Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Pokalbis su sporto trenere ir maisto tinklaraštininke Gyte Karčiauskiene: „Pastebėjau, kad paprasti patiekalai, be įmantrių ingredientų sulaukia daugiausiai dėmesio“

2022-07-16
Paskelbk savo straipsnį

„Esu trenerė, bet laisvalaikiu labai mėgstu gaminti“, tokiais žodžiais instagrame prisistato tinklaraščio „Gamink sveikiau“ (@gamink_sveikiau) autorė Gytė Karčiauskienė. Mudviejų pokalbio metu moteris pripažįsta – aktyvus gyvenimo būdas jai reikalingas kaip oras. Ne veltui ji pasirinko sporto trenerės kelią. O subalansuota mityba ir tinklaraštis tapo tarytum darbo tąsa – norinčios sulieknėti klientės tikėjosi ne tik sporto pratimų, tačiau ir naudingų receptų. Taip, po truputį, virtuvė ir sveikų patiekalų gamyba įtraukė ir pačią Gytę. Apie meilę sportui, subalansuotą mitybą bei tinklaraščio „Gamink sveikiau“ užkulisius ir kalbamės šiame interviu. Kviečiu skaityti.

 

Gyte, jūsų pagrindinė veikla – sporto trenerės darbas. Gal galite papasakoti, kaip sportas atėjo į jūsų gyvenimą? Kodėl jums svarbus aktyvus gyvenimo būdas?

Trenere dirbu jau 12 metų. Sportas į mano gyvenimą pasibeldė dar mokyklos laikais. Tuo metu buvo populiaru lankyti aerobiką, tad nusprendžiau išbandyti ir aš. Pasisekė – trenerė buvo labai miela, gera ir graži. Tada ir sugalvojau, kad norėčiau ir pati dirbti tokį darbą. Po mokyklos pasirinkau bakalauro studijas LKKA (Lietuvos kūno kultūros akademijoje), vėliau sekė ir magistras. O aktyvus gyvenimo būdas man tiesiog reikalingas kaip oras (šypteli). Kiekvieną dieną turiu gauti savo „judėjimo dozę“. Tai gali būti treniruotė, važiavimas riedučiais ar dviračiu, greitas ėjimas ir pan.

 

Maisto gamyba – viena iš jūsų aistrų. Ar niekada neturėjote minčių su ja sieti savo gyvenimo kelio: galbūt mokytis kulinarijos meno, tapti virtuvės šefe?

Tokių minčių niekada neturėjau. Nemanau, kad darbas virtuvėje man tiktų. Gamindama aš labai retai laikausi recepto. Dažniausiai, improvizuoju: pridedu arba atimu ką nors pagal savo nuožiūrą. Aš galėčiau nebent kurti receptus, o profesionalūs šefai – gamintų.

 

Kaip apibūdintumėte sveiką mitybą? Ar norint sveikai maitintis būtina apsipirkinėti specializuotose parduotuvės, ūkininkų turgeliuose? Ar, visgi, puikiai užtenka ir standartinių maisto prekių parduotuvių?

Sveika mityba – tai, pirmiausia, sveikas požiūris į mitybą. Neskirstau maisto į gerą ir blogą. Labiau vertinu tai, ką naudingo mums duoda produktas: vitaminai, baltymai ir pan. Didžioji raciono dalis turi būti sudaryta iš naudingų organizmui produktų. Manau, kad puikiai galima suderinti tiek standartinių maisto prekių parduotuves, tiek ūkininkų turgelius. Svarbiausia yra išlaikyti balansą tarp riebalų, angliavandenių ir baltymų.

 

Ar skaitote produktų etiketes? Jei taip, kokių ingredientų stengiatės vengti?

Produktų etiketes skaitau, nes tai yra mano darbo dalis. Kadangi sudarinėju mitybos planus, tai visada bandau atrasti naujų produktų, kuriuos galėčiau rekomenduoti klientėms. Atkreipiu dėmesį į kalorijas, baltymų, riebalų, angliavandenių, cukraus ir skaidulų kiekį. Aš pati nevengiu jokių ingredientų, nes nemanau, kad nedidelis kiekis gali labai pakenkti. Svarbiausia, kad didžioji raciono dalis būtų sudaryta iš organizmui naudingų produktų.

 

Ar sportas ir subalansuota mityba – neatsiejami, jeigu norime gerai jaustis?

Mūsų sveikata didžiąja dalimi priklauso nuo gyvensenos ir mitybos. Subalansuota mityba mus aprūpina energija ir gyvybinei organizmo veiklai reikalingomis maistinėmis medžiagomis, kurios užtikrina normalų vystymąsi bei nuolatinį ląstelių atsinaujinimą. Maistas – tai energija, kurią galime išnaudoti sportuodami. Apie sporto naudą organizmui detaliai nepasakosiu, bet judėjimas man – tai gyvenimas. Manau, kad sportas ir subalansuota mityba papildo vienas kitą ir dėl to jaučiamės geriau.

 

Kokių produktų visada stengiatės turėti savo šaldytuve ar spintelėse?

Visada turiu turėti daržovių ir vaisių (šviežių ir šaldytų). Tai – mano numeris vienas, o jų asortimentas keičiasi pagal sezoniškumą: nesikeičia tik bananai, juos valgau beveik kiekvieną dieną, visais metų laikais (šypsosi). Taip pat visada, mano šaldytuve, galima rasti natūralaus jogurto, kefyro bei įvairių sūrių. Sunkiai įsivaizduoju savo mitybą be pieno produktų. Retas atvejis, kad nebūtų kiaušinių ir avokadų. Mano šaldiklyje visada galima rasti krevečių, o spintelėse konservuotų pomidorų savo sultyse, tortilijų, kokosų pieno ir obuolių sidro acto. Visa kita, manau, panašiai kaip ir pas visus: duona, kruopos, mėsa arba žuvis ir pan.

