienai suteiks švelnų skonį, kuris mintimis nuneš į Viduržemio regioną.

Mėgstate Azijos virtuvę? Jei taip, neprašausite vištieną derindami su išraiškingo skonio kalendra, saldžiąja paprika, ciberžole, čili prieskoniais.

Na, ir, žinoma, klasika: vištiena labai gardi, kai yra marinuojama su druska ir lauro lapais. Taip pat itin tinka česnakas arba česnako milteliai. Taigi, nebijokite eksperimentuoti: švelnus vištienos skonis tikrai puikiai dera su skirtingomis prieskonių kombinacijomis.

 

Jautiena: intensyvių skonių prieskoniai

Priešingai nei vištiena, jautiena – intensyvesnio skonio mėsa. Dėl šios priežasties ir prieskoniai, kuriais ji gardinama, turi būti parinkti atidžiau. Tačiau atidžiau, nereiškia, jog sudėtingai, mat prie jautienos itin tinka kone kiekvienoje virtuvėje randami prieskoniai: malti juodieji pipirai, česnako bei svogūno milteliai. Taip pat jautiena itin gardi paskaninta kajeno paprikomis. Jų sodrus, aštrokas skonis papildo mėsą, tačiau neužgožia jos.

Nepabijokite jautienos gardinti ir žolelėmis. Pavyzdžiui, šalavijas suteiks mėsai švelnumo, O bazilikas, čiobrelis – gaivumo. Raudonėlis – dar vienas puikus prieskonis, kuris jautienai suteiks Viduržemio jūros regiono skonį. Tiesa, jį dėkite gaminimo pabaigoje, tokiu būdu aromatas išliks intensyviausias.

 

Kiauliena: nuo saldumo poskonio iki pikantiškų aromatų

Kiauliena – mėsa, kuri turi kiek saldesnį skonį nei mūsų ką tik aptarta jautiena. Dėl šios priežasties su ja itin dera kadagio uogos. Taip pat – obuolių ir cinamono derinys. Išbandykite, tikrai nenusivilsite.

Taip pat kiaulieną itin skanu pagardinti pikantiško skonio prieskoniais, pavyzdžiui, kmynais, česnakais, taip pat imbieru. Iš žolelių itin tinka šalavijas, bazilikas, rozmarinai, lauro lapai.

 

Kalakutiena: ugniniai prieskoniai

Kalakutiena pasižymi kiek intensyvesniu skoniu nei vištiena. Todėl renkantis prieskonius rekomenduojame atkreipti dėmesį į sodresnius, turinčius išraiškingesnį skonį. Pavyzdžiui, aitriosios paprikos milteliai, kuminas, ciberžolė.

Vis dėlto, nesuklysite, jei šią mėsą gardinsite ir žolelėmis: rozmarinu, čiobreliu, šalaviju, petražolėmis, raudonėliu. Juodieji pipirai, česnako ar svogūno milteliai – klasika, kuri dera beveik su viskuo. Tad ne išimtis ir kalakutiena. Na, o jeigu norite netikėtų skonių, išbandykite kalakutienos ir klevų sirupo, rudojo cukraus derinius.

 

Aviena: svarbiausia – marinavimo laikas

Nemaža dalis žmonių vis dar įsitikinę, jog aviena turi savotišką, atstumiantį skonį. Vis dėlto, reikia pabrėžti – tinkamai paruošta mėsa jokio keisto skonio neturi. Netgi atvirkščiai, ji itin švelni ir gardi. Žinoma, svarbiausia žinoti kelias taisykles: kiek laiko marinuoti, su kokiais prieskoniais derinti.

Marinavimo laikas priklauso nuo mėsos gabalėlio dydžio bei nuo to, kuri tai gyvulio dalis. Tačiau apibendrinant galima pasakyti, jog mentę ar kumpį marinuoti reikia gana ilgai – bent jau dvi dienas. Klausiate, kokie gi prieskoniai tinka? Ogi patys įvairiausi. Niekada neprašausite avieną gardindami mėtomis, kurios sutrintos su garstyčiomis ir medumi. Taip pat avienos skonį itin pabrėžia, rozmarinai, kmynai, kadagio uogos, mairūnai, peletrūnai, kuminas.

Atminkite, jog marinuodami avieną tik su žolelėmis, nedėkite druskos – ji tik ištrauks mėsos sultis. O geriausia ruošti marinatą su šiek tiek skysčio: aliejaus, vyno ar sojos acto, vandens.

 

Žvėriena: prieskoniai, kurie neužgožia mėsos skonio

Reikia pripažinti, jog žvėriena – tikrai ne pats dažniausiais patiekalas ant lietuvių stalo. Dėl šios priežasties šeimininkai/-ės gavę stirnienos, briedienos, šernienos ar kitos mėsos kumpelį gali kiek išsigąsti – o kaip gi jį paruošti?

Svarbiausia taisyklė – prieskoniai neturi užgožti natūralaus mėsos skonio. Puikiai tiks kadagių uogos, čiobreliai, kmynai. O taip pat petražolės, bazilikai, krapai, lauro lapai. Gaminant žvėrieną reikėtų nepamiršti ir prieskoninių daržovių, tokių kaip salierai, svogūnai, morkos. Jos mėsą pagardins, tačiau neužgoš jos skonio.