This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Singapūro virtuvė – skirtingų kultūrų katilas lėkštėje

2022-09-26
Publish your own article

Spindintys dangoraižiai, įspūdingi parkai, futuristinė atmosfera, preciziška tvarka, itin griežtos taisyklės ir kultūrinė įvairovė – taip galima apibūdinti Singapūrą. Pietryčių Azijoje esantis miestas-valstybė iš pirmo įspūdžio gali pasirodyti be galo šiuolaikiškas ir vakarietiškas. Vis dėlto, ne be reikalo jis dažnai vadinamas vartais tarp Vakarų ir Rytų. Šiame mieste Azijos kultūros bei senųjų papročių ir tradicijų ne ką mažiau nei šiuolaikiškų atributų. Šį kartą norime jums papasakoti apie Singapūro virtuvę, kurioje vyrauja pietryčių Azijos skoniai. Tačiau tuo pačiu juos paįvairina ir gastronominė įtaka iš vakarų. Kviečiame skaityti ir sužinoti apie Singapūro nacionalinius valgius kiek daugiau.

 

Čili krabas – Singapūro virtuvės pasididžiavimas

Sakoma, jog Singapūro virtuvė – viena iš sveikiausių pasaulyje. Riebių ar skrandį užkemšančių patiekalų vietiniai gyventojai beveik nevartoja, o raciono pagrindą sudaro daržovės, jūros gėrybės, ryžiai.

Vienas iš nacionalinių patiekalų, kuriuo Singapūro gyventojai be galo didžiuojasi – čili krabas. Sakoma, jog kiekvienas šalies svečias privalo bent kartą paragauti šio delikateso. Tiesa, Malaizijos gyventojai tvirtina, jog čili krabo receptūra  – jų nuosavybė. 2009-aisiais metais Malaizijos turizmo ministras šia tema netgi pasisakė viešai, teigdamas, jog patiekalas – jų, o kitos šalys tik pavogė receptą. Singapūro gyventojai nenusileidžia: čili krabas – jų nacionalinis valgis. Į vidines maisto kovas nesileiskime. Tačiau jei viešėsite Singapūre ar Malaizijoje, čili krabo paragauti tikrai verta. Tirpsta burnoje.

 

Populiarus pusryčių patiekalas – kaya skrebutis

Pusryčių skrebučiai – populiarus patiekalas Europos šalyse. Singapūro gyventojai taip pat savo dienos pradžiai mielu noru renkasi skrebutį. Tiesa, kiek kitokį – ant paskrudintos duonelės tepamas sviestas ir kaya džemas. Domitės, kas gi tai per džemas? Jis gaminamas iš kokosų pieno, kiaušinių ir cukraus. Patiekalas – be galo paprastas, tačiau puikiai atskleidžiantis Singapūro įvairiapusiškumą, kai viename patiekale suderinamos vakarietiškos pusryčių tradicijos su Pietryčių Azijos skoniais.

 

Hainano vištiena su ryžiais – sveika, greita ir skanu

Hainano vištiena ir ryžiai – tai klasikinis kiniškas valgis. Nepaisant to, Singapūro gyventojai jį taip pamėgo, jog drąsiai galime teigti, jog Hainano vištiena su ryžiais – nacionalinis šios šalies patiekalas. Jo galima paragauti kone kiekviename Singapūro restorane.

Ryžiai verdami vištienos sultyje, drauge su česnaku ir imbieru. O vištiena įprastai verdama drauge su kiaulienos kaulais – tikima, jog jie suteiks mėsai dar sodresnį skonį. Kartais pagaminta vištiena dar panardinama į ledinį vandenį – tokiu būdu sukuriama glazūruotos paukštienos išvaizda. Ir viskas – vištiena pateikiama su ryžiais, dažnai ir daržovių garnyru, bei valgoma. Išties sveikas, skanus ir sotus maistas. Ne veltui jį taip mėgsta Singapūro gyventojai.

 

Laksa – patiekalas mėgstantiems aštrų maistą

Pietryčių Azijos gyventojai mėgsta aštrų maistą. Singapūro žmonės – ne išimtis. Puikus to pavyzdys – laksa. Tai patiekalas, kurio šaknys kilusios iš Malaizijos ir Kinijos. Visgi, nenuostabu, jog Singapūro gyventojai jį dažnai pasisavina kaip savo – šios šalies gastronomiją galima apibūdinti kaip tikrą kultūrų katilą lėkštėje.

Laksa – tai aštri makaronų sriuba, kurios skonis įprastai kiek pašvelninamas kokosų pienu. O priedai skiriasi, priklausomai nuo restorano: laksa dažnai gardinama vištiena, krevetėmis, kiaušiniu, tamarindų padažu. Dekoruojama pupelių daigais, agurkais.

 

Indijos įtaka – paplotėlis Roti prata

Indijos virtuvė Singapūro gastronomijai padarė taip pat nemenką įtaką. Šiame mieste yra įsikūręs gana didelis indų kvartalas, kuriame galima paragauti įvairiausių šios šalies tradicinių patiekalų. Visgi, paplotėlis roti prata – tai patiekalas, kuris taip prigijo Singapūre, jog jo paragauti galima kone visur, o ne tik indų kvartale.

Roti prata – tai iš miltų, vandens, ghi sviesto (kartais dar ir kondensuoto pieno) gaminamas paplotėlis/blynelis, kuris pateikiamas tiek prie įvairiausių troškinių, karių, tiek kaip desertas – su vaisiais, šokoladu, džemais. Singapūro gyventojai paplotėlį labai mėgsta dėl universalaus panaudojamo ir gero skonio. Tad jei viešėsite šioje šalyje, roti prata paragaukite ir jūs!