 

Pakalbėkime apie jūsų maisto tinklaraštį „Gamink sveikiau“. Kaip kilo mintis jį susikurti? Ar tinklaraštis – viena iš jūsų savirealizacijos formų?

„Gamink sveikiau“ atsirado taip pat iš mano darbo sferos. Sporto klube, kuriame dirbu, klientes skatiname ir mokome sveikiau maitintis. Žinoma, didžioji dalis moterų visada nori sulieknėti.

Seniau, kiekvieną savaitę, mes turėjome tokią rubriką: „Savaitės receptas“. Mano tikslas buvo pasiūlyti skanų, sveiką ir draugišką kūno formoms patiekalą. O tam, kad galėčiau kažką pasiūlyti, pirmiausia norėjau išbandyti pati. Taip, po truputį, pradėjau gaminti vis daugiau. Bandžiau naujus derinius, ieškojau ko nors įdomaus.

Pavadinimas „Gamink sveikiau“ puikiai atspindi mano filosofiją: kiekvieną, nelabai naudingą organizmui, patiekalą, galima paversti sveikesniu. Pavyzdžiui, riebius kotletus su aliejuje keptomis bulvėmis bei mišrainę su majonezu galima pakeisti į keptus paukštienos ir daržovių kotletukus. O šalia pasirinkti orkaitėje keptų saldžių bulvių salotas su šviežiomis daržovėmis ir alyvuogių aliejumi.

 

Stengiatės dalintis sveikais ir skaniais receptais. Iš kur semiatės jiems idėjų?

Idėjų randu visur: internete, kelionėse, kavinėse, žurnaluose, TV laidose, kas nors papasakoja ir pan. Man būna keista, kai žmonės skundžiasi, kad nesugalvoja ką gaminti. Pati tokios problemos neturiu, tačiau kartais trūksta laiko toms idėjoms įgyvendinti.  

 

Kaip galėtumėte apibūdinti savo auditoriją? Galbūt pastebite tendencijas – kokie receptai susilaukia daugiausiai sekėjų dėmesio?

Didžioji mano auditorijos dalis – moterys. Manau, kad visos jos ieško greitų ir skanių patiekalų, kuriuos valgytų ir vaikai. O taip pat patiekalų, kurie būtų sveiki ir skanūs.  Pastebėjau, kad paprasti patiekalai, be įmantrių ingredientų, tokie kasdieniškesni, sulaukia daugiausiai dėmesio.

 

Pažvelgus į jūsų maisto tinklaraštį atrodo, jog gaminti jums sekasi itin sklandžiai. Ar tai – tiesa? O galbūt virtuvėje pasitaiko ir fiasko?

Būna tikrai visko (šypsosi). Aš dalinuosi tik pavykusiais receptais (dėl to gal ir atrodo, kad viskas sekasi sklandžiai), kurie man pačiai buvo skanūs ir kuriuos noriu rekomenduoti, kad išbandytų visi. Jeigu vietoj blynų gaunasi košė – tas receptas netinkamas ir jį reikia tobulinti.

 

Patiekalo idėja, gaminimas, estetiškas pateikimas lėkštėje, fotografavimas, aprašymas – tam, jog receptas pasiektų auditoriją, reikia atlikti daug žingsnių. Kuris iš jų jums sunkiausias? Kodėl?

Man sunkiausias yra aprašymas. Turbūt dėl to, kad reikia viską detaliai prisiminti ir surašyti, nepraleidžiant kokio nors svarbaus žingsnio ar ingredientų. Taip pat yra svarbu patikrinti rašybos ir gramatikos klaidas, bet kartais to nepavyksta išvengti.

 

Šiuo metu, kai užduodu klausimus, Lietuvoje vyrauja karščiai. Koks patiekalas jums itin patinka karštomis vasaros dienomis? Ar jo receptą galima atrasti jūsų tinklaraštyje?

Vieno patiekalo neturiu, nes mėgstu valgyti įvairų maistą. Mano šių karštų dienų mėgstamiausi: šaltos sriubos (gazpacho, avokadų ir agurkų, šaltibarščiai ir pan.), salotos (su arbūzu, mangu, uogomis, pomidorais, sūriais, krevetėmis, žuvimi ir pan.), šaldytų vaisių ir uogų ledai (braškės, bananai, ananasas, mangas ir t. t.). Visus šiuos receptus tikrai galite rasti mano instagram profilyje (nusišypso).

 

Pabaigai: kokių planų turite ateičiai? Galbūt išleisite savo sveikų receptų knygą? O gal planuojate sporto ir sveikos mitybos seminarus? Papasakokite.

Ir knygelę ir seminarus (labiau gal paskaitas) kol kas turiu tik savo klienčių ratui. Iki karantino, sporto klube, kuriame dirbu, organizuodavau įvairias paskaitas sveikos mitybos ir sporto tema. Vėliau viskas persikėlė į internetą. Taip pat esu sukūrusi knygelę, kurioje yra pusryčių, pietų, vakarienės ir užkandžių  receptų kategorijos. Visų –  po 10 variantų. O ateityje noriu sukurti dar daug sveikų ir skanių receptukų, kuriuos ir išbandys, ir pamėgs dar daug žmonių (šypsosi).

 

Ačiū už pokalbį.

 

Autorė: Rut Javič