Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Troškulį malšina šalta arbata

2005-07-18
Paskelbk savo straipsnį

Vieni troškulį malšina šaltu vandeniu, kiti - karšta arbata. Kas geriau?

Harvardo universiteto mokslininkai, norėdami ištirti, kas geriau malšina troškulį, vienai grupei žmonių davė vandens su ledu, kitai - karštos arbatos. Nustatyta, kad išgėrus šalto vandens temperatūra sumažėjo tik burnoje, o išgėrus arbatos per 15 min. sumažėjo viso kūno temperatūra (1-2°C), kartu refleksiškai sumažėjo ir troškulys.

Tačiau karštą dieną gerti karšto gėrimo nesinori. Arbatą su ledu sugalvojo ir išpopuliarino amerikiečiai. 1904 m. karštą vasarą šiuo gėrimu buvo vaišinami Pasaulinės parodos Sent Luise lankytojai. Pasaulinė globalizacija greitai išplatina madingas prekes, produktus ir įpročius. Taip arbata su ledu paplito daugelyje šalių.

Nuoviras - stipresnis
Pasak Jūratės Narščiūtės, „Skonio namų Gurman's“ arbatos ir kavos specialistės, šaltą arbatą galima ruošti iš visų rūšių arbatžolių. Tereikia pasigaminti dvigubai stipresnį nei įprasta nuovirą ir jį užpilti ant 2/3 stiklinės ledo gabaliukų. Jei arbata nebus iš karto geriama, ją reikėtų perkošti, atšaldyti ir laikyti šaldytuve.

Į šaltą arbatą galima dėti įvairių priedų: sulčių, uogų, vaisių gabaliukų, prieskonių, mineralinio vandens. Tokiems kokteiliams labiausia tinkama juodoji arbata - ji geriausiai dera su kitais ingredientais.

Inga Kučinskaitė, UAB „Skonis ir kvapas“ pardavėja, teigia jog karštą dieną šalta arbata jų arbatos namuose esančiuose sostinės Trakų gatvėje itin paklausi. „Vien juodosios su saldymedžio lazdelėmis ir apelsinų sirupu parduodame per 15 puodelių“, – pasakoja ji. Be šios, 5 Lt kainuojančios, bendrovė prekiauja žaliąja su mėtų lapeliais, citrina (5 Lt) ir vaisinėmis (4 Lt) šaltosiomis arbatomis.

Šalta arbata

Žalioji arbata
½ l vandens, 3 šaukšteliai arbatžolių, 5 šaukštai apelsinų sulčių, 2 šaukšteliai cukraus, ledo gabaliukų.
Paruošti stiprią arbatą, įdėti cukraus, apelsinų sulčių ir gerai išmaišyti. Ledo gabaliukus sudėti į taures ir įpilti kokteilio. Papuošti apelsino skiltele.

Juodoji arbata
½ l vandens, 4 šaukšteliai arbatžolių, 4 šaukštai ananasų sulčių, 2 šaukšteliai cukraus, ledo gabaliukų.
Paruošti stiprią arbatą, įdėti cukraus, citrinų sulčoių ir gerai išmaišyti.
Ledo gabaliukus sudėti į taures ir įpilti kokteilio.

Raudonoji arbata
½ l vandens, 6 šaukšteliai arbatos, 4 šaukštai citrinų sulčių, 2 šaukšteliai cukraus, ledo gabaliukų.
Paruošti stiprią arbatą, įdėti cukraus, citrinų sučių ir gerai išmaišyti. Ledo
gabaliukus sudėti į taures ir įpilti kokteilio.

Jolanta Malinauskienė
Verslo žinios, 2005 07 15
Skaityti kitus „Verslo žinių savaitgalio“ straipsnius>> 

Interneto archyvo nuotr.