Suomijos mokslininkai rekomenduoja uždrausti parduotuvėse pardavinėti alų ir kitus alkoholinius gėrimus, stipresnius nei 3,5 proc. Jų nuomone, toks žingsnis būtinas norint sumažinti mirčių nuo alkoholio skaičių, praneša „Reuters“.
Trijų Suomijos institutų bendroje ataskaitoje teigiama, kad alkoholio suvartojimas šalyje pasiekė pavojingą lygį, nuo 1968 iki 2009 m. padidėjęs trigubai. Alkoholio sukeltų mirčių taip pat padaugėjo. Vienam Suomijos gyventojui tenka 10,2 l gryno alkoholio per metus. Kiekvienais metais šalyje dėl alkoholio vartojimo miršta apie 3 tūkst. žmonių.
Maisto prekių parduotuvėse leidžiama pardavinėti ne stipresnius nei 4,7 proc. alkoholinius gėrimus. Stipresnių gėrimų monopolis priklauso valstybei – jų galima įsigyti tik jai priklausančiose „Alko“ parduotuvėse.
Mokslininkų manymu, sumažinus maisto prekių parduotuvėse leidžiamų prekiauti alkoholinių gėrimų (dažniausiai – alaus) stiprumo ribą, alkoholio suvartojimas šalyje sumažėtų 9 proc.
„Tai būtų naudinga ir ekonomikai, ir sveikatos priežiūros sistemai. Atsirastų daugiau darbo jėgos, sumažėtų išlaidos sveikatai. Alaus virimo pramonėje sumažėtų darbo vietų, tačiau restoranams prireiktų daugiau personalo dėl pasikeitusių klientų įpročių“, – sakė Valstybinio ekonominių tyrimų instituto vadovas Aki Kangasariu. „Tai – ne skonio (yra įvairiausių rūšių 3,5 proc. stiprumo alaus), o kultūros reikalas“, – pridūrė jis.
Nuotrauka: inmagine.com
2011 09 11