Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Viešbučių ir restoranų asociacija susitiko su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovais (LVRA)

2005-08-30
Paskelbk savo straipsnį

Pastaruoju metu Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) gauna vartotojų skundų, kad viešbučių restoranuose teikiamų paslaugų kokybė neatitinka aukštos kainos. Dėl šios priežasties 2005 m. rugpjūčio 12 d. Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje įvyko susitikimas su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos valdybos nariais, kurio metu buvo aptarti maitinimo klausimai.

Susitikimo metu pristatyti Vilniaus miesto VMVT restoranų ir kavinių patikrinimo rezultatai (plačiau >>), diskutuota apie pagrindines problemas ir kaip jas būtų galima išspręsti.

VMVT restoranus, kavines, barus tikrina po vieną kartą per metus bei gavus vartotojo skundą, įvykus ligos protrūkiui. Po šių metinių tikrinimų pastebėta, kad daugiausiai pažeidžiami bendri higienos reikalavimai – trūksta švaros. Dažniausiai restoranuose nustatomi šie pažeidimai:

Patalpų ir inventoriaus priežiūros reikalavimų pažeidimai. Gamybinio inventoriaus ženklinimo pažeidimai.  Sudaryta kryžminio užteršimo grėsmė. Trūksta šiukšliadėžių. Nėra termometrų patiekalų vidaus temperatūrai matuoti. Šaldytuvuose nėra termometrų. Laikymo sąlygų pažeidimai (produktai laikomi ne pagal gamintojų nurodytas laikymo sąlygas). Neparuoštos patiekalų receptūros ir technologiniai aprašymai. Patiekalai gaminami iš neženklintų produktų. Neprisilaikoma produktų kaimynystės.  

Viešbučių ir restoranų asociacijos nariai pritarė išsakytoms VMVT specialistų pastaboms. Siekiant išvengti pažeidimų, susitarta daugiau atsakomybės skirti pavaldiniams, tai yra, virtuvės vyriausiems vyrėjams (pagal ATPK, įmonės vadovas gali paskirti atsakingą asmenį – virtuvės vadovą, kuriam tektų finansinė atsakomybė už maisto tvarkymo pažeidimus), rengti jiems mokymus, kuriuose būtų išdėstomi savikontrolės sistemos veikimo principai ir reikšmė (planuojama surengti 2006 metų pradžioje). Svarbiausia, kad vartotojas ir klientas būtų saugus bei patenkintas teikiamų paslaugų kokybe.

VMVT vadovai informavo, kad dar iki šių metų pabaigos įmonėms būtinus visuomenės sveikatos pažymėjimus ir maisto tvarkymo pažymėjimus pakeis vienas dokumentas.

LVRA informacija