This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Pokalbis su nuomonės formuotoja Gabriele Urbonaite: „Mano misija – griauti visus mitus ir mokyti žmones teisingo kelio sveikos gyvensenos link“

2022-06-09
Publish your own article

Domitės sveika mityba? Jaučiate, jog kartais pritrūksta receptų idėjų? Jei taip, siūlau apsilankyti mano pašnekovės Gabrielės Urbonaitės instagram profilyje (@missgabyte). Sertifikuota mitybos specialistė dalinasi įvairiais receptais bei savo įžvalgomis apie sveiką gyvenseną. Pasak jos, tikrai įmanoma valgyti tiek skaniai, tiek sveikai. O norint patobulinti kūno formas ar pagerinti savijauta tikrai nebūtina (o ir nepatartina) laikytis alinančių dietų. Šiame interviu su Gabriele kalbamės tiek apie jos pačios santykį su maistu, tiek apie sveiką gyvenseną bei nuomonės formuotojos kelią. Kviečiu skaityti ir kiek labiau pažinti mano pašnekovę.

 

Gabriele, kadangi ką tik grįžote iš atostogų, papasakokite – ką išskirtinio, įsimintino teko paragauti Ispanijoje bei Sardinijos saloje? 

Ispanijoje pirmą kartą ragavau paeliją su jūros gėrybėmis. Tai buvo bene gardžiausias patiekalas, kokį esu valgiusi. Restoraną rinkomės pagal rekomendacijas: įvedę į Google restorano pavadinimą, radome virš 10 tūkstančių atsiliepimų! Restoranas vadinasi „Salamanca“ – privalu aplankyti viešint Barselonoje!

Sardinijoje ragavau ir lauktuvių parvežiau rūkyto rikotos sūrio. Nors skanumynų ten buvo apstu (itališki gelato, neapolietiškos ir itališkos picos, įvairūs sūriai bei mėsytės, pvz. prosciutto), bet tokio dalyko, kaip rūkytas rikotos sūris, nėra nei pas mus, nei kur kitur Italijoje. Be galo skanu!

 

Teko skaityti, jog nebuvote patenkinta savo svoriu, dėl šios priežasties, nusprendėte ieškoti atsakymų – ką darote neteisingai. Dabar, žvelgiant retrospektyviai, kokios buvo didžiausios jūsų mitybos klaidos?

Standartiškai, bandžiau badauti arba laikydavausi dietų, tokių kaip grikių dieta, kefyro dieta ir panašiai. Šie pasirinkimai mane privedė prie rimtų ligų, o suprasti, kad sveika mityba nėra tik virta vištiena su grikiais, užtruko daug metų. Dabar bandau griauti šiuos mitus bei pakeistų žmonių požiūrį kur kas greičiau.

 

Esate sertifikuota mitybos specialistė. Kodėl nusprendėte gilinti žinias būtent šioje srityje?

Prieš daug metų ir pati klaidžiojau sveikos mitybos kelyje, apipintame dietų ir kitų mitų. Kai vis nesisekė pakeisti savo kūno formų, nusprendžiau kreiptis į mitybos specialistę, kuri man sudarė mitybos planą. Pagal jį maitinausi lygiai 1,5 dienos ir nusispjoviau: niekaip negalėjau patikėti, kad man reikės gyventi su tokiu neskaniu maistu. Ėmiau pati eksperimentuoti virtuvėje, domėtis, įsitraukiau į šią veiklą 110%.  Tada ir nusprendžiau mokytis šio amato rimtai. Savo žinias nuolat gilinu, nepraleidžiu nei vienų kursų, seminarų bei perskaitau visas, su sveika gyvensena susijusias, knygas.

Dabar mano misija yra griauti visus mitus ir mokyti žmones teisingo kelio sveikos gyvensenos link, kai nereikia savęs skriausti bei kankinti su virta vištiena, o, tuo labiau, su badavimu.

 

„Už gyvenimą be dietų ir teisingus sprendimus lėkštėje“ – rašote savo instagrame. Tad papasakokite: kokie sprendimai lėkštėje yra teisingi?

Teisingas sprendimas lėkštėje yra maistas, kuris skanus jums. Lėkštėje turėtų būti baltymai, angliavandeniai ir riebalai, kad žmogus gautų visas naudingas maisto medžiagas, užtikrintų sotumą ir gerą savijautą. Žinoma, reikėtų apriboti greituosius angliavandenius, perdirbtą maistą, cukraus pilnus pusfabrikačius ir pan. Nes jie naudos neatneša. Tai tik penkių minučių malonumas, laikinas sotumas ir alkis, užklumpantis po mažiau nei valandos.

 

Ar svarbu skaityti produktų etiketes? Jei taip, į ką reikia atkreipti didžiausią dėmesį?

Taip, svarbu. Pirmu numeriu –  į cukraus kiekį gaminyje. Jei, pavyzdžiui, jogurte yra daugiau, nei 5 gramai cukraus 100-ame gramų, toks produktas turėtų keliauti atgal į lentyną, o ne į pirkinių krepšelį. Taip pat reikėtų rinktis produktus be palmių aliejaus ir visų E, o trumpiau tariant, kuo trumpesnė produkto sudėtis, tuo geriau.

 

Susidariau įspūdį, kad gaminti maistą – jums patinka. Ar taip buvo visada? Ar, vis dėlto, tai tapo būtinybe, kai nusprendėte sveikai maitintis?

