Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Tibetiečių virtuvė (svetur)

2007-01-04
Paskelbk savo straipsnį

Tibetiečiai maitinasi pagal savo filosofiją – šiltuoju metų laiku valgo „baltą maistą“ (pieno produktus), o šaltuoju – „raudoną“ (mėsos produktus). Vienas populiariausių šios šalies gyventojų valgis yra kraujinės avienos dešrelės ir vytinta jautiena.

Mitybos tradicijos
Anot keliautojų, nors Bramaputros upė pilna upėtakių, pakrantėse daugybė ančių ir žąsų, tibetiečiai praktiškai nevalgo nei žuvies, nei paukštienos. Vieni teigia, jog tai draudžia religija, kiti sako, kad tai tiesiog nepopuliaru.

Patiekalų gausos šioje šalyje nesurasite. Pagrindinis ir populiariausias tibetiečių valgis yra tsampa, kuris gaminamas iš miltų, aliejaus, arbatos arba alaus (viską sudėjus išgaunama kažkas panašaus į tešlą ). Momo – tibetietiški virtinukai, įdaryti mėsa arba daržovėmis, o tukpa – makaronų sriuba su mėsa arba daržovėmis. Taip pat labai mėgiamas valgis – paruoštas avies liežuvis. Nedidelė dalis patiekalų gaminama iš ryžių. Didžiuosiuose Tibeto miestuose, ypač ten kur lankosi turistai, meniu yra kiek įvairesnis.

Prieš sėdant prie stalo, tibetiečiai sukalba maldą. Ant stalo paprastai stovi didelis indas su paruoštu patiekalu, iš kurio kiekvienas sau įsideda maisto tiek, kiek suvalgys. Maistas valgomas su lazdelėmis arba šaukštu.

Tibetiečiai stengiasi valgyti visada tik šviežią maistą, skanintą paprastais prieskoniais – druska, svogūnais ir česnakais. Didžiausią dalį maisto racione užima mėsa (jautiena, aviena) ir daržovės. Mažiausiai valgoma vaisių bei saldumynų. Ypatingai mėgiama aviena, kuri ruošiama kuo įvairiausiai: verdama, troškinama su daržovėmis (pomidorais, svogūnais, imbieru) ir patiekiama su duona arba makaronais. Iš daržovių tibetiečiai mielai renkasi morkas, kopūstus, špinatus, kukurūzus, saldžiuosius pipirus. Nacionaliniu saldumynu laikomi sausainiai su medumi.

Šioje šalyje labai mėgiama arbata, paskaninta sviestu, druska ir miltais (dar egzotiškesnę arbatą geria mongolai). Kitas ne mažiau populiarus gėrimas yra taip vadinamas „ryžių vynas“. Tai silpnas (apie 5 %) alkoholinis gėrimas. Kava, įvairios sultys, mineralinis vanduo čia geriami kaip ir visame pasaulyje.

Sakoma, kad Tibete nėra nei receptų knygų, nei specialių virėjų paruošimo mokyklų. Ten karta iš kartos, tėvas sūnui perduoda savo žinias ir maisto ruošimo subtilybes. Tibete manoma, jog vyras gamina geriau, todėl per šventes ar kitas ypatingas progas maisto ruošą prisiima būtent vyriškoji šeimos pusė.

Paragaukime...
... tibetietiškos duonos. Du puodeliai miltų, 1 arb. šaukštelis kepimo miltelių ir vienas puodelis vandens. Viską išmaišykite, iškočiokite norimo dydžio (pusės cm) blynelius ir iškepkite aliejuje arba svieste.

Pagal interneto spaudą parengė Jolanta Bagurskienė
Meniu.lt bendraautorė
Nuotrauka: www.sxc.hu