This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Skandinavijos virtuvė – ką verta paragauti?

2023-01-26
Publish your own article

Skandinavijos šalys žavi savo pasakiško grožio gamtos kampeliais, tvarkingais miestais, ramybe, estetikos ir stiliaus pajautimu. Tačiau reikia pripažinti, jog gastronomija – nėra ta sritis, kuri pasaulyje garsina šį regioną. Ir vis dėlto, tai nereiškia, jog viešint Skandinavijos šalyse neverta paragauti tradicinių patiekalų. Netgi atvirkščiai, kai kurie iš jų – tikrai verti jūsų dėmesio. Dėl šios priežasties atrinkome kelis Skandinavijos šalių virtuvės patiekalus, kuriuos, mūsų nuomone, verta paragauti viešint šiose valstybėse.  

 

Švediški mėsos kukuliai (Köttbullar)

Švediškus mėsos kukulius su bruknių pažadu išgarsino ne kas kitas, o „Ikea“ prekybos tinklas, kai žmonėms, perkantiems baldus, pasiūlė trumpam stabtelti ir paragauti švediškų patiekalų. Po truputį juos pamėgo visas pasaulis.

Kaip gi šie kukuliai gaminami? Pagrindinis ingredientas – malta kiauliena arba jautiena. Mėsa maišoma su kiaušiniais, piene pamirkyta duona, svogūnais, prieskoniais. Prabangesniuose restoranuose dar įpilama šiek tiek grietinėlės. Formuojami nedideli kukuliukai, kurie kepami ir pateikiami kartu su bulvių koše ir bruknių padažu. Išties gardus, namus primenantis patiekalas, kurio, viešint Švedijoje galima paragauti kone visuose restoranuose.  Beje, panašių kukulių galima paskanauti ir kitose Skandinavijos valstybėse.

 

Marinuota lašiša (Gravlax)

Žuvis – štai be ko neapsieina Skandinavijos virtuvė. Tad jei viešėsite šio regiono šalyse, atsivalgykite jūrinio maisto. Ypatingai siūlome išbandyti gravlax – tai marinuota lašiša, kuri populiari visose Skandinavijos valstybėse, ypač – Švedijoje.

Reikėtų atkreipti dėmesį, jog skandinavų virtuvėje yra didelis skirtumas: lašiša sūdyta ar marinuota. Sūdyta lašiša įprastai gardinama druska ir šiek tiek cukraus. Daugiau jokių papildomų prieskonių. Tuo tarpu gravlax marinuojamas su druska ir cukrumi (lygiomis dalimis), baltaisiais pipirais, krapais, kartais ir kitais prieskoniais. Įprastai ši lašiša naudojama kaip sumuštinių pagardas, kartais valgoma su virtomis bulvėmis ar bulvių koše. Skaninama medaus ir garstyčių padažu, kuris marinuotai lašišai suteikia papildomo skonio. Tad jei viešėsite Skandinavijos šalyse ir esate lašišos gerbėjas – rekomenduojame paragauti. O gal net parsivežti namo.

 

Daniški sumuštiniai (Smørrebrød)

Jeigu viešėsite Danijoje, nepraleiskite progos paragauti smørrebrød – daniškų sumuštinukų. Tiesa, reikia pripažinti, jog panašus patiekalas dažnai puikuojasi ir ant lietuvaičių stalo. Ruginė duonelė, sviestas ir įvairūs pagardai: mėsytė, žuvis, daržovės ir pan. Visgi, Danijoje šie sumuštiniai – tikrai panacėja. Vietinių valgomi tiek pusryčiams, tiek pietums ar vakarienei.

Įdomu tai, jog sumuštinių Danijoje paragauti galima kone visur: nuo gatvės maisto užeigėlių, iki prabangių restoranų ar specializuotų, būtent tokius sumuštinius pardavinėjančių, kavinukių. Ant kokybiškos ruginės duonelės, pateptos sviestu, dedami įvairiausi ingredientai: kumpelis, lašiša, užtepėlės, krevetės, daržovės, daigai, sėklos, sūris. Tiesa, klasikiniu laikomas variantas su silke. 