Maistą gaminu savarankiškai nuo 5 metų. Tai buvo baziniai, mamos išmokyti, dalykai: blyneliai, omletai, kiaušinienė. Pirmoje ar antroje klasėje jau mokėjau pasikepti mamos užmarinuotą vištieną, o ketvirtoje klasėje, tiksliai pamenu, kaip pagal Jamie Oliver knygoje rastą receptą, kepiau citrinų pyragą klasiokams. Tad gaminti man patiko visą gyvenimą, o virtuvė – mėgstamiausia vieta namuose.

 

O ką jums reiškia sportas? Kaip jis atėjo į jūsų gyvenimą?

Sportas yra neatsiejama mano gyvenimo dalis. Sportuoti pradėjau tada, kai prasidėjo sveikos mitybos etapas, t. y. prieš kiek daugiau nei 3 metus. Sportas ir mityba neprivalo eiti kartu. Ne paslaptis, kad mityba – svarbiausias dalykas, o kartu su sportu rezultatai pasiekiami greičiau, kūnas tvirtėja, dailėja.

 

Su savo sekėjais dalinatės įvairiausiais receptais. Kaip nusprendžiate, kokį receptą verta įkelti: ar planuojate iš anksto, ar keliate spontaniškai?

Tiesą pasakius, priklauso nuo nuotaikos (šypteli). Kartais receptus reikia suplanuoti, tai priklauso nuo integracijos tipo, jei dirbame kartu su prekiniu ženklu. Dažnu atveju, receptus keliu spontaniškai, jei patiekalo nuotrauka man patinka, o pats receptas pavyko nepriekaištingai, negaliu susiturėti ir privalau jį publikuoti tą pačią dieną! O kartais, jei žinau, kad išvyksiu atostogauti, pasiruošiu receptų į priekį, tam, kad nepalikčiau savo auditorijos likimo valiai. Tuo ir žavi šis instagraminis gyvenimas – jame niekada nebūna monotonijos!

 

Galbūt pastebite tendenciją: kokie receptai susilaukia daugiausiai žmonių reakcijų?

Tikrai esu bandžiusi analizuoti, bet pasirinkimai būna labai įvairūs. Tačiau manau, jog į pirmą vietą galėčiau įdėti desertų kategoriją. Sveiki desertai nuolat sulaukia didžiulio susidomėjimo!

 

Šiuo metu jus seka beveik 20 tūkst. žmonių. Kaip manote, kuo jūs juos patraukėte?

Turbūt dabar pati galėčiau pakelti savo ego pasakydama, kad savo auditoriją sužavėjau nuoširdumu ir paprastumu. Tą man sako tiek dažnas sekėjas, tiek klientai. O ir tikrai, stengiuosi išlikti žmogumi, tad manęs visiškai nepaveikė sekėjų skaičius ar augantis žinomumas. Aš tiesiog darau tai, ką myliu: eksperimentuoju virtuvėje, dalinuosi savo žiniomis apie sveiką gyvenseną, sportuoju ir kartas nuo karto parodau asmeninį gyvenimą: kaip keliauju, leidžiu savo laisvalaikį bei pramogauju. Sekėjų skaičius kyla labai organiškai, neretai sulaukiu žinučių, kad mano profilį pasekti rekomendavo draugai, draugų draugai, kolegos darbe ir panašiai. Tai labai maloniai užmotyvuoja stengtis toliau.

 

Ar influencinimas užima daug jūsų laiko? Ką jums asmeniškai tai duoda?

Tai užima labai daug laiko. Kartais šiek tiek pikta, kai išgirsti replikas, jog: „Tie instagrameriai tai nieko nedaro, tik kelia nuotraukas į socialinę erdvę kaip valgo ar atostogauja“. Aš pati instagrame stengiuosi rodyti tikrą gyvenimą: iškilusius sunkumus, realias situacijas. Daugiausiai savo paskyroje dalinuosi informacija apie sveiką mitybą, receptus, įvairias naudas. Visą tai stengiuosi pateikti ne tik kokybiškai, suprantamai, tačiau ir estetiškai. Neretai viena storių serija užima ir dvi valandas, o ilgiausias kūrybinis darbas truko tiek, kiek normali darbo diena – 8 valandas.

Atsakyti į klausimą, kokia man iš to nauda – gan paprasta. Aš jaučiu absoliutų pasitenkinimą, kai žmonės įsisavina ir naudoja mano pateiktą informaciją bei patarimus. Mano auditorija yra labai aktyvi, tad smagu sulaukti grįžtamojo ryšio. Tokiu būdu atsiranda ir nauji klientai, kurie nori dirbti kartu su manimi.

 

Pabaigai: papasakokite, koks patiekalas, šiuo metu, yra dažnas svečias jūsų lėkštėje? Kuo jis jums patinka?

Šiuo metu dažniausiai valgau shakshuką, kurią pirmąkart paragavau visai neseniai, viešėdama Izraelyje. Taip pat dažnai gaminuosi varškėčius su kreminiu pievagrybių padažu, kurių receptą netikėtai sugalvojau praėjusiais metais. Abu patiekalai labai turtingi savo skoniais ir lengvai paruošiami!

 

Ačiū už pokalbį

 

Autorė: Rut Javič