 

Tradicinis norvegiškas valgis – avies galva (Smalahove)

Taip, perskaitėte teisingai, avies galva – tradicinis norvegiškas patiekalas, populiariausias žiemos švenčių laikotarpiu. Visgi, kai kuriuose restoranuose jo galima paragauti visus metus – patikėkite, turistai jį itin mėgsta.

Nors iš pirmo žvilgsnio šis patiekalas gali pasirodyti kiek nejaukus, iš tiesų tai tikrų tikriausias delikatesas kilęs iš vakarų Norvegijos. Avies galvos paruošimo procesas labai ilgas. Nuo smegenų pašalinimo, iki sūdymo, džiovinimo ir rūkymo. O prieš valgant smalahove dar tris valandas mirkoma vandenyje, o paskui dar tiek pat laiko verdama. Įprastai pateikiama su bulvių arba ropių košėmis. Jeigu esate tikras gurmanas ir mėgstate išbandyti naujus skonius, viešėdami Norvegijoje būtinai paragaukite.

 

Švediškos cinamoninės bandelės (Kanelbullar)

Kas gi nemėgsta gardžių ir kvepiančių cinamoninių bandelių? Reikia pripažinti, jog skandinavai jas tikrai dievina! Dažnai netgi pešasi – kuri gi šalis yra cinamoninių bandelių tėvynė. Vieni cinamonines bandeles priskiria Danijos kulinariniam paveldui, kiti – Norvegijos ar Suomijos. Visgi, negalime nepastebėti, jog švedams šis kepinys – gyvenimo būdas. Jie ne tik švenčia nacionalinę cinamoninių bandelių dieną (spalio 4 d.), tačiau ir turi fiką – tradicinę kavos pertraukėlę, kurios metu ilsisi nuo darbų ir mėgaujasi kava ir kepiniais (dažniausiai – cinamoninėmis bandelėmis).

Dailaus mazgo formos, apibarstytos perliniu cukrumi, kvepiančios cinamonu ir kardamonu – tokios yra švediškos cinamoninės bandelės. Skonis – nepaprastas. Tad viešėdami Švedijoje pasimėgaukite fika: pertraukėle su kavos puodeliu ir burnoje tirpstančia bandele.


 

Islandiškas dešrainis (Pylsur)

Su kuo jums asocijuojasi Islandija? Tikriausiai, pirmiausia į galvą šauna geizeriai, ugnikalniai, juodojo smėlio paplūdimiai... Nenuginčijama, turistai čia keliauja dėl unikalios gamtos, o ne dėl miestų ar gastronominės kultūros. Vis dėlto, valgyti reikia visose kelionėse. Tad jei viešėsite Islandijoje, paragaukite tradicinio islandiško dešrainio, vietinių vadinamo pylsur vardu.

Šis dešrainis – itin mėgstamas tiek vietinių, tiek turistų. Galima pasirinkti, su kokia dešrele jis bus pagamintas: jautienos, kiaulienos arba avienos (pastarasis pasirinkimas – bene populiariausias). Jei pirksite šį dešrainį, patariame išmokti frazę: „eina með öllu“ (liet. su viskuo). Ją ištarę įsigysite dešrainį su keptais svogūnėliais, žaliais svogūnais, garstyčiomis ir remulado padažu.

 

Žuvienė (Fiskesuppe)

Šiame straipsnyje jau užsiminėme, jog viešint Skandinavijos šalyse būtų nuodėmė nepasimėgauti žuvies patiekalais. Vienas iš jų – žuvienė. Fiskesuppe – tai Norvegijoje itin populiari žuvies sriuba, tačiau panašių, iš vidaus šildančių sriubų galima paragauti ir kitose regiono valstybėse.

Sodraus skonio žuvies sultinys, grietinėlė, pienas, sviestas, įvairios daržovės, žuvies gabalėliai, jūros gėrybės, žolelės, šiek tiek citrinos sulčių – Norvegiška žuvienė pasižymi sodriu skoniu bei savo sotumu. Nesuklysite ją užsisakydami kaip pagrindinį patiekalą – tikrai neliksite alkanas.